Luonnonvarakeskus

Pellon vuokrahinnat 2016

Jaa

Maatalous- ja puutarhayritykset maksoivat vuokratusta peltomaasta keskimäärin 223 euroa hehtaarilta vuodessa. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) uudesta Pellon vuokrahinnat -tilastosta ja perustuvat vuoden 2016 sato- ja puutarhatutkimusten yhteydessä kerättyihin pellon vuokrahintoihin.

Alueelliset erot vuokrahinnoissa ovat suuria. Korkeimmat vuokrahinnat olivat Varsinais-Suomessa 350 euroa, Uudellamaalla 297 euroa sekä Ahvenanmaalla 272 euroa hehtaaria kohden. Alhaisimmat vuokrahinnat olivat Lapissa ja Kainuussa (100 ja 98 euroa/ha).

’’Tilakohtaiset vaihtelut vuokrahinnoissa ovat myös suuria. Koko maan tasolla tavanomaisen tuotantotavan tilat maksoivat pellosta keskimäärin 221 euroa ja luomutilat 227 euroa hehtaarilta. Puutarhatiloilla peltomaan vuokra oli selvästi korkeampi, 293 euroa hehtaarilta’’ sanoo yliaktuaari Pia Outa-Pulkkinen Luonnonvarakeskuksesta.

Tuotantosuunnittain tarkasteltuna siipikarja- ja sikatilat sekä puutarhatilat maksoivat vuokrapellosta yli 300 euroa hehtaarilta.  Lypsykarjatiloilla ja naudanlihaa tuottavilla tiloilla vuokrat olivat noin 200 euroa hehtaarilta.

Kolmannes peltoalasta on vuokrattua

Pellonvuokraus on Suomessa yleistä. Viime vuosina yli kolmannes peltoalasta on ollut vuokrattua. Maa- ja puutarhatiloista 60 prosentilla oli vuokrattua peltoa vuonna 2016. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) Maatalous- ja puutarhayritysten maankäyttölajit – tilastosta.

Kyselyyn vastasi noin 5 000 maa- ja puutarhatilaa

Vuoden 2016 sato- ja puutarhatutkimuksen yhteyteen oli liitetty kysely pellon vuokrahinnoista. Siihen vastasi noin 5 000 maa- ja puutarhatilaa. Tuloksissa ei ole huomioitu vastauksia, joissa vuokran suuruudeksi oli ilmoitettu nolla euroa.  

Satotutkimuksen otoksessa on noin 6 600 tilaa, joista luomutiloja on noin 600. Otos on ositettu kolmen ominaisuuden mukaan: tilan maantieteellisen sijainnin (ELY-keskus), tuotantosuunnan ja tilakoon mukaan. Näin saadaan mahdollisimman edustava otos koko maasta. Puutarhatutkimuksessa on vuosittain mukana noin 3100 avomaan puutarha- ja kasvihuoneyritystä. Tiedot kerätään tiloilta verkkopalvelussa ja puhelinhaastatteluna.

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Pia Outa-Pulkkinen puh. 029 532 6709, pia.outa@luke.fi
Yliaktuaari Sirpa Karppinen puh. 029 532 6 789, sirpa.karppinen@luke.fi

Kuvat

Pellon keskimääräiset vuokrahinnat ja osuus koko peltoalasta
Pellon keskimääräiset vuokrahinnat ja osuus koko peltoalasta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme