Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Perinnemaisemien maastokartoitukset jatkuvat ja kunnostuksia aloitellaan Etelä-Savossa

Jaa

Perinnemaisemien maastokartoitukset ja kohteiden kunnostusten suunnittelu eri puolilla Etelä-Savoa jatkuvat tulevana kesänä. Työt ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jota Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa omalla alueellaan. HELMI-ohjelman tavoitteena on pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen ja kunnostaa vuoden 2023 loppuun mennessä 15 000 hehtaaria perinnebiotooppeja.

Inventoija kartoittamassa niityn kasvilajistoa. Perinnebiotoopin kasvilajistoa kartoitetaan tarkasti, sillä se ilmentää perinnebiotoopin laatua sekä hoitohistoriaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.
Inventoija kartoittamassa niityn kasvilajistoa. Perinnebiotoopin kasvilajistoa kartoitetaan tarkasti, sillä se ilmentää perinnebiotoopin laatua sekä hoitohistoriaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.

Kesän aikana Etelä-Savossa inventoidaan pääosin uusia perinnemaisemakohteita, kuten esimerkiksi ympäristösopimuksella hoidettavia ja vinkkien perusteella tulleita kohteita. Lisäksi kartoitetaan kohteita, joiden edellisestä inventoinnista on yli 10 vuotta. Näiden kohteiden mahdolliset arvon ja hoidon muutokset selvitetään sekä laajenemismahdollisuudet tarkistetaan.

Käytöstä poistuneita jo umpeenkasvaneitakin perinnebiotooppikohteita pyritään kunnostamaan. Kunnostuksiin on valittu Etelä-Savon arvokkaimmista kohteista sellaisia, joiden kunnostaminen on vielä mahdollista ja mielekästä, ja joille saadaan sovittua jatkohoito laiduntamalla tai niittämällä. Kunnostussuunnittelua tehdään yhteistyössä maanomistajan kanssa. Etelä-Savon ELY-keskus laatii kohteille kunnostus- ja hoitosuunnitelmat sekä kunnostustöiden ja aitatarvikkeiden kilpailutukset, ja käytännön toimiin päästäneen vuonna 2022.

Maastokäynnillä selvitetään kohteen tila

ELY-keskus tekee inventointeja yksityisessä omistuksessa olevilla perinnemaisemakohteilla. Metsähallitus inventoi valtion omistamat kohteet ja joitakin yksityisillä suojelualueilla sijaitsevia kohteita. ELY-keskuksen inventoija ottaa ennen työn alkamista yhteyttä maanomistajaan. Maanomistaja tai kohteen hoitaja voi halutessaan osallistua maastokäynnille ja samalla hän saa tietoa kohteesta, sille soveltuvista hoitomuodoista ja hoidon rahoituksesta.

Maastokäynnillä kartoitetaan kohteen puusto, kasvillisuus ja maisemalliset arvot sekä selvitetään maanomistajaa haastattelemalla kohteen historiaa ja annetaan ohjeita kohteen hoitamiseen. Erityisesti mielenkiinnon kohteena on perinnemaisemille tyypillinen, mutta harvinaistunut kasvilajisto.

Maanomistajan luvalla perinnemaisemien tiedot ja arvoluokka kirjataan ympäristöhallinnon paikkatietojärjestelmään. Inventoinnin jälkeen maanomistajalle toimitetaan keskeiset tiedot kohteesta kirjallisesti. Inventointi ei velvoita maanomistajaa hoitamaan kohdetta, vaikkakin hoito on toki erittäin suositeltavaa.

ELY-keskuksen inventoijat ja suunnittelijat huomioivat maastotyössä THL:n ohjeet koronavirustartunnan ehkäisemiseksi.

Tietoa arvokkaista kohteista tarvitaan

Niityt, kedot, metsälaitumet ja hakamaat, nuo luontomme monimuotoisuuden helmet, ovat käymässä todella vähiin. Koska perinnemaisemia on säilynyt vain vähän, on tarpeen kartoittaa kaikki jäljellä olevat arvokkaat kohteet, kunnostaa jo umpeenkasvaneita alueita ja palauttaa ne alkuperäiseen käyttöönsä, eli karjan rehuntuotantoon.

Arvokkaita perinnemaisemia löytyi edellisessä 1990-luvulla tehdyssä inventoinnissa Etelä-Savosta 672 hehtaaria, joista käytössä oli vielä 75 %. Vuonna 2004 näistä kohteista oli hoidossa 66 % ja vuonna 2017 enää alle puolet. Koko Suomessa perinnemaisemia löytyi noin 18 000 hehtaaria. Ympäristösopimuksilla hoidetaan nykyään noin 30 0000 hehtaaria erilaisia niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia. Tavoitteena on kasvattaa hoidettua alaa koko Suomessa 60 000 hehtaariin, jotta perinnemaisemien luontotyypeillä ja niille erikoistuneella lajistolla olisi mahdollisuus säilyä. Perinnemaisemien määrä alkoi vähentyä Suomessa jo 1880-luvulta alkaen, mutta 1950-luvun jälkeen, nurmilaidunten yleistyessä, käyttö päättyi valtaosalla kohteista. Perinnemaisemia on metsitetty tai raivattu pelloksi, ja osa on hoidon puutteessa kasvanut umpeen.

Mikäli maanomistajilla on vanha niitty, hakamaa tai metsälaidun, joka kaipaisi tarkempaa selvittelyä, ELY-keskuksen inventoijat ottavat mielellään vastaan vinkkejä uusista kohteista.

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 138, hanna.huovinen (at) ely-keskus.fi
Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Helenius, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 252, lauri.helenius (at) ely-keskus.fi

Kuvat

Inventoija kartoittamassa niityn kasvilajistoa. Perinnebiotoopin kasvilajistoa kartoitetaan tarkasti, sillä se ilmentää perinnebiotoopin laatua sekä hoitohistoriaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.
Inventoija kartoittamassa niityn kasvilajistoa. Perinnebiotoopin kasvilajistoa kartoitetaan tarkasti, sillä se ilmentää perinnebiotoopin laatua sekä hoitohistoriaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Sinilevähavaintoja tehdään Etelä-Savossa tasaiseen tahtiin8.7.2021 14:07:28 EEST | Tiedote

Kahden edellisen viikon aikana helteet ovat jatkuneet Etelä-Savossa, mikä on suotuisaa sinileväkukintojen esiintymiselle. Yleisöilmoituksia lievistä sinileväesiintymistä on tehty ELY-keskukselle ja JärviWiki-sivustolle tasaisesti eri puolilta maakuntaa. Ilmoitusten määrässä näkyy hellejakson suotuisat vaikutukset sinilevän esiintymiseen, mutta määrät eivät silti ole erityisen poikkeuksellisia ajankohtaan nähden.

Juhannusviikon levätilanne Etelä-Savossa on yleisesti melko rauhallinen, mutta sinilevämäärät lisääntymässä24.6.2021 14:51:39 EEST | Tiedote

Sinileväesiintymien määrä Etelä-Savon vesistöissä on yleisesti vielä melko vähäinen. Levähavaintojen ja yleisöilmoitusten määrä on kuitenkin kasvanut loppuviikkoa kohden. Runsaita sinileväesiintymiä on tavattu tietyissä osissa suuria vesistöjä kuten Saimaalla Haukivedellä ja Puruvedellä. Lähes joka toisella levähavaintoverkon havaintoasemalla oli havaittavissa sinilevää.

Lomautettuja Etelä-Savossa viidesosa vuodentakaisesta22.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa oli toukokuun lopussa työttömänä 5 970 henkilöä lomautetut mukaan lukien. Työttömien määrä on lähes 2 900 henkilöä vuodentakaista pienempi. Lomautettujen määrä on laskenut huomattavasti vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Lomautettuja oli toukokuun lopussa 500 eli 2 300 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa lomautettuja oli 41 200. Määrä on laskenut neljäsosaan vuodentakaisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme