Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Persoonallisuus määrittää sijoittumista työmarkkinoilla – sosiaaliset henkilöt sijoittuvat todennäköisemmin julkiselle sektorille

Jaa

Persoonallisuus ja luonteenpiirteet vaikuttavat siihen, sijoittuuko yksilö työskentelemään julkiselle vai yksityiselle sektorille, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Sosiaaliset ja ulospäin suuntautuneet henkilöt päätyvät todennäköisemmin työskentelemään julkiselle puolelle, kun taas järjestelmälliset ja oppimishaluiset sijoittuvat yksityisen työnantajan palvelukseen. Sosiaalisuus kasvattaa myös todennäköisyyttä sille, että työura julkisella sektorilla on pitkä. Luonteenpiirteiden ja työnvalinnan välinen yhteys on osin riippuvainen myös sukupuolesta.

Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij
Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij

Aiemmat tutkimukset ovat jo osoittaneet, että persoonallisuus ja luonteenpiirteet saattavat ennakoida esimerkiksi ansioita tai työttömyyttä työmarkkinoilla. Yksilön persoonallisuudella on osoitettu olevan vaikutusta tiettyihin ammatteihin sijoittumisessa, mutta vähemmän on tarkasteltu luonteenpiirteiden vaikutusta siihen, sijoittuvatko henkilöt työskentelemään julkiselle vai yksityiselle sektorille.

Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij’n ja Jutta Viinikaisen (Jyväskylän yliopisto) tuore tutkimus Personality and public sector employment (ETLA Working Papers 86) tarkastelee kahdeksan eri luonteenpiirteen yhteyttä henkilön valintaan työskennellä joko julkisella tai yksityisellä sektorilla. Tutkimuksessa hyödynnetään kattavaa suomalaista kyselyaineistoa persoonallisuuden piirteistä, jotka on yhdistetty rekisteritietoihin henkilön työmarkkina-asemasta vuosina 1990–2009. Erityistä huomiota on kiinnitetty henkilön siirtymiin pois julkisen tai yksityisen sektorin palveluksesta.

Tuloksista käy ilmi, että henkilöt, joilla on luonteenpiirteenä korkeampi sosiaalisuus, sijoittuvat todennäköisemmin julkiselle sektorille. Myös ekstrovertit yksilöt siirtyvät todennäköisemmin yksityiseltä sektorilta julkiselle sektorille. Sen sijaan henkilöt, joiden persoonallisuuteen liittyy järjestelmällisyyttä sekä oppimishalua, sijoittuvat todennäköisemmin yksityisen työnantajan palvelukseen. Sosiaalisuus liittyy myös parempaan työssä suoriutumiseen sekä suurempaan todennäköisyyteen sille, että työurasta julkisella puolella tulee pitkä.

– Tutkimuksemme osoittaa, että persoonallisuuden piirteet eivät ainoastaan määritä ammatinvalintaa ja yrittäjäksi ryhtymistä vaan persoonallisuus vaikuttaa myös siihen, päätyykö yksilö työskentelemään julkisella vai yksityisellä sektorilla, Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij sanoo.

Yhteys luonteenpiirteiden ja julkiselle sektorille sijoittumisen välillä riippuu kuitenkin osin sukupuolesta. Järjestelmällisyys luonteenpiirteenä vähentää selvästi enemmän miesten todennäköisyyttä sijoittua julkiselle sektorille. Vastaavasti taas ekstrovertit miehet sijoittuvat ekstroverttejä naisia todennäköisemmin julkisen alan töihin.

Tulokset säilyivät senkin jälkeen, kun malleissa vakioitiin erot henkilöiden koulutustaustassa ja ammatissa. Tutkimuksessa ei suoraan kartoitettu mekanismeja, jotka mahdollisesti selittävät persoonallisuuden ja työpaikkasektorin välistä yhteyttä.

– Sosiaalisuuden havaitaan kuitenkin olevan positiivisessa yhteydessä erityisesti julkisen sektorin palkkoihin. Tämä voi heijastella hyvää vastaavuutta sosiaalisuuden ja työssä suoriutumisen välillä, Maczulskij toteaa.

Maczulskij, Terhi & Viinikainen, Jutta: Personality and public sector employment (ETLA Working Papers 86)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij
Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Satsaukset tuottivat tulosta: lääke- ja terveysteknologia-ala kasvaa vahvasti Suomessa17.2.2021 06:30:00 EETTiedote

Suomessa toimiva lääke- ja terveysteknologia-ala on miltei kaksinkertaistanut tuottamansa arvonlisän vuosina 2008–2018, samaan aikaan kun Suomen koko yrityssektorin arvonlisä hienoisesti laski. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan lääke- ja terveysteknologia-ala on viime vuosina kasvattanut tuottavuuttaan ja parantanut kannattavuuttaan. Tutkijat arvelevat alan nousun johtuvan mm. määrätietoisista satsauksista bioteknologiaan vuosituhannen vaihteessa.

EUROFRAME: Koronaviruksen toinen aalto hidastaa talouden elpymistä koko euroalueella12.2.2021 09:00:00 EETTiedote

Euroalueen talouskasvu elpyy 4,9 prosentin kasvuvauhtia tänä vuonna, arvioidaan Euroopan johtavien taloustutkimuslaitosten julkaisemassa EUROFRAME-ennusteessa. Voimakasta kasvua on edeltänyt viime vuoden koronakriisin aiheuttama historiallinen pudotus euroalueen tuotannossa. Viime syksynä alkanut koronan toinen aalto painaa kuitenkin kasvua alaspäin vielä vuoden 2021 alussa hidastaen näin jo kesällä alkanutta elpymistä. Talouden elpymisen odotetaan jatkuvan myös ensi vuonna rokotusten nyt alettua. Koronakriisi iski erityisen lujaa euroalueen työttömyyslukuihin, jotka olivat olleet ennen kriisiä pitkään suhteellisen matalalla tasolla.

Nokiasta irtisanotut työllistyivät hyvin uudelleen – tuore tutkimus jäljitti ex-nokialaisten myöhempää työuraa18.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Matkapuhelinyhtiö Nokiasta vuosina 2009–2014 irtisanotut henkilöt ovat työllistyneet hyvin uudelleen, käy ilmi tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Peräti 77 prosenttia lähteneistä on löytänyt uuden työpaikan, ja valtaosa heistä on työllistynyt palvelusektorin yrityksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin Nokian Suomen-yksiköistä kriisivuosina lähteneiden henkilöiden myöhempää työuraa. Työttömänä ex-nokialaisista on vajaa 10 prosenttia. Nokian romahduttama Suomen ICT-ala on myös palautunut kooltaan samalle tasolle kuin vuosikymmen sitten muiden alan yritysten kasvun ansiosta.

Onko vastakkainasettelu politiikassa kärjistynyt Suomessakin? Tuore BIBU-tutkimus kumoaa käsityksen12.1.2021 00:01:00 EETTiedote

Kansainvälisessä ja kotimaisessakin keskustelussa mainitaan toistuvasti, miten poliittiset jakolinjat ovat kasvaneet ja vastakkainasettelu kärjistynyt. Suomessa tarina syvenevistä jakolinjoista ei kuitenkaan kaikilta osin pidä paikkaansa. Tuore tutkimus osoittaa, että eroja on, mutta polarisoituminen ei ole systemaattisesti lisääntynyt. Esimerkiksi monissa talouskysymyksissä poliitikkojen näkemykset ovat sittenkin suhteellisen lähellä toisiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme