Pohjois-Savon ELY-keskus

Peltovalvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa juhannuksen jälkeen

Jaa

ELY-keskukset aloittavat maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat viljelijöiden päätukihaun päätyttyä 16.6.2022. Tukea hakee Pohjois-Savossa noin 3400 tilaa ja perusvalvonta tehdään 4 %:lle tiloista eli noin 140 tilalla. Ruokavirasto on ohjeistanut valvojia käytännöistä sekä tiedottaa valvonnasta viljelijöitä uutiskirjeellä.

kuvaaja: Jouni Huusko
kuvaaja: Jouni Huusko

Tänä vuonna peltovalvonnat toteutetaan pääosin tuttuun tapaan ja tarkastuskäynneille päästään normaalin aikataulun mukaisesti. Asiakirjojen sähköisen tarkastamisen mahdollisuudet ovat parantuneet ja tarkastuskäynneillä voidaan enemmän keskittyä asioihin, jotka tukiehdoissa on edellytetty tarkastettavaksi tilakeskuksissa, esimerkiksi lantalat, kasvisuojeluaineiden varastointi ja lannoitevarastot, kertoo tarkastaja Leeni Toropainen 

Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen. Valvonnassa tehdään havaintoja, jotka kirjataan ylös. Vaikka viljelijä ei osallistuisikaan lohkoilla tehtävään kierrokseen, se ei sulje pois mahdollisuutta saada omaa näkemystään esille, Toropainen kertoo. - Mitään lopullisia kirjauksia havainnoista ei tehdä viljelijää kuulematta. Hyväksi havaittu käytäntö on ollut loppupalaverin pitäminen valvonnan jälkeen. Jo nytkin se on tehty usein puhelimitse ja näin on voitu tarkentaa havaintoihin liittyviä perusteita, hän lisää.  

Päätukihaun yhteydessä viljelijä ilmoittaa mitä aikoo viljellä ja haun päättymisen jälkeen tilanne on käytännössä lyöty lukkoon, kertoo valvontapäällikkö Pauli Lehtonen. Sääolosuhteet voivat olla kuitenkin sellaiset, joiden takia muutoksia suunnitelmiin voi tehdä tekemään ilman seuraamuksia, Lehtonen lisää. Ensi vuonna tähän on luvassa muutos, kun uusi rahoituskausi alkaa. Luvassa on joustavuutta, mutta se edellyttää entistä parempaa ja aktiivisempaa tiedonvaihtoa viljelijän ja hallinnon välillä, Lehtonen valottaa.  

Pohjois-Savossa maataloustukea maksettiin vuonna 2021 noin 135 miljoonaa euroa, josta perus- ja viherryttämistukena 25 miljoonaa euroa, sekä maidolle ja lihan tuotannolle 43,5 miljoonaa euroa. Pohjoisista olosuhteista johtuvaa luonnonhaittakorvausta maksettiin 39,5 miljoonaa euroa ja luonnonmukaisen tuotannon tukea 4,1 miljoonaa euroa. Loppuosa kertyy ympäristötukeen liittyvistä sopimustuesta sekä rakennetuista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pauli Lehtonen
valvontapäällikkö
puh. 0295 026 593
sähköposti: pauli.lehtonen@ely-keskus.fi

Kuvat

kuvaaja: Jouni Huusko
kuvaaja: Jouni Huusko
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.6.202230.6.2022 10:53:14 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,32. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallavesi on laskenut kevään tulvahuipusta 30 cm. Kallaveden lisäjuoksutus on lopetettu 17.6. sen jälkeen pinta nousi pari senttiä, mutta on sitten kääntynyt laskevaksi. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, mutta varsinkin Kiuruveden juoksutusta on jouduttu vaihtelemaan aika isosti. Nilsiän reitin alaosassa Syväri ja Vuotjärvi ovat hieman ajankohdan kesimääräistä tasoa korkeammalla, mutta pinnat tyypillisesti laskevina. Juojärvi on pari senttiä ajankohdan keskimääräistä matalammalla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 16 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,57. Haukiveden pinta on noussut kevään alimmasta tasosta 52 cm. Näyttää siltä, että pinnannousu on saavuttanut tämänkertaisen huippunsa. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat

Pohjois-Savossa on aktiivista vesistökunnostushanketoimintaa28.6.2022 14:51:26 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2021 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 23 avustushakemusta, joista 21 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan hoitokalastusta, valuma-alueen toimenpiteitä, virtavesikunnostuksia, vesikasvillisuuden niittoja ja ruoppauksia sekä rakennetaan pohjapatoja vedenpinnan korkeuden nostamiseksi. Kohteiden koko vaihtelee ja jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta. Vuosien 2021 ja 2022 avustusta saaneet ja parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin vuonna 2022 yhteensä n. 288 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristömi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme