Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Pesimälintulaskennat paljastivat: Metsäkanalintuja ja metsätiaisia vähän

Jaa
Harrastajien tekemät valtakunnalliset pesimälinnuston laskennat paljastivat lintukantojen tilan. Tuoreet tulokset ovat Suomessa ensimmäistä kertaa nähtävillä suurelle yleisölle.

Lintujen pesimäkausi on tänä kesänä ollut poikkeuksellisen pitkä. Lämpimän toukokuun myötä osa linnuista pesi hyvin aikaisin.

– Toisaalta muuttolintuja saapui runsaasti lisää vielä kesäkuun puolella ja pesimäkesä olikin hyvin pitkä. Syynä hyvin myöhäiseen saapumiseen lienee ollut Välimeren alueen huono muuttosää toukokuussa, pohtii tutkimuskoordinaattori Päivi Sirkiä Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta, joka on osa Helsingin yliopistoa.

Riekko ja pyy edelleen alamaissa, pensastaskun ja peltosirkun alamäki jatkuu

Metsäkanalinnuista erityisesti riekolla näyttää olevan huono vuosi, ja myös pyyn heikot vuodet saivat jatkoa. Taantuneiden metsätiaisten hömö- ja töyhtötiaisen kannat eivät näytä piristymisen merkkejä tänäkään vuonna. Peltolinnustosta pensastasku ja peltosirkku vähenevät edelleen jyrkästi.

– Myyristä tiukasti riippuvaiset lajit loistivat poissaolollaan muualla maassa paitsi Pohjanmaalla, jossa runsaat suopöllöt kielivät hyvästä myyräkannasta, kertoo Sirkiä.

Lämpimistä ilmoista huolimatta tervapääskyjä havaittiin laskennoissa vähiten vuosikausiin. Samoin sirittäjällä ja viherpeipolla näyttää olleen hyvin heikko vuosi. Viherpeippo ei näytä elpymisen merkkejä vuonna 2008 alkaneesta loisepidemiasta.

Urpiaisia ja järripeippoja paljon

Urpiaisia ja järripeippoja havaittiin paljon toista kesää peräkkäin. Runsastuneella hempolla on yksi parhaita vuosia laskentojen historiassa.

– Pihapiirien linnuista viime vuosikymmeninä runsastuneet pikkuvarpunen ja sinitiainen näyttävät tulleen hieman alas muutaman vuoden takaisesta huippukannastaan, Sirkiä pohtii.

Tiedot perustuvat Luomuksen yhteistyössä BirdLife Suomen kanssa koordinoimiin ja vapaaehtoisten lintuharrastajien tekemiin valtakunnallisiin linjalaskentoihin. Kaikkien laskentapaikkojen tietoja ei ole vielä palautettu, joten tulokset tarkentuvat myöhemmin.

– Vapaaehtoisten lintulaskijoiden panos on linnuston tilan seurannassa äärimmäisen tärkeä, korostaa Sirkiä.

Tulokset avoimesti nähtävillä

Ensimmäistä kertaa pesimälintulaskentojen tuoreet tulokset ovat vapaasti nähtävillä Suomen Lajitietokeskuksen sivuilla.

– Tietojen avoimuus palvelee laajasti linnuista ja ympäristöstään kiinnostuneita kansalaisia, toteaa Sirkiä.

 

Lisätietoja:

Luomuksen lintulaskentojen verkkosivut
Tulossivut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimuskoordinaattori Päivi Sirkiä, Luonnontieteellinen keskusmuseo, 050 595 1782, paivi.sirkia@helsinki.fi, @PMSirkia


Akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo, 045 137 5732, aleksi.lehikoinen@helsinki.fi, @AksuLehikoinen


Tiedottaja Jan Södersved, BirdLife Suomi, 040 555 5393, jan.sodersved@birdlife.fi, @BirdLifeSuomi


viestinnän asiantuntija Elina Raukko, Helsingin yliopisto, 050 318 5302, elina.raukko@helsinki.fi, @elinaraukko

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye