Aluehallintovirasto

Parturialan yrittäjälle sakkoja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä

Jaa

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi parturialan yrittäjälle kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä 70 päiväsakkoa. Käräjäoikeus hylkäsi syyttäjän vaatimuksen liiketoimintakiellosta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 23.9.2020.

Asiassa oli kysymys siitä, että vastaanottokeskuksessa ollut turvapaikanhakija oli aloittanut työskentelyn yrittäjän omistamassa parturiliikkeessä työelämään tutustumista koskevan sopimuksen perusteella ja jatkanut samanlaista työskentelyä reilun kolmen kuukauden jälkeen solmitulla työsopimuksella. Hän työskenteli yhteensä vajaat puoli vuotta 15 euron päiväpalkalla.

Oikeudessa kiisteltiin siitä, mitkä olivat työntekijän todelliset työtunnit, joista osapuolten näkemykset olivat hyvin erilaiset. Työntekijä kertoi työskennelleensä koko liikkeen aukioloajan, kun taas työnantaja väitti työtä tehdyn vain yksi-kaksi tuntia päivässä. Tuomio perustui työntekijän ilmoittamiin työtunteihin, koska työnantajan esittämät työtunnit eivät olleet todistelun valossa uskottavia. Kiistaa aiheutti myös todellisuudessa maksetun palkan suuruus, koska palkka oli maksettu käteisellä.

Käräjäoikeus katsoi, että kyseessä oli työsuhde myös siltä osin, kun työtä tehtiin alussa työelämään tutustumista koskevan sopimuksen perusteella. Kyseessä ei ollut todellinen työhön tutustuminen, vaan työntekijä teki itsenäisesti työtä koko ajan ja sai jo siltä ajalta saman korvauksen työstään kuin myöhemmin.

Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli maksanut työstä huomattavan paljon vähemmän palkkaa kuin olisi pitänyt käyttäen hyväksi työntekijän taloudellista ja sosiaalisesti heikkoa tilannetta, turvapaikanhakijan asemaa, kielitaidottomuutta ja tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä.

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimiehen Pirjo Javanaisen mukaan työsyrjintärikoksissa toistuvat usein epäselvyydet tehdyistä työtunneista ja maksetuista palkoista.
- Työaikakirjanpidon pitäminen lain edellyttämällä tavalla ja kuittaus käteisellä maksetusta palkasta estäisivät riitaisten näkemysten syntymistä, lakimies Pirjo Javanainen toteaa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomio 23.9.2020, R 20/457. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Pirjo Javanainen, 0295 016 966, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Tillsynsmyndigheternas föreskrift om direkt och indirekt arbete vid verksamhetsenheter för serviceboende med heldygnsomsorg och institutionsvård för äldre29.10.2020 11:00:00 EETTiedote

Ändringar i äldreomsorgslagen har trätt i kraft 1.10.2020. Syftet med ändringarna är att säkerställa äldre högkvalitativa tjänster i vård och omsorg dygnet runt, som möjliggör ett värdigt och meningsfullt liv. Målet är också att förbättra klient- och patientsäkerheten genom att en tillräcklig personal reserveras för omsorgsfullt genomförd vård och omsorg.

Valvontaviranomaisten ohje välittömästä ja välillisestä työstä vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon toimintayksiköissä29.10.2020 11:00:00 EETTiedote

Vanhuspalvelulakiin on tehty muutoksia 1.10.2020 alkaen. Vanhuspalvelulain muutosten päätavoitteena on turvata iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon asiakkaille laadukkaat palvelut, jotka mahdollistavat arvokkaan ja mielekkään elämän. Tavoitteena on myös parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta varmistamalla riittävä hoidosta ja huolenpidosta vastaava henkilöstö tehtävien huolelliseen toteuttamiseen.

Valtionavustukset kirjastotoiminnan kehittämiseen - haku käynnissä28.10.2020 14:00:00 EETTiedote

Aluehallintovirasto myöntää valtionavustuksia kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan. Kirjastojen avustusten hakuaika vuodelle 2021 on 26.10.−30.11.2020. Avustusten tavoitteena on lisätä kaikkien osallisuutta kulttuuriin ja parantaa eri väestöryhmien osallistumismahdollisuuksia. Hankkeiden toivotaan edistävän asukkaiden ja erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallisuutta. Monipuoliset lukutaidot, kirjastojen muunneltavat ja yhteiskäyttöiset tilat sekä kirjaston palvelujen ja toimintojen kehittäminen kaikenikäisille myös digi- ja etäyhteyksin käytettäviksi ovat keskeisiä kehittämiskohteita. Kunnat ja kunnalliset yleiset kirjastot voivat hakea valtionavustusta alla oleviin kokonaisuuksiin (valinta tehdään sähköisellä hakulomakkeella): Kokonaisuus: Aktiivinen kansalaisuus, demokratia ja sananvapaus Kokonaisuus: Lukemisen edistäminen Kokonaisuus: Jatkuva oppiminen Kokonaisuus: Kirjastojen vaikuttavuus, uudet toimintamallit ja kestävä kehitys Hak

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme