Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Pesimälintulaskennat paljastivat: Metsäkanalintuja ja metsätiaisia vähän

Jaa

Harrastajien tekemät valtakunnalliset pesimälinnuston laskennat paljastivat lintukantojen tilan. Tuoreet tulokset ovat Suomessa ensimmäistä kertaa nähtävillä suurelle yleisölle.

Lintujen pesimäkausi on tänä kesänä ollut poikkeuksellisen pitkä. Lämpimän toukokuun myötä osa linnuista pesi hyvin aikaisin.

– Toisaalta muuttolintuja saapui runsaasti lisää vielä kesäkuun puolella ja pesimäkesä olikin hyvin pitkä. Syynä hyvin myöhäiseen saapumiseen lienee ollut Välimeren alueen huono muuttosää toukokuussa, pohtii tutkimuskoordinaattori Päivi Sirkiä Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta, joka on osa Helsingin yliopistoa.

Riekko ja pyy edelleen alamaissa, pensastaskun ja peltosirkun alamäki jatkuu

Metsäkanalinnuista erityisesti riekolla näyttää olevan huono vuosi, ja myös pyyn heikot vuodet saivat jatkoa. Taantuneiden metsätiaisten hömö- ja töyhtötiaisen kannat eivät näytä piristymisen merkkejä tänäkään vuonna. Peltolinnustosta pensastasku ja peltosirkku vähenevät edelleen jyrkästi.

– Myyristä tiukasti riippuvaiset lajit loistivat poissaolollaan muualla maassa paitsi Pohjanmaalla, jossa runsaat suopöllöt kielivät hyvästä myyräkannasta, kertoo Sirkiä.

Lämpimistä ilmoista huolimatta tervapääskyjä havaittiin laskennoissa vähiten vuosikausiin. Samoin sirittäjällä ja viherpeipolla näyttää olleen hyvin heikko vuosi. Viherpeippo ei näytä elpymisen merkkejä vuonna 2008 alkaneesta loisepidemiasta.

Urpiaisia ja järripeippoja paljon

Urpiaisia ja järripeippoja havaittiin paljon toista kesää peräkkäin. Runsastuneella hempolla on yksi parhaita vuosia laskentojen historiassa.

– Pihapiirien linnuista viime vuosikymmeninä runsastuneet pikkuvarpunen ja sinitiainen näyttävät tulleen hieman alas muutaman vuoden takaisesta huippukannastaan, Sirkiä pohtii.

Tiedot perustuvat Luomuksen yhteistyössä BirdLife Suomen kanssa koordinoimiin ja vapaaehtoisten lintuharrastajien tekemiin valtakunnallisiin linjalaskentoihin. Kaikkien laskentapaikkojen tietoja ei ole vielä palautettu, joten tulokset tarkentuvat myöhemmin.

– Vapaaehtoisten lintulaskijoiden panos on linnuston tilan seurannassa äärimmäisen tärkeä, korostaa Sirkiä.

Tulokset avoimesti nähtävillä

Ensimmäistä kertaa pesimälintulaskentojen tuoreet tulokset ovat vapaasti nähtävillä Suomen Lajitietokeskuksen sivuilla.

– Tietojen avoimuus palvelee laajasti linnuista ja ympäristöstään kiinnostuneita kansalaisia, toteaa Sirkiä.

 

Lisätietoja:

Luomuksen lintulaskentojen verkkosivut
Tulossivut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimuskoordinaattori Päivi Sirkiä, Luonnontieteellinen keskusmuseo, 050 595 1782, paivi.sirkia@helsinki.fi, @PMSirkia

Akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo, 045 137 5732, aleksi.lehikoinen@helsinki.fi, @AksuLehikoinen

Tiedottaja Jan Södersved, BirdLife Suomi, 040 555 5393, jan.sodersved@birdlife.fi, @BirdLifeSuomi

viestinnän asiantuntija Elina Raukko, Helsingin yliopisto, 050 318 5302, elina.raukko@helsinki.fi, @elinaraukko

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Nubbenin levyt – Taiteilija Lars-Gunnar Nordström jazzkeräilijänä -teoksen julkistustilaisuus 28.3.20.3.2019 14:35:23 EETKutsu

Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström (1924–2014) oli ei-esittävän taiteen edelläkävijöitä Suomessa ja intohimoinen jazzmusiikin ystävä. Jazzharrastus syttyi vuonna 1941, kun hän kuuli radiosta Duke Ellingtonin kappaleen Mood Indigo. 1950-luvun lopulla Nordström ryhtyi keräämään vinyylialbumeja, joita lopulta karttui yli 11 000 kappaletta. Kaikkinensa Nordström hankki 16 000 äänilevyä. Vuonna 2015 L-G Nordströmin Säätiö lahjoitti hänen jazzkokoelmansa Kansalliskirjastolle. Nyt julkaistava teos Nubbenin levyt – Taiteilija Lars-Gunnar Nordström jazzkeräilijänä (Kansalliskirjasto 2019) kertoo keräilijästä, keräilemisestä, levykokoelmasta ja taiteesta – sekä tietenkin jazzista. Teoksen on kirjoittanut kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelä. Oheisartikkelien kirjoittajina ovat jazzhistorian asiantuntijat Pekka Gronow ja Matti Laipio. Teoksen julkaisutilaisuus järjestetään Kansalliskirjaston auditoriossa (Yliopistonkatu 1, Helsinki) torstaina 28.3. klo 14 alkaen. Ilmoittautumiset osoitteessa www.l

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme