Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Petri Rouvinen palaa Etlaan tutkimusneuvonantajaksi

Jaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen uudeksi tutkimusneuvonantajaksi on valittu taloustieteen tohtori Petri Rouvinen. Hän aloittaa työnsä helmikuussa 2023. Rouvinen on aiemmin työskennellyt Etlassa vuosina 2000–2019, jolloin hän toimi Etlan tutkimusjohtajana ja myös tytäryhtiö Etlatiedon toimitusjohtajana. Viimeksi Rouvinen on työskennellyt VTT:n työelämäprofessorina.

Petri Rouvinen. Kuva: Carl Bergman
Petri Rouvinen. Kuva: Carl Bergman

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen uusi tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen, s. 1968, on Etlassa tuttu nimi. Hän on työskennellyt Etlan tutkimusjohtajana vuosina 2000–2019 ja vetänyt Tieto ja Teknologia -tutkimusohjelmaa (nykyään Yritysten uudistuminen -tutkimusohjelma). Tytäryhtiö Etlatiedon toimitusjohtajana hän toimi vuosina 2012–2019. Vuodesta 2019 lähtien Rouvinen on jatkanut myös Etlan Senior Fellow’na.

Taloustieteen tutkijana Petri Rouvinen on keskittynyt ymmärtämään digitaalisuuden taloudellisia vaikutuksia ja edistämään kestävää taloutta (sustainable economy) sekä siihen liittyviä murroksia. Suomalainen elinkeino- ja innovaatiopolitiikka on ollut hänen kiinnostuksen kohteenaan 2000-luvun alusta asti. VTT:llä Rouvinen pohti muun muassa kierto- ja ympäristötalouden kysymyksiä.

Ennen VTT:lle siirtymistään Petri Rouvinen työskenteli Avance Asianajotoimistossa, jossa hän toimi vanhempana ekonomistina ja konsultoi työ- ja elinkeinoministeriön kiertotalousstrategiaa ja Ilmastorahastoa sekä edisti ylikansallisia yrityskauppoja yhdessä toimiston juristien kanssa.

– Molemmat tehtävät, niin VTT:llä kuin Avancessa, ovat olleet äärimmäisen palkitsevia ja opettavaisia. Koen kuitenkin tarvetta palata lähemmäs yhteiskunnallisen päätöksenteon ja vaikuttamisen ydintä. Siihen Etla tarjoaa minulle parhaat mahdollisuudet. Maailmantalouden lyhyemmän ja pidemmän aikavälin epävarmuudet ovat juuri nyt suurempia kuin koskaan ja siksi koen, että tämä on juuri sellainen epäjatkuvuuskohta, jossa haluan palavasti tehdä töitä paremman huomisen puolesta, taloustieteellisen tutkimuksen keinoin, sanoo Rouvinen.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju kiittää erityisesti Petri Rouvisen mittavaa työpanosta Etlan tutkimuksessa ja kehittämisessä sekä hänen kontaktiverkostoaan.

– Petrillä on ollut merkittävä rooli Etlan muokkaamisessa nykyiseen muotoonsa. Aiemman pitkän Etla-rupeamansa jälkeen hän on ehtinyt tehdä kaksi merkittävää työuraa toisenlaisissa ympäristöissä. Mahtavaa saada pidetty kollega takaisin kotiin – Petri palaa Etlaan aiempaakin monipuolisempana asiantuntijana ja pursuaa ideoita yhteiskuntapoliittisen päätöksenteon tukemisessa, Kangasharju toteaa.

Petri Rouvinen aloittaa työnsä Etlassa helmikuussa 2023. VTT:llä hän jatkaa helmikuun jälkeen osa-aikaisesti, vieden loppuun tärkeimmät tutkimushankkeensa. Hän jatkaa edelleen myös Avancessa Senior Advisor -roolissa

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Aki Kangasharju, Etla, p.050-583 8573, aki.kangasharju@etla.fi

Petri Rouvinen, työelämäprofessori, VTT, p.050-367 3474, petri.rouvinen@etla.fi

 

Liitteenä Petri Rouvisen kuva

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Petri Rouvinen. Kuva: Carl Bergman
Petri Rouvinen. Kuva: Carl Bergman
Lataa
Petri Rouvinen. Kuva: Carl Bergman
Petri Rouvinen. Kuva: Carl Bergman
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla ja Labore selvittävät: Miten Suomen tuottavuus saadaan takaisin kasvu-uralle?8.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

T&k-tukien tehokas kohdentaminen ja osaajapulan lievittäminen ovat avainasemassa Suomen tuottavuuskasvun vahvistamiseksi, käy ilmi Etlan ja Laboren yhteisen tutkimushankkeen johtopäätöksistä. Tutkimuslaitosten mukaan on huolehdittava myös siitä, että tuote- ja työmarkkinat toimivat, ja että toimintaympäristö kannustaa yrityksiä tekemään tutkimus- ja kehityspanostuksia. Etla ja Labore esittävät joukon toimia, joiden avulla tuottavuuskasvu vahvistuisi. Esitetyt toimet lisäisivät laajasti yhteiskuntaa hyödyttävien ”radikaalien innovaatioiden” kehittämistä ja hyödyntämistä.

Etla: Useamman korkeakoulututkinnon suorittaminen ei johda korkeampiin tuloihin tai parempaan työllisyyteen7.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Moninkertainen koulutus ei johda parempaan menestykseen työmarkkinoilla, ilmenee tänään julkaistusta Etla-raportista. Tulotaso ja työllisyys laskevat merkittävästi uusien opintojen alkaessa, mutta palaavat valmistumisen jälkeen suunnilleen samalle kehityspolulle kuin ennen opintojen aloittamista. Muutamilla koulutusaloilla ja yli 55-vuotiaiden joukossa tulo- ja työllisyyskehitys jäivät jopa opintoja edeltävää aikaa heikommiksi.

Etla laski mikä pysäyttäisi työvoiman vähenemisen Suomessa – liki kolminkertainen nettomaahanmuutto3.2.2023 00:01:00 EET | Tiedote

Suomeen tarvitaan jopa 44 000 hengen nettomaahanmuutto nykyisellä ikä- ja sukupuolirakenteella, jotta syntyvien ja työikäisten ikäluokkien koko saataisiin vakaantumaan pysyvästi. Etlan tänään julkaiseman raportin mukaan määrä on liki kolminkertainen Tilastokeskuksen ennustamaan maahanmuuttoon nähden. Syy korkeaan arvioon piilee alhaisessa syntyvyydessä. Lisämuutto ei vielä riittäisi pysäyttämään väestön ikääntymistä eliniän pidentyessä, mutta huoltosuhteemme muuttuisi suotuisammaksi. Myös vaikutukset julkiselle taloudelle olisivat positiivisia.

Mitä luvassa vuonna 2023? Inflaatio hidastuu, mutta Suomi on suurien haasteiden edessä, sopeuttamisen lykkääminen lisäisi talouden riskejä28.12.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Vuonna 2023 aloittava hallitus on suurien haasteiden edessä, katsovat Etlan tutkijat. Suomen talouden rakenteita on uudistettava samalla kuin julkista taloutta on sopeutettava. Uuden hallituksen pitää vaalien jälkeen ryhtyä toimeen heti, sillä sopeuttamisen lykkääminen kasvattaa talouden riskejä. Talouskehityksen ennustamista vaikeuttaa nyt korkealla pysyttelevä inflaatio. Etla odottaa kuitenkin hintojen nousun hidastuvan ensi vuoden kuluessa dramaattisesti.

Etlan lausunto TKI-verovähennystä koskevasta lakialoitteesta30.11.2022 11:29:58 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla pitää pysyvän t&k-verohuojennusmallin käyttöönottoa kannatettavana toimena. Viimeaikainen kansainvälinen tutkimus tarjoaa t&k-verotukien kannustinvaikutuksista vahvaa näyttöä. Vieläkin tehokkaamman veroinstrumentista saisi kohdentamalla t&k-yhdistelmävähennyksen pelkästään pk-yrityksille, kirjoittaa tutkimusjohtaja Heli Koski tänään julkistetussa Etla-lausunnossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme