Suomen Palopäällystöliitto ry

Pelastajapula on ratkaistava kehysriihessä

Jaa
Pelastustoimeen tarvitaan huomattava määrä lisää henkilöstöä lähitulevaisuudessa, jotta ihmisten kiireellinen avunsaanti voidaan turvata kaikkialla Suomessa. Päätös koulutustuotannon nostamisesta on tehtävä tänä keväänä, sillä tulevassa kehysriihessä päätetään rahoituksesta vuoteen 2025 saakka.
Akuutein tarve lisähenkilöstön rekrytoinnille on pelastustoimessa aivan lähivuosina.
Akuutein tarve lisähenkilöstön rekrytoinnille on pelastustoimessa aivan lähivuosina.

Sisäministeriö ja Pelastusopisto selvittivät viime kesänä, että pelastustoimeen tarvitaan huomattavasti lisää alalle koulutettua henkilöstöä lähivuosina ja -vuosikymmenenä. Jotta toimialalla on riittävästi osaavia tekijöitä, tarvitaan Pelastusopistolle lisäresursointia tuohon tarpeeseen vastaamiseksi. Vain siten voidaan turvata ihmisten kiireellinen avunsaanti ja muut pelastustoimen palvelut kaikkialla Suomessa.

Pelastustoimen järjestämisvastuu kuuluu kunnille, ja ensi vuoden alusta järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille. Vastuu koulutuksesta on kuitenkin valtiolla, eivätkä kunnat tai hyvinvointialueet voi vastata lain edellyttämään palvelutarpeeseen, mikäli koulutettua henkilöstöä ei yksinkertaisesti ole tarjolla.

Akuutein tarve lisähenkilöstön rekrytoinnille on aivan lähivuosina. Ottaen huomioon, että pelastajakoulutus kestää noin 1,5 vuotta ja nyt on käsillä päätökset vuosien 2022–2025 määrärahoista, viivästyy koulutustuotannon nostaminen kohtuuttomasti, jos päätöksiä ei tehdä tänä keväänä.

”Tässä vaiheessa valtiolta vaadittaisiin rahaa vain koulutusmäärien nostamiseen, ei esimerkiksi rekrytointeihin. Budjettitilanne ei tietenkään ole koskaan helppo, mutta Palopäällystöliitto pitää tärkeänä, että tarvittavat rahat pelastajakoulutuksen lisäämiseksi löydetään”, Palopäällystöliiton Pelastustoiminta-jaoston puheenjohtaja, Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Ville Mensala toteaa.

”Erityisesti harvaan asutuilla alueilla jo valmiiksi vaikea rekrytointitilanne huononee entisestään, jos opiskelijamääriä ei lisätä. Tämä ei voi olla valitettavasti vaikuttamatta ihmisten yhdenvertaiseen mahdollisuuteen saada kiireellistä apua”, Palopäällystöliiton Pelastustoiminta-jaoston jäsen, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen asemamestari Janne Aso jatkaa.

”Hienoa, että koulutusmääriä on saatu kasvatettua hallituskauden aikana ja myös ruotsinkielinen kurssi toteutuu liian monen vuoden tauon jälkeen. Toivottavasti myös käsillä oleviin huoliin löydetään julkisen talouden suunnitelmassa ratkaisu”, Mensala päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Akuutein tarve lisähenkilöstön rekrytoinnille on pelastustoimessa aivan lähivuosina.
Akuutein tarve lisähenkilöstön rekrytoinnille on pelastustoimessa aivan lähivuosina.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Vuoden 2023 Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto on myönnetty Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen Kaatumisen ehkäisyn toimintamallille10.1.2024 12:57:23 EET | Tiedote

Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli on saanut vuoden 2023 turvallisuuspalkinnon. Palkinnon myönsi Suomen Palopäällystöliiton Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta. Toimintamalli on tuotettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallinnoimassa Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeessa, ja se on merkittävä panos alueen ikääntyvien asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi.

Terveiset Kanadasta: Mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa?5.7.2023 11:38:14 EEST | Tiedote

Kanadassa kärsitään yhdestä historiansa pahimmasta metsäpalokaudesta. Erittäin vaikeiden palojen taustalla on osaksi luonto ja sään ääri-ilmiöt ja osaksi ihmisten huolimattomuus. Myös Suomessa koettiin tänä keväänä ja kesänä pitkä ja kuiva ajanjakso, jolloin metsäpaloja syttyi ympäri maan. Metsäpalojen yleisimmät syttymissyyt Suomessa liittyvät ihmistoimintaan. Ilmastonmuutos alkaa näkyä myös Suomessa aiempaa pidempinä alkukesän kuivina kausina. City of Red Deerin pelastuslaitoksen johtaja ja Kanadan Palopäällystöliiton puheenjohtaja Ken McMullen kertoo, miten Kanadan paloja vastaan taistellaan ja mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye