Jyväskylän yliopisto

Pekingin Olympialaisten kisareittejä hiihdetään jo Vuokatin hiihtolaboratoriossa

Jaa

Hiihdon arvokisareittien mallintamista ja virtuaalireittien tuontia hiihtomattoympäristöön on viety eteenpäin vuodesta 2019 lähtien CEMIS-yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) ja Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön toimesta. Viimeisin kehitystyön tulos ovat virtuaalimallit Pekingin Olympialaisten maastohiihdon sprintti- että ampumahiihdon 2,5 km kisareiteistä.

Ampumahiihtäjä Heikki Laitinen hiihtämässä Oberstdorfin MM-kisojen sprinttireittiä virtuaalimallina Vuokatin liikuntateknologian yksikön hiihtolaboratoriossa. Kuva: Anni Hakkarainen / JYU
Ampumahiihtäjä Heikki Laitinen hiihtämässä Oberstdorfin MM-kisojen sprinttireittiä virtuaalimallina Vuokatin liikuntateknologian yksikön hiihtolaboratoriossa. Kuva: Anni Hakkarainen / JYU

Suomen maajoukkueen ampumahiihtäjät ovat hiihtäneet Pekingin kisareittejä Vuokatin hiihtolaboratoriossa tämän viikon aikana. 

- Suomessa Maanmittauslaitoksen laserkeilattu maastodata on vapaasti saatavilla, mutta ulkomailta tällaista dataa ei saada. Tästä syystä on lähdetty miettimään keinoja luoda malleja muita datoja hyödyntämällä, kommentoi taustoja KAMKin projektipäällikkö Kyösti Koskela.

Vuokatissa Jyväskylän yliopiston hiihtolaboratoriossa sijaitseva iso hiihtomatto mukailee todellisen reittiprofiilin mukaista korkeusprofiilia samalla kun seinälle heijastettu virtuaalimalli liikkuu samassa tahdissa maton nopeuden kanssa. Tällaisen menetelmän avulla on mahdollista tuoda uusia työkaluja suomalaiselle huippu-urheilulle laajemminkin. Vuokatissa menetelmää on luonnollisesti kehitetty ja testattu pohjoismaisten hiihtolajien kanssa ja lajien tarpeisiin perustuen. Huippu-urheilussa ja arvokisoihin valmistautumisessa korostuvat yhä pienemmät yksityiskohdat. Esimerkiksi sprinttihiihdossa voittajat ratkotaan jopa sekunnin sadasosilla.

- Hiihtämällä virtuaalisilla arvokisareiteillä ennakkoon on mahdollista auttaa urheilijaa valmistautumaan kisoihin enemmän henkisellä tasolla, mutta myös tuomalla työkaluja hiihdon taktiikan miettimiseen, kommentoi virtuaalimallin hyötyjä Jyväskylän yliopiston projektipäällikkö Anni Hakkarainen.

Arvokisareittien tuominen hiihtolaboratorioympäristöön käynnistyi PyeonChangin 2012 olympialaisten alla, jolloin ensimmäiset mallit sprinttireiteistä toteutettiin todelliseen videokuvaan perustuen. Tämän jälkeen kuitenkin nähtiin, että virtuaalimallit palvelevat tarkoitusta paremmin, ja kehittämistä on tehty osana CEMIS-yhteishanke HYTELI:ä.

Seuraava kehitysaskel on editorityökalun kehittäminen virtuaalisten arvokisareittien vaivattomaan toteuttamiseen KAMKin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä syksyllä käynnistyvässä Älylatu-hankkeessa. Molempia hankkeita rahoittaa Kainuun liitto EAKR-varoin. Kehitystyön rahoituksessa ovat olleet mukana myös Suomen Olympiakomitea sekä Suomen Hiihto- ja Ampumahiihtoliitot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anni Hakkarainen, projektipäällikkö, Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikkö, anni.s.j.hakkarainen@jyu.fi, puh: 040 777 3103

Kyösti Koskelo, projektipäällikkö, Kajaanin ammattikorkeakoulu, kyosti.koskela@kamk.fi, puh: 044 7101 269

Kuvat

Ampumahiihtäjä Heikki Laitinen hiihtämässä Oberstdorfin MM-kisojen sprinttireittiä virtuaalimallina Vuokatin liikuntateknologian yksikön hiihtolaboratoriossa. Kuva: Anni Hakkarainen / JYU
Ampumahiihtäjä Heikki Laitinen hiihtämässä Oberstdorfin MM-kisojen sprinttireittiä virtuaalimallina Vuokatin liikuntateknologian yksikön hiihtolaboratoriossa. Kuva: Anni Hakkarainen / JYU
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaikkien liikkuminen ei vähene nuoruudessa - eri suuntaisista liikkumisen poluista uutta tutkittua tietoa2.7.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston pitkittäistutkimuksessa löydettiin viisi erilaista liikkumisen muutosryhmää 15 ja 19 ikävuoden välillä. Aktiivisuuden säilyttäjät jatkoivat muita tyypillisemmin urheiluseuraharrastustaan nuorena aikuisena. Inaktiivisuuden säilyttäjät eivät yleensä kulkeneet koulu- ja työmatkoja itse aktiivisesti liikkuen.

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja29.6.2021 08:25:28 EEST | Tiedote

Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.

Näkyykö pintaa pisteleviä poikasparvia Päijänteellä? Tehinselän muikunpoikasmäärä oli ennätyksellisen runsas tänä keväänä28.6.2021 13:06:05 EEST | Tiedote

Tänä keväänä Päijänteen Tehinselällä kuoriutui muikunpoikasia ennätyksellisen paljon. Tiheys on yli kaksinkertainen edelliseen vuonna 2017 havaittuun huippulukemaan verrattuna. Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos toteuttaa vuosittaiset siikakalojen poikasseurannat Säkylän Pyhäjärvellä, Puulavedellä, Pohjois-Päijänteellä, Päijänteen Tehinselällä ja Ruotsalaisella sekä Etelä-Konnevedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme