MessukeskusMessukeskus

Pelasta itämeri -palkinto vaihtoehtojen airueille

Jaa

Suomen Messusäätiön 5000 euron Pelasta Itämeri -palkinto jaetaan tänä vuonna kahden tahon kesken, joista molemmat ovat tehneet merkittävää työtä ja innovoineet vaihtoehtoja veneiden pohjissa käytettäville myrkkymaaleille. Christian Feodoroffin perustama Seaboost tarjoaa edelläkävijänä mekaanisia vaihtoehtoja ja Loviisan Veneveistämö on kehittänyt jo vuosia sitten tiukatkin ympäristövaatimukset täyttävän pohjanpesupaikan veneille. Kunniamaininnan saa ylitarkastaja Oskari Hanninen (Tukes) väsymättömästä asian esille tuomisesta.

Antifouling-valmisteiden eli myrkkymaalien käyttö veneiden pohjissa on nyt ajankohtainen ja tärkeä aihe, sillä lainsäädäntö on kiristymässä muutaman vuoden sisällä. Myrkkymaalit aiheuttavat ympäristöhaittoja Itämeressä. Erityisen huolestuttavaa on myrkkymaalien käyttö edelleen järvillä, vaikka se on ollut lainvastaista jo vuosien ajan. Antifouling-valmisteet ovat erittäin haitallisia ihmisen terveydelle ja vesistöjen eliöille. Valmisteille tehdään EU:ssa riskiarviota, jonka pohjalta niille valmistellaan EU:n biosidiasetuksen mukaiset myyntiluvat. Tähän liittyen venesatamissa on jatkossa mahdollisesti oltava läpäisemätön pesualusta, josta vedet kerätään talteen asianmukaista käsittelyä varten. Veneilijän kannalta asia on merkittävä, sillä uusien lupien myötä maalien käytölle tulee tiukempia rajoituksia. Rajoitukset ovat sellaisia, että monen veneilijän täytyy muuttaa toimintatapojaan, jos käyttää veneensä pohjassa biosidisia antifouling-maaleja.

Veneiden pohjien puhdistukseen on kehitetty monenlaisia laitteita ja pesupaikkoja. Raati halusi palkinnolla nostaa asiaa esille ja palkita tahot, jotka ovat tuoneet aktiivisesti asiaa esille ja olleet ensimmäisten joukossa kehittämässä vaihtoehtoja myrkkymaalaukselle. He edustavat koko toimintakenttää.

Monikäyttöiset pohjaharjat puhdistavat tehokkaasti

Suomalaisen yrittäjän Seaboost Oy:n kehittämä Powerbrush on monikäyttöinen työkalu, jolla voidaan puhdistaa veneen pohja liasta, limasta ja veneilijöitä sitkeästi piinaavasta näkistä. Harjalla puhdistat jopa neljä metriä leveiden veneiden pohjat, ja se sopii kaikentyyppisiin veneisiin mukaan lukien kölilliset veneet. Seaboost Oy:n perustaja Christian Feodoroff on edelläkävijä mekaanisen puhdistuksen tarjoajana ja kannustaa innovatiivisella tuotteella jokaista merellä liikkujaa huolehtimaan Itämerestä helposti mekaanisella veneen pohjan puhdistuksella ja myrkyttömillä maaleilla. Seaboost eliöneston ekosysteemi koostuu tehokkaista pohjaharjoista,  kelluvasta harjasmatoista ja myrkyttömistä eliönestopinnotteista, jotka on kehitetty turvallista mekaanista puhdistusta varten. Seaboost Oy:n kelluva harjasmatto Powerturf palkittiin Runar Bäckström Säätiön vuoden 2015 innovaatiopalkinnolla.

Pohjanpesua Loviisassa

Loviisan Veneveistämö on perheyritys ja yksi Suomen vanhimpia telakoita. Se on yli 40 vuoden toimintansa aikana määrätietoisesti ja oma-aloitteisesti kehittänyt toimintatapojaan. Jo noin kymmenen vuotta sitten, jolloin ensimmäisiä kertoja ryhdyttiin kiinnittämään huomiota myrkkymaalattujen veneiden pohjien pesuvesiin, Loviisan Veneveistämö investoi ympäristön huomioonottavaan veneiden pohjanpesupaikkaan. Veneen pesu tapahtuu päällystetyllä alustalla, josta pesuvesi kerätään eräänlaiseen pesuränniin. Rännissä vettä painavampi aines, muun muassa maali, merilevä ja näkit, kerääntyy rännin porrastettuihin lokeroihin ja vesi valuu eteenpäin erottimen kautta välikaivoon,  josta se johdetaan suodatus-soran kautta erillissuodattimiin ja loppu vesi puretaan sorapenkkiin. Vesiränni tyhjennetään kerran vuodessa ja aines säilytetään kunnes se on kuivunut ja toimitetaan jälkikäsittelyyn. Myrkyllisiä aineita, joita meren rannikolla veneissä on käytetty, ei ole Loviian Veneveistämöltä päässyt mereen enää moneen vuoteen.

Kunniamaininta Oskari Hanniselle

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Oskari Hanninen on neuvonut, esitelmöinyt ja kirjoittanut tulevasta muutoksesta todella ahkerasti ja aina pyydettäessä. Jo monen vuoden ajan hän on tehnyt arvokastaja ymmärrettävää viestintää asiaan liittyen.

Nyt kolmatta kertaa  jaettava 5000 euron rahapalkinto annetaan vuosittain yritykselle, yhteisölle tai ihmiselle, joka on kehittänyt innovaation, joka vaikuttaa merien, erityisesti Itämeren puhtauteen, tuo Suomen cleantech-alalle positiivista imagoa ja josta voi keittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote.  Suomen Messusäätiö jakaa palkinnon yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin, John Nurmisen Säätiön ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa.  Palkittavasta on voinut lähettää ennakkoon ehdotuksia. Palkinnon saajasta päätti raati, johon kuuluivat Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöltä, Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä ja Michaela Ramm-Schmidt Baltic Sea Action Groupista ja edellisen vuoden voittajan edustaja Mikael Westerlund Origin by Oceanilta.

Vuonna 2019 Pelasta Itämeri -palkinnon voitti Solar Water Solutions Oy ja vuonna 2020 Origin by Ocean.    

Lisätietoja: tiedottaja Teija Armanto, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com

Seaboost, tj Christian Feodoroff, puh. 0400 703 536, christian.feodoroff@seaboost.fi
Loviisan Veneveistämö, tj Henrik Kullberg, puh. 0400 408 496, henrik.t.kullberg@gmail.com
Tukes, ylitarkastaja Oskari Hanninen, puh. 029 505 2261, oskari.hanninen@tukes.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. Messukeskuksen tapahtumissa vieraili vuonna 2019 1,1 miljoonaa vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä | www.messukeskus.com | #messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | Messukeskus – A century in the centre of events | www.messukeskus.com | #messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

KirjaKallio koskettaa jo kymmenettä kertaa kirjamessuilla28.9.2021 00:03:00 EEST | Tiedote

Kallion lukion opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat jo kymmenettä kertaa nuortenohjelman Helsingin Kirjamessuille 28.-31.10.2021. Vuonna 2012 käynnistynyt Kallion lukion ja Helsingin Kirjamessujen yhteistyö on mahdollistanut monia merkityksellisiä kohtaamisia nuorten lukijoiden ja kirjailijoiden välillä. Kymmenentenä vuotenaan KirjaKallion ohjelmassa nähdään ja kuullaan niin tekijöitä, jotka ovat olleet opiskelijoiden haastateltavana jo KirjaKallion ensimmäisenä vuotena, kuin myös kirjallisuuden uusia ääniä.

Kansainvälinen Cyber Security Nordic 2021 siirtyy tammikuuhun15.9.2021 13:08:31 EEST | Tiedote

Messukeskukseen Helsinkiin valmisteltu kansainvälinen Cyber Security Nordic -tapahtuma siirtyy ja järjestetään hybriditapahtumana 11.–12.1.2022 Messukeskuksessa Helsingissä. Kansainvälinen tapahtuma vaatii matkustamista ja useissa isoissa yrityksissä on vielä lokakuussa matkustuskielto. Messukeskus sopi siirrosta yhdessä tapahtuman toimeksiantaja Finnish Information Security Cluster - Kyberala ry:n kanssa.

Helsingin Kirjamessut kokoaa kirjallisuuden ystävät Messukeskukseen14.9.2021 14:30:00 EEST | Tiedote

Odotetut Helsingin Kirjamessut järjestetään torstaista sunnuntaihin 28. – 31.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. Kirjallisuuden ystävät, kirjailijat ja toimiala kokoontuvat Messukeskuksen laajoihin tiloihin keskustelemaan kirjallisuudesta ja ostamaan kirjoja. Mukana messuilla on yli 250 yritystä. Nyt jos koska isot tilat näyttävät parhaat puolensa, sillä niissä voidaan järjestää kirjamessut terveysturvallisesti. Helsingin Kirjamessujen ohjelma julkaistaan 28.9.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme