Jyväskylän yliopisto

Pelivideoiden katsominen ja tekeminen jo yhtä tärkeää kuin pelaaminen

Jaa

FM Tero Kerttulan Tuoreessa väitöstutkimuksessa on tarkasteltu digitaalisten pelien kuluttamisen erilaisia tapoja varsinaisen pelaamisen ohella. Tutkimus keskittyy erityisesti videolle kuvattuun pelaamiseen sekä erilaisiin peleistä ja pelaamisesta kerrottuihin kertomuksiin.

Tero Kerttula
Tero Kerttula

Monessa perheessä on varmasti viime vuosien aikana huomattu erilaisten pelivideoiden katsomisen ja tekemisen olevan huomattava osa etenkin nuorempien arkea. Kerttulan väitöstutkimus käsittelee näitä videoita ja myös niiden taustoja ja merkitystä.

Tutkimus määrittää pelivideoiden katsomisen ja itse tekemisen yhtä tärkeäksi osaksi nykyistä videopeliharrastusta kuin varsinaisen pelaamisen. Samalla väitös kirjoittaa nykyaikaiset pelivideot osaksi pelien esittämisen historiaa muissa mediavälineissä.

Tutkimus käsittelee nykyaikaisten videopalveluiden ohella myös vanhoja, televisiossa näytettyjä televisio-ohjelmia. Jälkimmäisistä Kerttula keräsi tutkimustaan varten laajan, yli 250 televisio-ohjelmaa käsittävän maailmanlaajuisen aineiston, joihin nykyaikaisia pelivideoita tutkimuksessa verrataan.

Väitöskirja osoittaa, kuinka pelaamisen katsominen on ollut tärkeässä osassa videopeliharrastusta jo 1980-luvulta lähtien. Ennen internet-aikaa televisio-ohjelmat ovat olleet tärkeässä osassa pelien markkinointia ja peleistä yleisölle tiedottamista. Pelaamisen kuvaaminen itse on ollut myös osana harrastusta jo varhain, vaikkakin pienemmässä, henkilökohtaisessa muodossa.

Tutkimuksessa Kerttula havaitsee pelaajan olevan videoissa itse peliä tärkeämmässä roolissa. Koska pelejä markkinoitiin televisio-ohjelmien kautta, pelaamisen tuli näyttää kiinnostavalta ja houkuttelevalta, minkä vuoksi pelaajien reaktiot ja ilmeet pelaamisen aikana olivat tärkeä osa kuvaa. Tämä malli on osittain tuttu myös television urheilulähetyksistä.

Siirryttäessä nykyaikaan pelaajan rooli osana pelivideoita korostuu entisestään, sillä pelaajat kertovat videoissa pelaamisestaan tarinoita, jotka usein korostavat henkilökohtaista pelikokemusta. Erilaiset internet-persoonat ja heidän pelaamansa pelit usein myös määrittävät pelin suosiota.

FM Tero Kerttulan nykykulttuurin tutkimuksen väitöskirjakäsikirjoituksen "(Broad)casting the Game: The Spectacle of Real in Representing and Narrating Video Game Play in Live-action Media" tarkastustilaisuus pidetään 22.1.2022 alkaen klo 12. Vastaväittäjänä toimii yliopistonlehtori, dosentti, FT Petri Saarikoski (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Tilaisuutta voi seurata etänä: https://r.jyu.fi/dissertation-kerttula-220122

Kustoksen puhelinnumero, johon etäyleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358408405968

Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8968-2

Taustatietoja:

Tero Tapio Kerttula on tutkimuksensa ohella toiminut jo vuodesta 2007 eri alojen vapaana toimittajana. Pääsääntöisesti Kerttula on kirjoittanut videopeliaiheiseen mediaan, mutta tehnyt          toimittajan töitä myös muita medioita käsitteleviin julkaisuihin. Kirjoittajan työnsä ohella viitasaarelaislähtöinen Kerttula on toiminut mm. Jyväskylän Liitokiekkoilijat Ry:n hallituksen puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana vuosina 2017–2020.

Lisätietoja:

Tero Kerttula, 0453244205, tero.t.kerttula@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tero Kerttula
Tero Kerttula
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Somevaikuttajat tukivat julkisyhteisöjen koronaviestintää – vaikuttajayhteistyöhön sisältyy kuitenkin myös riskejä16.5.2022 08:10:00 EEST | Tiedote

Yhteistyö somevaikuttajan kanssa on organisaation viestinnälle suuri mahdollisuus, mutta siihen liittyy myös riskejä. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan vaikuttajien avulla organisaatioiden on mahdollista luoda yhteisöllisyyttä ja vaalia aineettomia pääomiaan, kuten sidosryhmien luottamusta. Strateginen somevaikuttajaviestintä vaatii kuitenkin myös mahdollisten maineriskien tiedostamista.

Turvallisuus jakaa asenteita uraanin louhintaan Itä- ja Pohjois-Suomessa16.5.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Kielteisyys uraanin louhintaa kohtaan ei maakuntatasolla ole niin voimakasta kuin mitä paikoin kiivaana käyneestä julkisesta keskustelusta olisi voinut päätellä. Suhtautuminen uraanin louhintaan vaihtelee lievästä kielteisyydestä lievään myönteisyyteen. YTM Tuija Jartin väitöstutkimuksen kohdemaakunnissa, varsinkin Kainuussa ja Lapissa, uraanin louhinnan kannattajia ja vastustajia on lähes yhtä paljon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme