Luonnonvarakeskus

Pellon vuokrahinnat 2016

Jaa

Maatalous- ja puutarhayritykset maksoivat vuokratusta peltomaasta keskimäärin 223 euroa hehtaarilta vuodessa. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) uudesta Pellon vuokrahinnat -tilastosta ja perustuvat vuoden 2016 sato- ja puutarhatutkimusten yhteydessä kerättyihin pellon vuokrahintoihin.

Alueelliset erot vuokrahinnoissa ovat suuria. Korkeimmat vuokrahinnat olivat Varsinais-Suomessa 350 euroa, Uudellamaalla 297 euroa sekä Ahvenanmaalla 272 euroa hehtaaria kohden. Alhaisimmat vuokrahinnat olivat Lapissa ja Kainuussa (100 ja 98 euroa/ha).

’’Tilakohtaiset vaihtelut vuokrahinnoissa ovat myös suuria. Koko maan tasolla tavanomaisen tuotantotavan tilat maksoivat pellosta keskimäärin 221 euroa ja luomutilat 227 euroa hehtaarilta. Puutarhatiloilla peltomaan vuokra oli selvästi korkeampi, 293 euroa hehtaarilta’’ sanoo yliaktuaari Pia Outa-Pulkkinen Luonnonvarakeskuksesta.

Tuotantosuunnittain tarkasteltuna siipikarja- ja sikatilat sekä puutarhatilat maksoivat vuokrapellosta yli 300 euroa hehtaarilta.  Lypsykarjatiloilla ja naudanlihaa tuottavilla tiloilla vuokrat olivat noin 200 euroa hehtaarilta.

Kolmannes peltoalasta on vuokrattua

Pellonvuokraus on Suomessa yleistä. Viime vuosina yli kolmannes peltoalasta on ollut vuokrattua. Maa- ja puutarhatiloista 60 prosentilla oli vuokrattua peltoa vuonna 2016. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) Maatalous- ja puutarhayritysten maankäyttölajit – tilastosta.

Kyselyyn vastasi noin 5 000 maa- ja puutarhatilaa

Vuoden 2016 sato- ja puutarhatutkimuksen yhteyteen oli liitetty kysely pellon vuokrahinnoista. Siihen vastasi noin 5 000 maa- ja puutarhatilaa. Tuloksissa ei ole huomioitu vastauksia, joissa vuokran suuruudeksi oli ilmoitettu nolla euroa.  

Satotutkimuksen otoksessa on noin 6 600 tilaa, joista luomutiloja on noin 600. Otos on ositettu kolmen ominaisuuden mukaan: tilan maantieteellisen sijainnin (ELY-keskus), tuotantosuunnan ja tilakoon mukaan. Näin saadaan mahdollisimman edustava otos koko maasta. Puutarhatutkimuksessa on vuosittain mukana noin 3100 avomaan puutarha- ja kasvihuoneyritystä. Tiedot kerätään tiloilta verkkopalvelussa ja puhelinhaastatteluna.

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Pia Outa-Pulkkinen puh. 029 532 6709, pia.outa@luke.fi
Yliaktuaari Sirpa Karppinen puh. 029 532 6 789, sirpa.karppinen@luke.fi

Kuvat

Pellon keskimääräiset vuokrahinnat ja osuus koko peltoalasta
Pellon keskimääräiset vuokrahinnat ja osuus koko peltoalasta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>