Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pia Männikön ja Jaana Kaipiaisen näyttely Aalloilla – On the Waves tuo merellisen Helsingin Kulttuurikeskus Caisaan

Jaa

Kulttuurikeskus Caisassa 7. elokuuta avautuva näyttely Aalloilla – On the Waves tuo yhteen Pia Männikön aaltoliikkeeseen pohjautuvan kineettisen installaation ja Jaana Kaipiaisen Helsingin rannoilla kuvatut valokuvat. Näyttelyyn voi tutustua Caisan galleriassa 7.–29.8.

Jaana Kaipiaisen valokuvia meri-Helsingistä on esillä Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Jaana Kaipiaisen valokuvia meri-Helsingistä on esillä Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.

Alun perin osaksi nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalia suunniteltu näyttely Aalloilla – On the Waves yhdistää kahden taiteilijan teokset teemalla merellinen Helsinki.

Pia Männikön mekaaninen teos Kaskadi rakentuu kuusilaudasta valmistetuista kepeistä, puuvillanauhasta, saranoista ja solenodeista. Fysiikan lakeja tutkiva suurikokoinen installaatio tuo näkyväksi aaltoliikkeen etenemisen. Liikkuva pinta vie katsojan lainehtivien vesien tai huojuvien viljapeltojen ääreen. 

“Työskentelyni lähtökohta on ihmiskehon liike ja ulottuvuudet. Olen kiinnostunut siitä, kuinka havainnoimme ympäristöämme. Luonnon ja fysiikan ilmiöt ja vaihtelevat mittakaavat inspiroivat minua, samoin esimerkiksi historialliset teatterin lavastukset ja elokuvaa edeltäneet visuaaliset efektit ja mekaaniset laitteet. Kokeilen uteliaasti eri tekniikoita ja materiaaleja. Keskeistä työskentelyprosessissani on usein ajan kulun tallentaminen. Kehollinen yhteys katsojan ja teosteni välillä on minulle tärkeää. Pyrin rakentamaan tilanteita, joihin katsoja voi uppoutua ja astua sisään.” 

Jaana Kaipiaisen valokuvasarja tuo 470-vuotiaan meri-Helsingin tähän päivään. Rakenteilla olevat kaupunginosat kohtaavat suomalaiset muotoiluklassikot. Kaipiaisen työprosessi yhdistää kaupunkikuvauksen perinteet älypuhelimen mahdollisuuksiin luoda aivan uudenlaista valokuvataidetta. 

”Kuvaaminen on kulkenut elämässäni mukana nuoruudesta lähtien. Visuaalisuus, yksityiskohdat ja tunnelmat ovat minulle tärkeitä. Älypuhelimen tekniikka on mahdollistanut tavan luoda uudenlaista valokuvataidetta. Teen kuvat puhelimen 5.8 tuuman näytöllä, alusta loppuun.” 

Tietoa tekijöistä:

Pia Männikkö on kuusamolaissyntyinen, Helsingissä asuva taiteilija. Hän valmistui vuonna 2010 taiteen kandidaatiksi The Glasgow School of Artin kuvanveiston ja ympäristötaiteen osastolta, ja vuonna 2014 taiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta. Männikön materiaalit ja välineet ovat monimuotoisia arkipäiväisistä esineistä, tekstiilistä ja savesta valokuvaan ja videoon.

Männikön veistoksia, installaatioita, valokuvia ja videoita on ollut vuodesta 2004 lähtien näyttelyissä ja taidetapahtumissa Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Kiasmassa, EMMAssa, Mäntän kuvataideviikoilla, Örebron OpenART -biennaalissa Ruotsissa, Rovaniemen ja Lahden taidemuseoissa, Armory Galleryssä Sydneyssä Australiassa ja Huuto Galleriassa Helsingissä. Männikön ensimmäinen pysyvä julkinen teos valmistui 2018 Göteborgiin Ruotsiin. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman ja Suomen valtion kokoelmissa.

Jaana Kaipiaisen valokuvia ja installaatioita on ollut esillä Kirjasto 10:ssä, Korpimaan kyynel -ryhmänäyttelyssä, Kukkakauppa La Reinessä, Kulttuurikeskus Caisan kahdessa ryhmänäyttelyssä, Kuja Bar Bistrossa sekä Rosebudin kirjakaupassa. Tekeillä on mm. taidevalokuvakirja Mieli-Spirit, joka sisältää 18 triptyykkiä ja aforismeja. Kirjan kokonaisvaltaista elämystä siivittämään on musiikin valinnut Dj Bunuel.

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn Aalloilla – On the Waves avajaisiin Caisan galleriaan torstaina 6.8.2020 klo 17.

Aalloilla – On the Waves
Caisan galleria
7.–29.8.2020

Kulttuurikeskus Caisa
Kaikukatu 4 B

www.caisa.fi

Lisätietoa tekijöiltä:

Pia Männikkö, piamannikko@hotmail.com, 040 5222 543 

Jaana Kaipiainen, kampaamo.maa@elisanet.fi, 040 500 8394 

Yhteyshenkilöt

Viestintäsuunnittelija Jenna Jokela
040 6278 531, jenna.jokela@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Jaana Kaipiaisen valokuvia meri-Helsingistä on esillä Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Jaana Kaipiaisen valokuvia meri-Helsingistä on esillä Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Lataa
Pia Männikön teos Kaskadi Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Pia Männikön teos Kaskadi Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuoret haluavat vaikuttaa häirinnän ja väkivallan ehkäisyyn – kampanjan taustalla Helsingissä tapahtunut hyväksikäyttötapaus13.8.2020 11:08:19 EESTTiedote

Syksyn 2020 aikana toteutettavan Nuorten omat rajat ja turvallisuus -kampanjan tavoitteena on antaa tietoa ja taitoja nuorten kokeman häirinnän sekä väkivallan ehkäisyyn. Kampanja on saanut alkunsa laajasalolaisten nuorten aloitteesta ja sen taustalla on vaikuttanut vuosi sitten Helsingissä paljastunut laajamittainen ja paljon julkisuutta saanut hyväksikäyttötapaus.

Proposal for Helsinki Art and Culture Vision 2030 published on 18 August live on the Helsinki Channel11.8.2020 09:02:00 EESTPress release

In spring 2019, the City of Helsinki appointed a committee to prepare a vision for arts and culture up to 2030 for the City. The vision will be published and handed over to Mayor Jan Vapaavuori on Tue 18 August at 13:00 in the premises of the Hanasaari Power Plant. The event is broadcast live on the Helsinki Channel and all residents of Helsinki are welcomed to join the event on the web.

Förslaget till Helsingfors konst- och kulturvision 2030 publiceras 18.8 i direktsändning på Helsingforskanalen11.8.2020 09:01:00 EESTTiedote

Helsingfors stad tillsatte på våren 2019 en självständig arbetsgrupp för att bereda en konst- och kulturvision för staden som sträcker sig fram till år 2030. Arbetsgruppens vision publiceras och överlämnas till borgmästare Jan Vapaavuori tis. 18.8 kl. 13 i lokalerna för Hanaholmens kraftverk. Evenemanget direktsänds på Helsingforskanalen och alla helsingforsare bjuds in att följa evenemanget på webben.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme