Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Peltovalvonnat alkavat Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus käynnistää peltotukien valvonnan kuluvalla viikolla. Tarkastuksia tehdään tänä vuonna normaalivuosia vähemmän, tilavalvontoja tehdään noin 130 tilalle.

Tukihaun 15.6 tapahtuvan päättymisen myötä peltotukien valvonnat voidaan aloittaa. Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäisille valvottaville tiloille on tarkoitus tehdä pinta-alaperusteisia maataloustukia koskeva tarkastuskäynti 17.6. alkaen. Viimevuotiseen tapaan koronaepidemia vaikuttaa edelleen valvontatapahtumaan. Tarkastusten kokonaismäärä on normaalia alempi, noin 3 % tuenhakijoista. Tämä tarkoittaa Pohjois-Pohjanmaalla noin 130 maatilan tilavalvontaa. Valvonnasta ilmoitetaan aina tuenhakijalle, mutta itse valvontatapahtumassa kontaktit pyritään koronan vuoksi minimoimaan.

Viljelijän käytössä olevan VIPU-palvelun kautta tuenhakija saa entistä enemmän valvontatapahtumaan liittyvää tietoa. Valvonnan myötä mahdollisesti muuttuvat lohkojen rajaukset näkyvät myös viljelijälle ja arviot tukiin aiheutuvista seuraamuksista päivittyvät ajantasaisesti. Viljelijä näkee sovelluksestaan myös valvonnassa otetut valokuvat sijaintitietoineen sekä niihin liittyvät selitetekstit. Tuenhakijan on siten helpompi ymmärtää, miksi valvonnasta on mahdollisesti aiheutunut seuraamuksia ja hän pystyy halutessaan paremmin esittämään myös oman näkemyksensä.

Maataloustukien ehdoissa ei ole vuosiin tapahtunut muutoksia. Tämä ja ensi vuosi sovelletaan vielä vuodesta 2015 voimassa olevia tukiehtoja. Tietyt tukiin liittyvät näkökulmat voivat kuitenkin komission tarkastusten myötä muuttua ja tästä syystä viljelijätukien hakuoppaassa on tarkemmin ja selkeämmin avattu tukikelpoisen maatalousmaan käsitettä. Myös valvonnassa pyritään entistä selkeämmin rajaamaan tukikelvottomat alueet pois tuen maksun perustana olevasta pinta-alasta. Viljelijä voi perua havaitsemiaan tukikelvottomia alueita tukihakemukseltaan valvonnasta ilmoittamiseen saakka.

Peltotukien valvonnat etenevät tasaiseen tahtiin kesän ja syksyn aikana ja ne pyritään saattamaan päätökseen lokakuun loppuun mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valvontapäällikkö Jukka Tuovinen
puh. 0295 038 145, jukka.tuovinen@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työvoimalle on edelleen runsaasti kysyntää, työttömyydessä pientä kasvua toukokuusta27.7.2021 08:11:30 EEST | Tiedote

Työttömien työnhakijoiden määrä on Pohjois-Pohjanmaalla laskenut tasaisesti kuukausittain tammi-toukokuussa, mutta kesäkuun aikana työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi. Kesäkuun lopussa työttömiä työnhakijoita (ml. lomautetut) oli Pohjois-Pohjanmaalla 23 200, mikä on reilu 1 000 vähemmän kuin tammikuussa, mutta lähes 2 000 enemmän kuin toukokuussa. Suhteellisesti eniten työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi alle 20-vuotiaiden ikäryhmässä verrattuna toukokuuhun.

Jalankulku- ja pyöräilyväylän suunnittelu maantielle 847 (Limingantie) välille Rantavainio - Äimärautio käynnistyy7.7.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) aloittaa otsikossa mainitun tiesuunnitelman laatimisen tarpeellisine tutkimuksineen. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Suunnitelmaan sisältyy nykyisen jalankulku- ja pyöräilyväylän parantaminen pyöräilyn pääreitiksi (baana-väylä) maantien 847 länsipuolella välillä Rantavainio (Lentokentäntien liittymä) - maantie 8155 (Poikkimaantie). Suunnittelualueeseen kuuluu myös suojatieylityksen parantaminen maantiellä 847 Joulumerkinpolun kohdalla sekä maantien 847/Rantalantien/Karhunkedontien risteyksen parantamistoimet. Vesalantien osuus suunnitellaan parannettavaksi pyöräkaduksi. Suunnittelun tavoitteena on jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden ja liikkumisympäristön parantaminen. Suunnittelutyö aloitetaan maastotöillä kesällä 2021 ja tiesuunnitelma valmistuu tammikuussa 2022. Suunnitelmaluonnoksia esitellään suunnittelun aikana, josta tiedotetaan erikseen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus asettaa t

Perinnebiotooppien kartoittajat maastossa Pohjois-Pohjanmaalla1.7.2021 10:36:46 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jatkaa kesällä 2021 perinnebiotooppien maastokartoituksia, jotka päivittävät ja täydentävät 1990-luvulla toteutettua valtakunnallista perinnemaisemainventointia. Perinnebiotoopit ovat luontotyyppejä, jotka ovat syntyneet perinteisen maatalouden aikakaudella siitä pitäen, kun maanviljely ja karjatalous alkoivat vakiintua Suomessa. Perinnebiotooppeja ovat erilaiset niityt, hakamaat ja metsälaitumet. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus tekee hoito- ja kunnostussuunnittelua muutamilla kohteilla, joille on ehdotettu kartoitusten perusteella hoitotoimia. Kunnostustyöt on suunniteltu aloitettavaksi tänä vuonna. Kartoitus, kunnostus ja hoitosuunnittelu toteutetaan osana ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa.

Oulaisiin maantielle 7980 rakennetaan kevyen liikenteen väylä välillä Oulaistenkatu-Lehtopään koulu30.6.2021 10:58:32 EEST | Tiedote

Koululaisten liikenneturvallisuus paranee Oulaisissa merkittävästi, kun maantielle 7980 (Matkanivantie) rakennetaan kevyen liikenteen väylä. Rakennettavan väylän kokonaispituus on n 2,5 km josta 200 m sijaitsee maantien 18312 (Kivirannantie) osuudella. Kokonaiskustannukset ovat noin 900 000 euroa ja hankkeen rahoittavat puoliksi Oulaisten Kaupunki ja ELY-keskus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme