Jyväskylän yliopisto

Perimä näkyy vyötäröllä ja aivoissa – taipumus sairastua metaboliseen oireyhtymään vaikuttaa aivotoimintaan jo nuorena

Jaa

Lihavuus ja liikkumattomuus ovat riskitekijöitä metaboliselle oireyhtymälle, joka aiheuttaa laaja-alaisia terveyshaittoja ja altistaa vakaville sairauksille. Metabolisen oireyhtymän tiedetään vaikuttavan myös kognitiivisiin toimintoihin ja psyykkiseen hyvinvointiin. Uusi, eläinmallilla tehty tutkimus paljastaa kognitiivisten vaikutusten näkyvän jo ennen oireyhtymän puhkeamista.

Rotat, joilla on riski saada metabolinen oireyhtymä, osoittavat puutteita kognitiivisissa toiminnoissa jopa ennen oireyhtymän muiden piirteiden ilmaantumista, käy ilmi Jyväskylän yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Kuvituskuva.
Rotat, joilla on riski saada metabolinen oireyhtymä, osoittavat puutteita kognitiivisissa toiminnoissa jopa ennen oireyhtymän muiden piirteiden ilmaantumista, käy ilmi Jyväskylän yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Kuvituskuva.

Metabolinen oireyhtymä on yhä yleisempi. Terveyshaasteiden ja kognitiivisten kykyjen välillä vallitsevia syy-seuraussuhteita on kuitenkin hankala tutkia ihmisillä. Tähän tarkoitukseen erilaiset eläinmallit ovat hyödyllisiä: Michiganin yliopistossa on jalostettu rottia, joilla on muiden perittyjen ominaisuuksien lisäksi joko matala tai korkea riski sairastua metaboliseen oireyhtymään.

Perimän vaikutus näkyy aivotoiminnassa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja psykologian laitoksen yhteistyönä toteutetussa tutkimusprojektissa selvitettiin eroja muun muassa kognitiivisissa kyvyissä korkean ja matalan riskitason eläimillä nuorena ja aikuisiällä.

– Tulostemme mukaan rotat, joilla on korkea riski saada metabolinen oireyhtymä, osoittavat puutteita kognitiivisissa toiminnoissa jopa ennen oireyhtymän muiden piirteiden ilmaantumista. Tämä voisi osoittaa sen, että sama perimä, joka johtaa metabolisen oireyhtymän puhkeamiseen, vaikuttaa aivotoimintaan jo nuorena, kertoo yliopistonlehtori Jan Wikgren psykologian laitokselta.

Muita jo nuorena havaittuja eroja rottakantojen välillä olivat erot aivojen muokkautuvuudessa ja tulehduksesta kertovissa tekijöissä.

– Korkean riskin rotilla aivojen muokkautuvuus on heikompaa ja tulehdustekijät korkeammalla tasolla kuin matalan riskin rotilla, jatkaa yliopistotutkija Miriam Nokia psykologian laitokselta.

– Meneillään on nyt tutkimus Satu Pekkalan akatemiahankkeessa, jossa selvitämme voiko esimerkiksi elintavoilla vaikuttaa perittyihin terveyden riskitekijöihin ennaltaehkäisevästi, kertoo väitöskirjatutkija Elina Mäkinen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Yleisen oireyhtymän tutkimusta tarvitaan myös ihmisillä

Eläinkokeista saatuja tuloksia ei voida kuitenkaan suoraan rinnastaa ihmisiin. Vastaava ihmisillä tehtävä tutkimus olisi ensiarvoisen tärkeää, sillä oireyhtymää esiintyy jatkuvasti enemmän sitä mukaa kuin ylipainoisten, vähän liikkuvien ja heikossa fyysisessä kunnossa olevien ihmisten määrä lisääntyy väestössä.

– Tulevaisuudessa olisi kiinnostavaa tutkia ihmisiä, joilla on metabolinen oireyhtymä samankaltaisilla tehtävillä kuin mitä rotille näissä tutkimuksissa tehtiin. Näin voitaisiin todentaa, ilmenevätkö rottatutkimuksien löydökset myös ihmisissä, tutkijat toteavat.

Jyväskylän yliopiston Active, Fit and Smart -tutkimusprojektiin kuuluvat tutkijatohtori Sanna Lensu, yliopistotutkija Miriam Nokia ja yliopistonlehtori Jan Wikgren psykologian laitokselta sekä professori Heikki Kainulainen (emeritus), akatemiatutkija Satu Pekkala ja väitöskirjatutkija Elina Mäkinen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Lisätietoja:

Miriam Nokia, miriam.nokia@jyu.fi, puh. +358 40 805 3517

Sanna Lensu, sanna.t.k.lensu@jyu.fi, puh.+358503011272

Jan Wikgren, jan.wikgren@jyu.fi, puh. +358 40 805 3541

Elina Mäkinen, elina.e.makinen@jyu.fi, puh. +358 40 566 0939

Julkaisut:

Mäkinen E, Lensu S, Honkanen M, Laitinen P, Wikgren J, Koch LG, Britton SL, Kainulainen H, Pekkala S, Nokia MS. Rats bred for low intrinsic aerobic exercise capacity link obesity with brain inflammation and reduced structural plasticity of the hippocampus. Brain Behav Immun. 2021 Oct;97:250-259. doi: 10.1016/j.bbi.2021.06.017.

Wikgren J, Nokia MS, Mäkinen E, Koch LG, Britton SL, Kainulainen H, Lensu S. Rats with elevated genetic risk for metabolic syndrome exhibit cognitive deficiencies when young. Physiol Behav. 2021 Jul 1;236:113417. doi: 10.1016/j.physbeh.2021.113417.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

Rotat, joilla on riski saada metabolinen oireyhtymä, osoittavat puutteita kognitiivisissa toiminnoissa jopa ennen oireyhtymän muiden piirteiden ilmaantumista, käy ilmi Jyväskylän yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Kuvituskuva.
Rotat, joilla on riski saada metabolinen oireyhtymä, osoittavat puutteita kognitiivisissa toiminnoissa jopa ennen oireyhtymän muiden piirteiden ilmaantumista, käy ilmi Jyväskylän yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Kuvituskuva.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Yliopistoista valmistuneet tyytyväisiä koulutukseensa. Pandemialla ollut vain vähän vaikutuksia akateemisten työllisyyteen15.10.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Kandidaatintutkinnon suorittaneista 82 % arvioi saamaansa opetusta laadukkaaksi, ja lähes 90 % maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittaneista on erittäin tyytyväinen tai vähintäänkin melko tyytyväinen tutkintoonsa työuran kannalta. Tulokset käyvät ilmi yliopistojen kandipalaute- ja uraseurantatutkimuksista, joihin vastasi 33 825 kandidaatin, 18 867 maisterin ja 2 569 tohtorin tutkinnon suorittanutta vuosina 2018–2020. Kandidaatintutkinnon suorittaneet vastasivat kyselyyn heti tutkinnon suorittamisen jälkeen, maisterit viiden vuoden ja tohtorit kolmen vuoden kuluttua tutkinnosta.

Uusi liikuntalääketieteen professori Jari Parkkari painottaa liikunnan turvallisuutta14.10.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on avoimella hakumenettelyllä valinnut LT Jari Parkkarin terveystieteiden professorin tehtävään, jonka ala on liikuntalääketiede. Parkkari on aloittanut tehtävässä 1.8.2021. Professuuri sijoittuu liikuntatieteelliseen tiedekuntaan, ja Parkkarin erityisaluetta on liikunnan turvallisuus. Hän toivoo alan opiskelijoilta aiheeseen uteliaisuutta ja tuoreita näkökulmia.

Jyväskylän yliopisto koordinoi kolmea uutta huippuyksikköä ja mukana neljännessä13.10.2021 01:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on valinnut uudet tutkimuksen huippuyksiköt vuosille 2022–2029. Jyväskylän yliopisto johtaa kolmea uutta huippuyksikköä ja on lisäksi mukana Helsingin koordinoimassa yksikössä. Huippuyksikköohjelmaan valittiin 11 yksikköä, joissa työskentelee tutkimusryhmiä yhteensä 11 yliopistosta ja tutkimuslaitoksesta. Akatemia käy valittujen yksiköiden kanssa erilliset rahoitusneuvottelut.

Väitöstutkimus valaisee suomalaista unien kerronta- ja tulkintaperinnettä7.10.2021 01:00:00 EEST | Tiedote

Unikäsityksiä rakennetaan jo lapsuudessa sekä omia että toisilta kuultuja unia tulkiten. FM Silja Heikkilä osoittaa väitöksessään, että unista keskusteleminen on samalla aktiivista oman maailmankuvan ja todellisuuskäsityksen rakentamista. Hänen tutkimusaineistossaan esimerkiksi käsiteltiin enneunia ja vainajien ilmestymistä uniin, mutta samalla näitä uskomuksellisia aiheita pohdittiin muistakin näkökulmista.

Jääkiekko on nuorten suosituimmista joukkuepeliharrastuksista ylivoimaisesti kallein6.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa on valmistunut pro gradu -tutkielma, jossa selvitettiin lasten ja nuorten harrastuskustannuksia suosituimmissa joukkuepeleissä Keski-Suomessa. Keskimäärin harrastamisen kokonaiskustannukset olivat harrastajakohtaisesti 2325 euroa vuodessa. Kustannusten suuruuksissa oli kuitenkin merkittäviä lajien välisiä eroja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme