Eläketurvakeskus (ETK)

Pensionsbarometern: Sex av tio finländare litar på pensionssystemet

Jaa

Enligt en färsk enkätundersökning är pensionärer de som mest litar på pensionssystemet. Företagare är de som litar minst på det. Medborgarnas kunskaper om pensioner har förbättrats.

Nästan sex av tio finländare litar på pensionssystemet, visar Pensionsskyddscentralens (PSC) pensionsbarometer. Enkätundersökningen görs årligen för att mäta finländarnas uppfattningar om pensionsskyddet och pensionerna.

De som har fyllt 65 år litar mest på pensionssystemet. Av pensionärerna anser 82 procent att pensionssystemet är helt eller delvis pålitligt.

En fjärdedel av finländarna har litet eller inget förtroende för pensionssystemet. Speciellt företagare förhåller sig kritiskt till pensionsskyddet. Ca hälften av företagarna litar inte på pensionssystemet eller förhåller sig ganska tveksamt till det.

Lite bättre kunskaper om pensionsskyddet

Enligt pensionsbarometern upplever var tionde finländare att de är väl insatta i pensionsfrågor. Utöver dem uppger en dryg fjärdedel att deras kunskapsnivå är rätt god.

Andelen personer som är väl insatta i pensionsfrågor har ökat med fem procentenheter från fjolåret. Samtidigt har andelen personer som känner dåligt eller ganska dåligt till pensionsfrågor minskat.

Den övervägande majoriteten av finländarna tror att de vet tillräckligt mycket om pensionsfrågor för sina egna behov. Det konstaterade 79 procent av dem som deltog i enkäten. Utvecklingen har varit positiv också på den punkten. Sju procentenheter mer än i fjol har fått tillräckligt med pensionsinformation. Endast 19 procent upplever att de inte känner till pensionsfrågor tillräckligt väl.

Också här skiljer sig pensionärerna från de övriga. De anser att de vet tillräckligt mycket om pensioner.

Reglerna och utsikterna inom pensionssystemet är lika för alla

Direktör Mikko Kautto på PSC är glad över att kunskaperna om pensionsskyddet har förbättrats.

– Vi har gått i rätt riktning, när fyra av fem upplever att de har fått tillräckligt mycket information om pensionerna och andelen personer som känner dåligt till pensionsskyddet har minskat, säger Kautto.

Han anser att det mest anmärkningsvärda resultatet av enkäten är skillnaden mellan företagarnas och de övrigas attityder till pensionssystemet. Företagare tvivlar oftare på både pensionsskyddets nivå och finansieringens hållbarhet.

– I och med att reglerna för pensionsskyddet och utsikterna är lika för alla torde skillnaden förklaras av olika förväntningar. En bidragande orsak till skillnaderna kan också vara att företagare själva ansvarar för hela pensionsförsäkringsavgiften, bedömer Kautto.

Publikation:

Eläkebarometri 2018 (på finska)

Bildserie:

Eläkebarometri 2018 (SlideShare, på finska)

Läs mer:

Direktör Mikko Kautto, tfn 029 411 2185, mikko.kautto(at)etk.fi
Chef för forskningsavdelningen Susan Kuivalainen, PSC, tfn 029 411 2184, susan.kuivalainen(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme