Helsingin yliopisto

Peter von Bagh nivoo taidokkaasti elokuvien heijastumat ja maailmanhistorian suuret tapahtumat yhteen

Jaa

Kansalliskirjasto julkaisee Peter von Baghin (1943 – 2014) postuumin teoksen Elokuvan almanakka -69 katsetta vuosisadan historiaan e-kirjana vapaaseen verkkokäyttöön. Lisäksi julkaisemme myöhemmin johdantoteoksen Peter von Baghin kesken jääneeseen suurhankkeeseen, 12-osaiseksi tarkoitettuun elokuvan historiaan.

Elokuvan almanakka – 69 katsetta vuosisadan historiaan

Nyt julkaistava Elokuvan almanakka – 69 katsetta vuosisadan historiaan perustuu Peter von Baghilta jääneeseen lähes valmiiseen käsikirjoitukseen. Julkaisun on vastavana toimittajana viimeistellyt elokuvatutkija Antti Alanen.

Teos rakentuu maailmanhistorian merkittäviin tapahtumiin ja suuriin teemoihin: ensimmäinen ja toinen maailmansota, Venäjän vallankumous, New Yorkin pörssiromahdus, New Deal´n optimismi, Stalinin terrori, atomipommi, jälleenrakennus, kylmä sota, Euroopan yhdentyminen, Vietnamin sota ja 11.9.2001. Peter von Bagh näkee kuinka suuret historialliset tapahtumat heijastuvat elokuvissa. Hän peilaa historian todellisuutta koko ristiriitaisuudessaan, unohtamatta hirtehistä fantasiaa ja mahtavaa naurua.

Tuskin mikään historiallinen tapahtuma on niin romantisoitu kuin lokakuun vallankumous.”

Kirja on julkaistu osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4165-1

Peter von Bagh: Elokuvan muisti

Myöhemmin kesällä julkaisemme johdantoteoksen Peter von Baghin elämäntyöhön ja jälkeenjääneisiin kirjoituksiin. Kirjaan sisältyy päivitettyinä keskeisiä artikkeleita ja aineistoja vuonna 2014 ilmestyneestä Peter von Baghin juhlakirjasta Citizen Peter (Like Kustannus Oy). Myös tämä teos tulee yleisön saataville vapaaseen verkkokäyttöön.

Molemmat kirjat pohjautuvat von Baghin Kansalliskirjastolle luovuttamiin sähköisiin käsikirjoituksiin, joita on lähes puoli miljoonaa sivua.

Kuollessaan Peter von Baghilla oli ainakin 20 kirjaprojektia työn alla, niistä tärkeimpänä 12-osainen Elokuvan historia. Julkaistavat teokset ovat päänavaus vielä edessä odottavalle suurtyölle, jossa koko 12 osaa elokuvan historiaa viimeistellään elokuvatutkijoiden- ja harrastajien iloksi.

Kirjojen esipuheessa ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm kertoo projektin syntyhistoriasta ja siitä kuinka von Baghin arkistot ja kirjakokoelma päätyivät Kansalliskirjastolle.

Peter von Bagh lahjoitti myös mittavan elokuva-alan kirjakokoelmansa Kansalliskirjastolle.

Kokoelma tulee asiakkaiden käyttöön lähivuosina.

Peter von Baghin sähköisten arkistojen järjestämistä ja hänen keskeneräisten käsikirjoitustensa julkaisemista ovat tukeneet: Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, opetus- ja kulttuuriministeriö, sekä Suomen Kulttuurirahasto.

Elokuvan almanakka – 69 katsetta vuosisadan historiaan, http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4165-1

Lisätiedot:

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm, kai.ekholm@helsinki.fi, puhelin 0405877023

Antti Alanen, vastaava toimittaja, antti.alanen@gmail.com, puhelin 09 685 7551 (klo 16 jälkeen)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm, kai.ekholm@helsinki.fi, puhelin 0405877023

Antti Alanen, vastaava toimittaja, antti.alanen@gmail.com, puhelin 09 685 7551 (klo 16 jälkeen)

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Kansalliskirjasto on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto sekä yksi Helsingin yliopiston suurimmista erillislaitoksista. Vastaamme kansallisen julkaisuperintömme ja ainutlaatuisten kokoelmiensa kartuttamisesta, kuvailusta, säilyttämisestä ja käyttöön asettamisesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme