Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Pasilan tornialueen kilpailuun kymmenen ehdotusta

Jaa

Helsinki High-rise arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun ensimmäiseen vaiheeseen tuli kymmenen kilpailuehdotusta. Kilpailulla haetaan korkeatasoista suunnitelmaa Pasilan tornialueen toteuttamiseksi. Kilpailun ensimmäinen vaihe päättyi 16. toukokuuta.

Havainnekuva Keski-Pasilan tulevasta kaupunkirakenteesta. Etualalla Ratapihakorttelit, niiden takana Tripla ja tornialue. Kuva: 3D Render
Havainnekuva Keski-Pasilan tulevasta kaupunkirakenteesta. Etualalla Ratapihakorttelit, niiden takana Tripla ja tornialue. Kuva: 3D Render

– Kymmenen ehdotusta on varsin hyvä määrä näin mittavaan ja vaativaan kohteeseen. Se kertoo, että Helsinki ja Pasila ovat houkuttelevia kehittämiskohteita. Se on merkki myös siitä, että suuret investoinnit kiinnostavat, sanoo toimialajohtaja Mikko Aho Helsingin kaupungilta.

Vielä ei ole tiedossa, onko ehdotusten takana kotimaisia vai ulkomaisia ryhmiä, sillä kilpailijoiden tiedot katsotaan vasta arvioinnin päätteeksi. Kilpailun arviointiryhmä valitsee ensimmäisen vaiheen ehdotuksista jatkoon 2–4 laadullisesti parhaimman ehdotuksen laatinutta kilpailijaa. Toiseen vaiheeseen valittavat kilpailijat ovat tiedossa syyskuussa.

Syksyllä alkavassa toisessa vaiheessa kilpailijat laativat tarkennetun suunnitelman ja kilpailun järjestäjät, Helsingin kaupunki ja Senaatti-kiinteistöt, neuvottelevat kunkin kilpailijan kanssa aloitusalueen toteutussopimuksen.

Kilpailun voittaja valitaan kaupunkisuunnittelullisin perustein. Laadullisesti parhaan suunnitteluratkaisun laatineella taholla on oikeus ja velvollisuus ostaa aloitusalueen rakennusoikeus kilpailuohjelmassa ilmoitetuin yksikköhinnoin ja toteuttaa sille suunnitelmansa mukainen kokonaisuus.

Kilpailun voittaja julkistetaan syksyllä 2018. Tavoitteena on aloittaa rakentaminen vuonna 2021.

Suunnittelualue sijaitsee Pasilansillan eteläpuolella Pasilankadun ja Ratapihantien välissä. Kilpailun tarkoituksena on löytää 150 000–200 000 kerrosneliömetrin suuruinen asuin-, toimisto- ja liiketiloja sisältävä laadukas suunnitelma tornialueen asemakaavoituksen pohjaksi ja alueen toteuttamiseksi. Kilpailun tarkoituksena on myös löytää ostaja ja toteuttaja vähintään 40 000–65 000 kerrosneliön suuruiselle aloitusalueelle.

– Helsingin kaupungin kehittymisessä on ollut se hieno piirre, että vuosikymmenet ovat jättäneet siihen vuosirenkaansa yhtenäisinä ja ajalleen tyypillisinä kaupunginosina aina Senaatintorista lähtien Jätkäsaaren rakentumiseen. Nyt kyseessä on kuitenkin aivan ainutlaatuinen keskustakehitys ja tiedetään, että vastaavaa ei Helsinkiin ole tulossa ehkä koskaan. Uusi, Helsingin toinen keskusta hakee muotoaan uudesta suunnasta, mahdollisuudesta kasvaa ylöspäin, sanoo Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Juha Lemström.

Helsingin keskusta laajenee kohti pohjoista

Pasila on yksi Helsingin merkittävimmistä uudistuvista kaupunginosista. Pasila on Helsingin merkittävin joukkoliikenteen solmukohta ja vuoteen 2040 mennessä Pasila on noin 30 000 asukkaan kaupunginosa, joka tarjoaa työpaikan yli 50 000 ihmiselle.

Keski-Pasila rakentuu kolmesta kokonaisuudesta: Pasilan keskustakorttelista, tornialueesta sekä ratapihakortteleista. Rakentaminen on käynnistynyt alueen liikenteellisestä solmukohdasta, Pasilan aseman ja Pasilansillan yhteyteen rakennettavasta Pasilan keskustakorttelista. Sinne on nousemassa Tripla. Sen pohjoispuolelle rakennettavan yli 3 000 asukkaan ratapihakorttelien asemakaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 17. toukokuuta. Ja kolmannen kokonaisuuden eli tornialueen suunnittelukilpailu on nyt siis käynnissä.

Keski-Pasilan uudistuminen on osa laajamittaista koko Pasilan alueen kehitystä. Helsingin keskusta laajenee kohti pohjoista. Pasilan uudistuminen jatkuu edelleen myös Konepajan alueella ja Ilmalassa ja käynnistyy lähivuosina Postipuistossa Pohjois-Pasilassa. Tulevaisuudessa eräs Helsingin tärkeistä kehittämisvyöhykkeistä on myös Pasilan, Vallilan ja Kalasataman akseli.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dan Mollgren
projektipäällikkö
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
p. 09 310 37326

Niina Puumalainen
projektinjohtaja
Helsingin kaupunginkanslia
Pasilan aluerakentamisprojekti
p. 040 334 7691

Antti Kari
kiinteistökehitysryhmän päällikkö
Senaatti-kiinteistöt
p. 0205 811 749

Kuvat

Havainnekuva Keski-Pasilan tulevasta kaupunkirakenteesta. Etualalla Ratapihakorttelit, niiden takana Tripla ja tornialue. Kuva: 3D Render
Havainnekuva Keski-Pasilan tulevasta kaupunkirakenteesta. Etualalla Ratapihakorttelit, niiden takana Tripla ja tornialue. Kuva: 3D Render
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
PL 2100
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

(09) 310 1673http://www.hel.fi/ksv

Helsingin kaupungin organisaatiorakenne on uudistunut 1.6.2017. Kaupunkisuunnitteluviraston tiedotteet löydät jatkossa Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan uutishuoneesta: https://www.sttinfo.fi/uutishuone/helsingin-kaupunki-kaupunkiympariston-toimiala?publisherId=60577852

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tutustu Laiturin näyttelyssä Eliel Saarisen kädenjälkeen Helsingissä30.5.2017 14:39:19 EESTTiedote

Näyttely "Helsingistä on tullut suurkaupunki! – Eliel Saarinen ja Helsinki" avataan torstaina 1. kesäkuuta näyttelytila Laiturilla Kampissa. Näyttely on kattava läpileikkaus arvostetun arkkitehdin perinnöstä pääkaupunkimme katukuvassa. ”On hämmästyttävää, että koskaan aikaisemmin Saarisen Helsingin tuotantoa ei ole tarkasteltu yhtenä kokonaisuutena”, toteaa dosentti Timo Tuomi. Laiturin kesänäyttely tarjoaa nostalgisia kuvia menneen ajan Helsingistä ja rohkaisee arkkitehtuurifaneja bongaamaan kaikki kaksikymmentä Elielin suunnittelemaa rakennusta Munkkiniemestä Vuosaareen.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöstiedote 16.5.201716.5.2017 17:15:50 EESTTiedote

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta on tänään pitänyt historiansa viimeisen kokouksen. Kokouksen päätökset löytyvät seuraavasta osoitteesta: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkisuunnittelulautakunta/Suomi/Paatostiedote/2017/Ksv_2017-05-16_Kslk_13_Pt/index.html Kaupunkisuunnittelulautakunnan toimintaan liittyvää tietoa löytyy päätöksenteko-sivulta seuraavasta osoitteesta: http://www.hel.fi/www/ksv/fi/paatoksenteko/ Lisätiedot: viestintäpäällikkö Heikki Mäntymäki, p. 09 310 37368

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme