Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Parlamentti hyväksyi EU:n kyberturvallisuuslain ja puuttuu Kiinan teknologiauhkaan

Jaa

Mepit hyväksyivät EU:n tuotteille ja palveluille suunnatun kyberturvallisuussertifikaattijärjestelmän. Parlamentti myös ilmaisi huolensa kiinalaisen teknologian lisääntymisestä EU:ssa.

Mepit hyväksyivät tiistaina EU:n kyberturvallisuuslain äänin 586 puolesta, 44 vastaan ja 36 tyhjää. Lain myötä perustetaan EU:n laajuinen kyberturvallisuussertifikaattijärjestelmä, joka takaa, että EU-maissa myydyt tuotteet, prosessit ja palvelut vastaavat kyberturvallisuusstandardeja.

Parlamentti hyväksyi myös päätöslauselman, joka vaatii EU:ta puuttumaan kiinalaisen teknologian lisääntymiseen liittyviin turvallisuusuhkiin.

Mepit ilmaisivat huolensa viime aikoina esitetyistä väitteistä, joiden mukaan 5G-laitteissa olisi sisäänrakennettuja takaportteja, joiden kautta kiinalaisilla teknologiatuottajilla ja viranomaisilla olisi luvaton pääsy henkilötietoihin ja yksityiseen dataan EU:ssa.

Kiinan turvallisuuslait uhka EU:n kyberturvallisuudelle

Mepit ilmaisivat myös huolensa siitä, että kolmansien maiden laitemyyjät aiheuttaisivat turvallisuusriskejä EU:lle, jos näiden maiden lainsäädäntö edellyttää yrityksiltä kansallisen turvallisuuden suojaamista myös maansa ulkopuolella.

Mepit peräänkuuluttavat komissiolta ja jäsenmailta ohjeistuksia kyberuhkien ja haavoittuvuuksien torjumiseen 5G-laitteita hankkiessa.

Lisäksi parlamentti vaatii komissiota valtuuttamaan EU:n kyberturvallisuusviraston (ENISA) kehittämään sertifikaattijärjestelmän, joka varmistaisi, että 5G-teknologian käyttöönotossa noudatetaan tiukkoja turvallisuusstandardeja.

EU:n kyberturvallisuuslaki mahdollistaisi verkkoon liitettyjen laitteiden sertifioinnin

Jäsenmaiden epävirallisesti hyväksymä EU:n kyberturvallisuuslaki painottaa kriittisen infrastruktuurin sertifioimista.

Laki myös takaa EU:n kyberturvallisuusvirastolle pysyvät toimivaltuudet ja paremmat resurssit.

Kommentti

Esittelijä Angelika Niebler (EPP, Saksa) sanoi: “Tämä merkittävä onnistuminen mahdollistaa EU:lle turvallisuusuhkiin varautumisen digitaalisessa maailmassa vuosiksi eteenpäin. Lainsäädäntö varmistaa Euroopan aseman globaalina toimijana kyberturvallisuuden alalla. Sekä kuluttajien että teollisuuden pitää voida luottaa IT-ratkaisuihin.”

Seuraavaksi

Neuvoston on hyväksyttävä EU:n kyberturvallisuuslaki. Asetus astuu voimaan 20 päivää sen julkaisemisen jälkeen.

Kiinalaista teknologiaa koskeva päätöslauselma lähetetään komissiolle ja jäsenmaille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme