Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Perhonjoen säännöstely saattaa muuttua sähköpulan aikana

Jaa

Perhonjoella varaudutaan mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin muutoksiin vesistön säännöstelyssä. Sähkön saannin turvaamiseksi Perhonjoen keskiosan järviryhmän alapuolella sijaitsevalla Kaitforsin voimalaitoksella on lupapäätöksen mukaan oikeus hoitaa säännöstelyä normaalitilanteesta poiketen. Sähköpulan sattuessa lisätehontarve voi olla tunnista jopa vuorokausiin. Lisätehon saaminen edellyttää voimalaitoksen läpi virtaavan vesimäärän lisäämistä

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Kaitforsin voimalaitoksen omistaja (Oy Perhonjoki Ab) ovat selvitelleet miten sähkön tuotantoa voitaisiin poikkeustilanteessa lisätä niin, että säännöstelyn ja juoksutusten haitat minimoitaisiin. Tähän liittyen on sovittu, että tulevana talvena voidaan käyttää Perhonjoen keskiosan järviryhmän luvanmukaista säännöstelyväliä (80 cm) nykykäytäntöä laajemmin tarvittaessa. Tämä muutos vaikuttaa toteutuessaan mm. yläpuolisen järviryhmän vedenpinnan muutoksiin, jäänpaksuuksiin ja sitä kautta talviaikaiseen virkistyskäyttöön.

Poikkeustilanteissa sähkönsaannin turvaamiseksi voidaan poiketa luvan juoksutusmääräyksistä siten, että Kaitforsin voimalaitoksen päivä- ja yöjuoksutusten välisestä suhteesta poiketaan ja siten, että juoksutus nostetaan yli 17 kuutioon sekunnissa silloinkin, kun järviryhmän tulovirtaama on alle 14 m3/s. Juoksutusmuutokset pyritään kaikissa tilanteissa tekemään sellaisilla määrillä, joilla voidaan hillitä veden nousua jään päälle. Suurin riski juoksutusmuutoksissa on alapuolisen jokijään paksuuntuminen, koska nopeat virtaamalisäykset nostavat veden jään päälle. Jos poikkeusjuoksutuksiin joudutaan tulevana talvena, jään paksuuntumista seurataan. Mikäli tarkkailun seurauksena havaitaan merkittävää jään paksuuntumista, tai poikkeamisista aiheutuu ennalta arvaamattomia haittoja, säännöstelyn poikkeamisista luovutaan.

Perhonjoen keskiosan järviryhmän säännöstelyluvan haltija on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Säännöstelyä hoitaa käytännössä Oy Herrfors Ab lupamääräysten ja ELY-keskuksen ohjeiden mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 794
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 829
Vesivoimapäällikkö Benjam Wärn, Oy Herrfors Ab, puh. 044 781 5341

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Skötsel- och användningsplanen för Natura 2000-området Kristinestads skärgård skickas ut på remiss och presenteras för allmänheten (Österbotten)31.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Skötsel- och användningsplanen för Natura 2000-området Kristinestads skärgård har beretts under åren 2021–2022. Planen har utarbetats i samarbete med en styrgrupp som bestående av städernas, mark- och vattenägarnas och andra intressentgruppers representanter. Skötsel- och användningsplanens mål är att trygga de naturvärden som står till grund för inrättandet av Natura 2000-området. Utöver detta främjar planen områdets kulturhistoriska värden och rekreationsvärden.

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma lähetetään lausuntokierrokselle ja esitetään yleisölle (Pohjanmaa)31.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma on valmisteltu vuosien 2021–2022 aikana. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä ohjausryhmän kanssa, johon on kuulunut kuntien, maa- ja vesiomistajien sekä muiden sidosryhmien edustajia. Tavoitteena on turvata Natura 2000 -alueen perustana olevia luontoarvoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme