Jyväskylän yliopisto

Pekka Neittaanmäki UNESCO-professoriksi

Jaa

Jyväskylän yliopisto ja YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteistyöhankkeesta, jonka kohteena on digitaalisten alustojen hyödyntäminen yhteiskunnallisena muutosvoimana. Informaatioteknologian tiedekunnan professori Pekka Neittaanmäki nimetään tämän hankkeen johtoon UNESCO-professoriksi ajalle 1.5.2019–30.4.2023.

– Tavoitteena on selvittää digitaalisten palvelualustojen soveltuvuutta kehittyvien maiden ympäristöihin. Sovellusalueita ovat mm. suomalainen koulutusjärjestelmä, terveydenhuoltojärjestelmä ja muut julkiset palvelut. Tehtävään liittyy laaja kansainvälinen tutkijoiden ja yritysten yhteistyöverkosto professori Pekka Neittaanmäki toteaa.

– Suomessa on tällä hetkellä seitsemän UNESCO-professuuria, joista kaksi, Pekka Neittaanmäki ja Heikki Lyytinen, Jyväskylän yliopistossa. Neittaanmäki on jo neljäs UNESCO-professori Jyväskylässä. Professuuri osuu yliopiston strategian keskeiselle alueelle, ja Neittaanmäen meriitit tuntien hankkeelta on syytä odottaa merkittävää tieteellistä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta, rehtori Keijo Hämäläinen painottaa.

Nelivuotisella UNESCO-professuurilla tuetaan maailmanlaajuista ja monitieteistä verkostoitumista digitaalisten alu­­stojen tutkimiseksi ja hyödyntämiseksi muuttuvassa maailmassa. Hankkeissa hyödynnetään suomalaisten kokemuksia alustojen kehittämisen ja tutkimuksen edelläkävijänä. Rahoitusta haetaan EU:lta ja kansainvälisiltä globaaleilta toimijoilta.

Tutkimus- ja kehitystyö kohdistuu sekä teollistuneiden että nousevien talouksien haasteisiin. Erityisinä kohdealueina ovat Afrikan maat, Pakistan ja Intia sekä muutamat Etelä-Amerikan maat. Tutkimuksen avulla myös Suomessa asuvat ulkomaalaiset opiskelijat pystyvät paneutumaan opinnäytetöissään siihen, kuinka suomalaisia hyviä käytänteitä ja teknologioita voitaisiin soveltaa heidän omissa kotimaissaan.

– Tiedekuntamme tohtorikoulutus on perinteisesti ollut hyvin kansainvälistä, ja myös tähän hankkeeseen liittyy maisteri- ja tohtorikoulutusta kehittyvistä maista tuleville opiskelijoille, kertoo informaatioteknologian tiedekunnan dekaani Pasi Tyrväinen.

– Yhteistyö täydentää Suomen Akatemian strategisen neuvoston rahoittamaa kansainvälistä hankettamme Platform Value Now. Keskitymme erityisesti koulutuksen ja terveydenhuollon uudistamiseen tekoälypohjaisilla tekniikoilla. Osana toimintaa Jyväskylässä järjestetään koulutuksen ja terveydenhuollon kansainvälisiä konferensseja, joissa käsitellään alojen läpimurtoteknologioihin pohjautuvia ratkaisuja. Olen työurallani tehnyt pitkälti samankaltaista työtä, ja UNESCO-professuuri tarjoa työlleni globaalin statuksen, iloitsee Neittaanmäki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Neittaanmäki
UNESCO Chair on Digital Platforms for Transforming Economies

puh. 040 550 7005
pekka.neittaanmaki@jyu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

OKM on myöntänyt rahoitusta kahdelle liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimushankkeelle23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tukea valtion talousarviossa linjattujen liikuntatoimen yhteiskunnallisten vaikuttavuuden tavoitteiden mukaisten liikuntatieteellisten tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Ministeriö myönsi toukokuussa kahdeksalle hankkeelle yhteensä 763 000 euroa. Kahta rahoitusta saaneista hankkeista johdetaan liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme