Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Parlamentti hyväksyi EU:n ja Singaporen välisen vapaakauppasopimuksen

Jaa

Mepit antoivat hyväksyntänsä EU:n ja Singaporen välisille vapaakauppa- ja sijoitussuojasopimuksille.

  • Vapaakauppasopimus poistaa lähes kaikki tullit seuraavan viiden vuoden aikana
  • Esimerkki muille mahdollisille vapaakauppasopimuksille alueella
  • Työntekijöiden oikeudet sekä ympäristönsuojelu osa sopimusta

Vapaakauppasopimus, joka hyväksyttiin äänin 425 puolesta, 186 vastaan ja 41 tyhjää, poistaa EU:n ja Singaporen väliltä käytännössä kaikki tullit seuraavan viiden vuoden aikana. Sopimus mahdollistaa palveluiden vapaan kaupan ja avaa Singaporen hankintamarkkinat EU:n yrityksille esimerkiksi rautatieliikenteen osalta. Se myös suojaa ainutlaatuisia eurooppalaisia tuotteita kuten suomalaista vodkaa sekä marja-/hedelmälikööriä. Lisäksi sopimuksessa korostetaan työntekijöiden oikeuksia sekä ympäristönsuojelua.

Kohti Aasian markkinoita

Sopimus on ensimmäinen EU:n ja Kaakkois-Aasian maan välillä sovittu kauppasopimus ja voi näin toimia esimerkkinä muille mahdollisille vapaakauppasopimuksille alueella. Parlamentin päätöslauselmassa todetaan, että tämä on erityisen tärkeää nyt, kun EU ei voi enää luottaa Yhdysvaltoihin kauppakumppanina. Päätökseen liitetty päätöslauselma hyväksyttiin äänin 431 puolesta, 189 vastaan, 52 tyhjää.

Kauppasopimuksesta voi lukea lisää täältä.

Investointituomioistuin riitojen ratkaisuun

Parlamentti äänesti erikseen myös sijoitussuojasopimuksesta, joka takaa, että riippumattomat tuomarit ratkovat sijoittajien ja valtioiden väliset kiistat. Sopimus hyväksyttiin äänin 436 puolesta, 203 vastaan ja 30 tyhjää. Lisäksi mepit hyväksyivät kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen, jossa sovitaan yhteistyöstä muilla kuin kaupan alalla, äänin 537 puolesta, 85 vastaan ja 50 tyhjää.

Kommentti

Vapaakauppa- ja sijoitussuojasopimusten esittelijä David Martin (S&D, Yhdistynyt kuningaskunta) totesi: "Parlamentti on osoittanut sitoumuksensa sääntöpohjaiseen kauppajärjestelmään: EU pitää reilun ja vapaan kaupan elossa. Tämä kauppasopimus ei ainoastaan paranna EU:n asemaa Singaporen markkinoilla vaan pikemmin kasvavalla Kaakkois-Aasian alueella. Samalla huolehditaan työntekijöiden oikeuksista ja ilmastonsuojelusta.”

Seuraavaksi

Kauppasopimus voi astua voimaan seuraavan toisen kuukauden ensimmäisenä päivänä siitä, kun neuvosto on hyväksynyt kauppasopimuksen. Jäsenvaltioiden pitää ratifioida sijoitussuoja- ja yhteistyösopimukset ennen, kuin ne voivat astua voimaan.

Taustatietoa

Singapore on EU:n tärkein kauppakumppani Kaakkois-Aasiassa. Lähes kolmasosa EU:n ja Kaakkois-Aasian välisestä kaupasta niin tavaroiden kuin palveluiden osalta tapahtuu Singaporen kanssa. Kaksi kolmasosaa Kaakkois-Aasian ja EU:n välisistä investoinneista keskittyy EU:n ja Singaporen välille. Yli 10 000 eurooppalaisella yhtiöllä on alueellinen toimisto Singaporessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme