HUS

Periytyvien verisairauksien hoito keskittyy

Jaa
Periytyvät verisairaudet eli punasolupoikkeavuudet ja verisyöville altistavat geneettiset sairaudet ovat harvinaisia ja kallista hoitaa. HUSissa potilaiden hoito on keskitetty Harvinaisten hematologisten sairauksien lasten ja aikuisten yhteispoliklinikalle (HEMHARV).

HUSissa hoidetaan tällä hetkellä noin 250 periytyvää verisairautta sairastavaa lapsi- ja aikuispotilasta. Poliklinikan yhteydessä toimii koko Suomea palveleva punasoluvaihtoyksikkö, jossa annetaan soluhoitoa kymmenelle vaikeasta sirppisoluanemiasta tai talassemiasta kärsivälle potilaalle. Poliklinikka tarjoaa hoidon ohjausta myös muille kuin HUSissa hoidettaville potilaille.

Potilaat hyötyvät hoidon keskittämisessä

Keskitetty poliklinikkatoiminta hyödyttää potilaita, kun hoitolinjat ovat nyt aikaisempaa yhtenäisemmät ja vuoropuhelu perheiden ja ammattilaisten välillä sujuvampaa.

-Riskipotilaat tunnistetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, joskus jopa ennen kliinisen sairauden puhkeamista, kertoo ylilääkäri Ulla Wartiovaara-Kautto.

Toiminta on perhekeskeistä. Potilaille on nimetty omahoitaja, joka seuraa ja tukee potilaita ja perheitä koko sairauden ajan. Omahoitaja seuraa potilasta lapsuudesta aikuisuuteen ja antaa aktiivista psykososiaalista tukea. Tämä on tärkeää erityisesti nuorisoikäisille potilaille.

Tiimissä toimii myös sosiaalityöntekijä. Yhteistyö perinnöllisyyslääkäreiden ja geneetikkojen kanssa turvaa oikea-aikaisen perinnöllisyysneuvonnan, mahdollisuudet sikiödiagnostiikkaan ja kantasolusiirtoluovuttajan seulontaan perheissä, joissa on harvinaissairausalttius.

Tiivis yhteistyö muiden yliopistosairaaloiden ja kansainvälisten tutkimusryhmien kanssa

-Työryhmämme on laatinut kansallisia tutkimus- ja hoitosuosituksia, jotka koskevat perinnöllisiä hemoglobiinipoikkeavuuksia. Yhteispohjoismainen suositus perinnöllisestä leukemia-alttiudesta valmistuu pian, sanoo lastenhematologi, professori Kirsi Jahnukainen.

Poliklinikalla tehtävä kehitys- ja tutkimustyö tähtää uusien geenieditointi- ja soluhoitojen käyttöönottoon tulevaisuudessa. Asiantuntijalääkärit ja hoitajat kouluttavat eri ammattiryhmiä ja potilasjärjestöissä sekä Suomessa että ulkomailla.

HEMHARV-poliklinikka sai 2018 Harvinaissairauskeskus-statuksen ja sille haetaan ERN-statusta (European Reference Networks for Rare and Low Prevalence Complex Diseases). ERN-verkostot muodostuvat 26 EU-maan kansallisista osaamiskeskuksista. Suomesta ERN-toiminnassa on tällä hetkellä mukana 14 yliopistosairaalavetoista osaamiskeskusta 12 eri tautiryhmästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylilääkäri Ulla Wartiovaara-Kautto, p. 050 428 7051, ulla.wartiovaara-kautto@hus.fi, HUS Syöpäkeskus
Erikoislääkäri Kirsi Jahnukainen, p. 040 502 6351, kirsi.jahnukainen@hus.fi, HUS Lasten ja nuorten sairaudet

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye