Kirjapaja

Perhosbaarista liskonpetiin on vuoden 2022 luontokirja

Jaa
WWF:n Vuoden luontokirjaksi on valittu Antti Kolin teos Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta. Voittajan valitsi toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola.

 

Vuoden luontokirjaksi 2022 on valittu Antti Kolin käytännönläheinen teos Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta (Kirjapaja). Kirja johdattaa tekemään ympäristötekoja omalla pihalla ja kannustaa tutustumaan lähiluontoon.

WWF:n Vuoden luontokirjan valitsi tänä vuonna Mikko ”Peltsi” Peltola. Hän pitää teosta ajankohtaisena ja uskoo yksilöiden tekojen merkitykseen ilmasto- ja luontoasioissa.

”Tämä teos antaa mainiota vinkkejä, miten me kaikki voimme parantaa luonnon monimuotoisuutta kotipihallamme”, Peltola perustelee. Hän kuvailee kirjaa perheystävälliseksi sekä näkee siinä potentiaalia innoittaa perheitä oman pihan monimuotoisuuden parantamiseen. Peltola uskoo kirjan tuovan luonnon lähemmäs ihmisiä. ”Maailman pelastaminen lähtee omalta kotipihalta”, hän toteaa.

Antti Koli on helsinkiläinen biologi, joka on kirjoittanut useita teoksia eläimistä ja lähiluonnosta. Perhosbaarista liskonpetiin -kirjassa hän kannustaa hoitamaan pihan ja puutarhan luontoa eläinten tarpeet huomioiden. Lähiluonnossa majailee monenlaisia asukkaita, ja teoksen monimuotoisuutta tukevilla vinkeillä voit kutsua mukaan uuttakin väkeä.

”Eläimet ovat hienoja, mutta niillä menee huonosti. Näen nykyihmisen velvollisuudeksi luonnon auttamisen, velan palauttamisen”, Koli sanoo.

”Pihaluontokirjat ovat olleet meillä kasveihin painottuneita, mutta opastavaa kirjaa monimuotoisen eläinpihan tekemiseen ei käsittääkseni ole Suomessa tehty. Nopean auttamisen, esimerkiksi perhosbaarin tai linturuokinnan lisäksi kirjassa käsitellään pysyvämpiä keinoja pihan ja puutarhan eläinten määrään lisäämiseksi. Hallittu hoitamattomuus johtaa eläinten runsastumiseen ja hyvinvointiin sekä hyödyttää myös ihmistä. Voimme tuntea olevamme hyödyllisiä ja saamme kohdata eläimiä lähellä. Aikaisemmat kokemukseni pihan hoidosta ja siitä, miten erilaisiin pihoihin saataisiin lisää eläimiä, vaikuttivat kirjan syntyyn. Toivon, että tämä palkinto on iloksi eläimille ja että yhä useampi pihan ja puutarhan hoitaja huomioi eläimet.”


WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Voittajan valintakriteereinä ovat muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus.


Antti Koli
on helsinkiläinen biologi, luontokuvaaja ja tietokirjailija. Hän on tehnyt useita teoksia eläimistä ja lähiluonnosta.

Lisätietoa palkinnosta WWF Suomen sivuilta.


Antti Koli: Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta
Kansi Tuomo Parikka
Kirjapaja 2022
ISBN 978-952-354-553-3
168 s | Kl 67.3/58.9

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Perhosbaarista liskonpetiin
Perhosbaarista liskonpetiin
Lataa
Antti Koli, kuva Olavi Koli
Antti Koli, kuva Olavi Koli
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme