Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Peikonnahkoja Helsingin metsissä

Jaa

Helsingin metsien orvakkaselvityksessä löytyi uhanalaisia ja tieteelle kuvaamattomia lajeja. Lajisto on poikkeuksellisen rikas koko Etelä-Suomen mittakaavassa.

Peikonnahan oranssinsävyiset itiöemät kasvavat lahoilla kuusen rungoilla. Kuva: Otto Miettinen.
Peikonnahan oranssinsävyiset itiöemät kasvavat lahoilla kuusen rungoilla. Kuva: Otto Miettinen.

Orvakat ovat puita lahottavia sieniä, jotka kasvavat puiden pinnoilla läiskämäisinä kuvioina. Helsingissä tehtiin vuonna 2019 orvakkakartoitus, jossa selvitettiin orvakoiden esiintymistä viidellä eri alueella: Veräjämäen eli Koskelan metsä, Pirunkallion alue Pikkukoskella, Oulunkylän rantapuiston jalopuulehto, Talin metsäalue ja Hallainvuori.  

Selvityksessä tehtiin havaintoja viidestä alueellisesti uhanalaisesta orvakkalajista. Hyvin harvinaisia tai Suomelle kokonaan uusia lajeja löytyi 46 kappaletta. Lisäksi kerättiin kymmenen näytettä lajeista, jotka ovat todennäköisesti vielä tieteelle kuvaamattomia.

- Hienoja havaintoja ovat uhanalaiset ja elinympäristöstään tarkat kangaskurokka, harjasorakas ja peikonnahka. Hiidennahka löytyi vasta kolmannen kerran maailmasta, kertoo Otto Miettinen, Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti.

- Selvityksessä teimme arvokkaita keruita tieteelle kuvaamattomista lajeista. Pääsemme hyödyntämään näitä tutkimuksessa ja lajit kuvataan aikanaan tieteelle uusina.

Selvityksen tulokset vahvistavat Helsingin merkitystä orvakkalajiston suojelulle. Rikas lahottajasienilajisto on kahden tekijän ansiota. Ensinnäkin Helsingin metsiin on jätetty lahopuuta, jonka ansiosta metsät toimivat turvapaikkana monelle metsätalouden vuoksi kasvupaikan menettäneelle lajille. Toiseksi Helsingin metsissä on paljon reheviä, sekapuustoisia lehtoja, jotka sijaitsevat ilmastollisesti suotuisilla paikoilla, kuten meren tai joen rannoilla. Tämän vuoksi Helsingissä esiintyy paljon eteläistä, Suomen oloissa harvinaista lajistoa.

- Orvakkaselvitys tehtiin, jotta saataisiin tietoja uusien, perustettavien luonnonsuojelualueiden lajistosta. Tuloksia käytetään hoidon suunnitteluun ja apuna kohteiden rajaamisessa, kertoo ympäristösuunnittelija Hanna Seitapuro Helsingin kaupungilta.

Myös luonnonsuojelualueiden ulkopuolella on syytä jättää kaatuneita runkoja lahoamaan metsiin ja puistoihin sellaisilla alueilla, joilla muutoin ei pystytä välttämään puiden kaatamista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Otto Miettinen
Luonnontieteellinen keskusmuseo
otto.miettinen@helsinki.fi
puh, 029 412 4421

Hanna Seitapuro
Helsingin kaupunki
ympäristöpalvelut
hanna.seitapuro@hel.fi
puh. 040 178 7378

Kuvat

Peikonnahan oranssinsävyiset itiöemät kasvavat lahoilla kuusen rungoilla. Kuva: Otto Miettinen.
Peikonnahan oranssinsävyiset itiöemät kasvavat lahoilla kuusen rungoilla. Kuva: Otto Miettinen.
Lataa
Harjasorakkaan pörröinen itiöemä elävän haavan tyvellä. Kuva: Otto Miettinen.
Harjasorakkaan pörröinen itiöemä elävän haavan tyvellä. Kuva: Otto Miettinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kruunusillat-hankkeen raitiotien rakentamisen vaiheistus ja enimmäishinnan korotus päätöksentekoon18.6.2021 09:32:32 EEST | Tiedote

Kruunusillat-hankkeen raitiotieosuuden toteutussuunnitelma ja tarkennettu kustannusarvio ovat valmistuneet. Uudessa toteutussuunnitelmassa raitiotien rakennustyöt esitetään tehtäväksi vaiheissa. Koska raitiotieosuuden kustannusarvio ylittää valtuuston hankepäätöksessään 2016 asettaman enimmäishinnan, rahoitus edellyttää kaupunginvaltuuston uutta hyväksyntää. Kruunusillat-hanke esittää, että raitiotien ja siihen liittyvien siltojen rakentaminen vaiheistetaan ja enimmäishintaa korotetaan 59 miljoonalla eurolla 326 miljoonaan euroon ensimmäisessä vaiheessa.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 17.6.202117.6.2021 17:46:31 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 17.6.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 12.8.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme