Pohjois-Savon ELY-keskus

Patalahden lintuvesikunnostus käynnissä

Jaa

Maaningan Patalahden luonnonsuojelualueella on aloitettu kunnostustyöt ympäristöministeriön HELMI-elinympäristöohjelman rahoituksella. Kunnostuksen tavoitteena on parantaa lintukosteikon suojelullista arvoa ja luoda paremmat edellytykset taantuneiden vesilintujen poikastuotannolle.

Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)
Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)

Patalahdella ruopataan telaponttoonikaivinkoneella kelluvaa kasvillisuutta. Ruoppausmassaa ei kuljeteta pois, vaan siitä muotoillaan uusia kiinteitä pohjastaan kiinni pysyviä pesimäsaarekkeita. Lisäksi luhta-alueille ruopataan matalan veden allikoita, joissa vesisyvyys on noin 50 cm. Matalan veden alueita tehdään myös upottamalla kelluvaa kasvustoa puulavan päälle kasatulla louheella ja soralla.

Kunnostuksella parannetaan linnuston elinoloja

Työn yhtenä tavoitteena on estää kelluvien kasvillisuuslauttojen ajelehtiminen Patalahdella, ja näin mahdollistaa vesikasvillisuuden muodostuminen. Ruopatuista massoista   muotoillaan   etenkin   lokeille   ja   vesilinnuille sopivia pesimäsaarekkeita. Ruoppauksessa tehdään myös uusia avovesiuomia, joilla pyritään katkaisemaan maayhteys kosteikolle ja näin vaikeuttaa pienpetojen kuten minkin ja supikoiran pääsyä saarekkeisiin.

Vedenlaatua ja vesistön samentumista seurataan aktiivisesti

Ruoppauksesta aiheutuu työnaikaista samentumista Patalahdelle ja alapuoliseen vesistöön. Vedenlaatua ja samentumista seurataan kuvauskopterilla tehtävillä ilmakuvauksilla sekä ennen työtä ja työn jälkeen otettavilla vesinäytteillä.

Kunnostushankkeesta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus, joka on suunnitellut kunnostuksen, hakenut työlle vesilain mukaisen luvan sekä tehnyt sopimukset vesialueen yksityisten omistajien kanssa. Aluehallintovirasto myönsi hankkeelle vesitalousluvan elokuussa 2022. Työt päästiin aloittamaan 14. marraskuuta 2022.

Työn kustannusarvio on noin 100 000 euroa ja sen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Työtä valvoo Pohjois-Savon ELY-keskus ja urakoitsijana toimii Koneurakointi Aimo Tikkanen Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus,

Luonnonhoidon asiantuntija Ismo Laakso p. 0295 026 774, ismo.laakso@ely-keskus.fi
Vesitalousasiantuntija Jussi Härkönen p. 0295 026 202 , jussi.harkonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)
Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)
Lataa
Patalahden kunnostustyö aloitettiin itälaidan luhta-alueen matalan veden allikoiden kaivuulla. (Kuva: Rasmus Rudnäs, 18.11.2022)
Patalahden kunnostustyö aloitettiin itälaidan luhta-alueen matalan veden allikoiden kaivuulla. (Kuva: Rasmus Rudnäs, 18.11.2022)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.11.202225.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,01. Nyt taso on enää 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vesi on noussut 22 cm kuukauden alusta. Nyt vaikuttaa siltä, että ennustettu pakkasjakso rajoittaa Kallaveden nousua lähiviikkoina. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina vaihtelevaa. Pari viikkoa sitten alueelle osui pitkästä aikaa runsasvetinen sadetapahtuma ja sen aiheuttamaan virtaaman lisääntymiseen ei pystytty reagoimaan riittävästi, joten vesien pinnat nousivat ennustettua enemmän. Virtaama on vielä iso ja se voi aiheuttaa järvien kapeikoissa heikkojen jäiden alueita. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Säännöstelyluvan mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Juojärvi on vielä lähes 10 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 15 cm alle ajankohdan keskimääräisen tas

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme