HUS

Pejas samjour testar mottagning på distans

Dela

Vid Pejas samjour tar man i början av oktober distansmottagning i bruk under en pilotperiod. Patienter kan få jourmässig vård på läkarens mottagning på distans via videoförbindelse.

Invånare i Kervo och Vanda, som är 16 år fyllda, har möjlighet att besöka läkarmottagningen vid Pejas samjour på distans via en videoförbindelse under pilotperioden 1.10–19.12.2021. Distansmottagningarna ordnas under jourens rusningstider, på fredagar kl. 16–22 samt lördagar och söndagar kl. 8–22.   

På distansmottagningen kan man få jourmässig hjälp hemma och behöver inte åka på plats till samjouren. Distansmottagningen minskar antalet patienter vid samjouren och underlättar därmed deras tillgång till vård.   

Särskild uppmärksamhet fästs vid patientsäkerheten 

Till distansmottagningen hänvisas enbart personer som behöver jourmässig hjälp, vars besvär kan skötas på distans och som klarar av att använda distansmottagningen.  

”I användningen av distansmottagningen fäster vi särskild uppmärksamhet vid patientsäkerheten och därför hänvisar vi enbart sådana personer till distansmottagningen, vars besvär kan skötas på distans, såsom personer som lider av bindhinneinflammation i ögat eller urinvägsinfektion. Allvarligt sjuka patienter vårdas alltid på plats vid samjouren”, säger avdelningsöverläkare Arja Kobylin på HUS. 

Distansmottagning via Maisa 

Till distansmottagningen vid Peijas samjour hänvisas man via Jourhjälpens servicenummer 116 117. Jourhjälpens sjukskötare gör en bedömning av vårdbehovet för den som ringer och bokar vid behov en tid till läkarmottagningen.  

Distansmottagningen sker via Maisas videomottagning. Du får tillgång till Maisas videomottagning via en smarttelefon eller surfplatta, genom att ladda ner apparna Maisa och Maisa Videomottagning i applikationsbutiken eller via webbläsaren på adressen www.maisa.fi. Patienten identifierar sig i tjänsten med hjälp av stark autentisering medbankkoder eller mobilcertifikat. 

Kontakter

För mera information: 

Arja Kobylin 
Avdelningsöverläkare, HUS 
arja.kobylin@hus.fi 
tfn 040 544 4359 

Hanna Vainio 
servicechef, Jourhjälpen 116 117, HUS 
hanna.vainio@hus.fi  
tfn 040 583 8263 

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum