Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Parlamentti hyväksyi EU:n ja Japanin välisen kauppasopimuksen

Jaa

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona EU:n ja Japanin välisen vapaakauppasopimuksen, joka on suurin EU:n koskaan neuvottelema kauppasopimus.

  • EU:sta Japaniin vietäviltä tuotteilta poistetaan lähes kaikki tullit
  • Sopimuksesta hyötyvät erityisesti EU:n viini- ja alkoholijuoma-, liha-, maitotuote-, tekstiili-, nahka- ja rautatiealan toimijat sekä pk-yritykset
  • Sopimus tukee sääntöihin perustuvaa, reilua ja vapaata EU-arvopohjaista kauppaa

EU:n ja Japanin välinen talouskumppanuussopimus avaa palveluiden markkinoita ja luo yhteiset säännöt ja standardit kaupalle EU:n ja Japanin välille. Sopimuksella poistetaan vähitellen EU:n ja Japanin väliltä lähes kaikki tullit, joita tällä hetkellä peritään eurooppalaisilta tuotteilta ja palveluilta vuosittain noin miljardin euron arvosta. Parlamentti antoi hyväksyntänsä sopimukselle äänin 474 puolesta, 152 vastaan ja 40 tyhjää.

Hyötyjä maataloudelle sekä pienille ja keskisuurille yrityksille

Sopimuksen myötä tullit poistetaan joko heti tai siirtymäajan jälkeen viineiltä, naudanlihalta, sianlihalta, pastalta, suklaalta ja kekseiltä. Samalla herkimpiä EU:n tuotantoaloja, kuten riisin tuotantoa, suojataan. Sopimus suojaa lisäksi 205:tä eurooppalaista maantieteellistä merkintää pienten ja keskisuurten yritysten auttamiseksi. Japaniin vientiä harjoittavista EU:n yrityksistä tällä hetkellä 78 % on pieniä. Parlamentti kehottaa komissiota perustamaan pikaisesti pk-yritysten yhteyspisteitä, jotta varmistetaan, että pienyritykset hyötyvät nopeasti sopimuksesta.

Rautatiet ja palvelut

Japani avaa sopimuksen myötä raideliikenteen sekä julkisten hankintojen markkinansa EU:n yrityksille. Myös sähköisen kaupan, meriliikenteen, postipalvelujen, energian ja televiestinnän osalta markkinoille pääsyä helpotetaan.

Työsopimuslaki

Parlamentti suhtautuu positiivisesti ympäristön- ja työsuojelun tasoon Japanissa sekä Japanin sitoumuksiin ilmastonmuutoksen torjumisesta tehtyyn Pariisin sopimukseen. Parlamentti kehottaa myös sekä Japania että EU:ta toimimaan laittoman puunkorjuun torjumiseksi. Parlamentti korostaa myös, että Japanin pitää ratifioida kansainvälisen työjärjestö ILO:n keskeiset yleissopimukset.

Parlamentti hyväksyi lisäksi EU:n ja Japanin välisen strategisen kumppanuussopimuksen, jolla pyritään laajentamaan yhteistyötä EU:n ja Japanin välillä myös energia-, koulutus-, tutkimus- ja kehitysaloilla sekä ilmastonmuutoksen ja terrorismin torjunnan osalta. Sopimus hyväksyttiin äänin 535 puolesta, 84 vastaan ja 45 tyhjää.

Kommentit

“Tämän sopimuksen hyväksyntä on merkittävää säännöille ja arvoille pohjautuvalle vapaakaupalle protektionismin kasvaessa maailmassa. Sopimus edistää korkeita standardeja ja vahvistaa kestävää kehitystä kauppapolitiikassa. Parlamentti lähettää äänestyksellään edistyksellisen viestin ja jatkaa omalta osaltaan työtään, jotta kansalaiset ja yritykset pääsevät hyötymään sopimuksesta,” totesi esittelijä Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal).

“Euroopan parlamentin vastaus globalisaation haasteisiin on yhteistyö ja kansainvälisten standardien laatiminen. Emme hyväksy sisäänpäin kääntyvää protektionismia ja nationalistisia katsantokantoja - ne eivät ratkaise ajankohtaisia ongelmiamme vaan eristävät meitä toisistamme. On erittäin tärkeää, että sopimus pannaan toimeen nopeasti, jotta voidaan varmistaa, että työntekijät ja kansalaiset hyötyvät sopimuksesta, totesi kauppavaliokunnan puheenjohtaja Bernd Lange (S&D, Saksa).

Seuraavaksi

Japani on jo ratifioinut talouskumppanuussopimuksen. Neuvoston odotetaan antavan lopullisen hyväksyntänsä sopimukselle 21.12.2018. Sopimus voi astua voimaan 1.2.2019.

Kaikkien EU-maiden pitää ratifioida strateginen kumppanuussopimus ennen kuin se astuu voimaan.

Taustatietoa

Talouskumppanuussopimus luo 600 miljoonan henkilön kattavan kauppa-alueen, joka edustaa lähes kolmasosaa maailman bruttokansantuotteesta sekä noin 40 % maailman kaupasta. Sopimus allekirjoitettiin 17.7.2018.

Neuvottelut Japanin kanssa erillisestä sijoitussuojasopimuksesta jatkuvat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme