Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pia Männikön ja Jaana Kaipiaisen näyttely Aalloilla – On the Waves tuo merellisen Helsingin Kulttuurikeskus Caisaan

Jaa

Kulttuurikeskus Caisassa 7. elokuuta avautuva näyttely Aalloilla – On the Waves tuo yhteen Pia Männikön aaltoliikkeeseen pohjautuvan kineettisen installaation ja Jaana Kaipiaisen Helsingin rannoilla kuvatut valokuvat. Näyttelyyn voi tutustua Caisan galleriassa 7.–29.8.

Jaana Kaipiaisen valokuvia meri-Helsingistä on esillä Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Jaana Kaipiaisen valokuvia meri-Helsingistä on esillä Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.

Alun perin osaksi nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalia suunniteltu näyttely Aalloilla – On the Waves yhdistää kahden taiteilijan teokset teemalla merellinen Helsinki.

Pia Männikön mekaaninen teos Kaskadi rakentuu kuusilaudasta valmistetuista kepeistä, puuvillanauhasta, saranoista ja solenodeista. Fysiikan lakeja tutkiva suurikokoinen installaatio tuo näkyväksi aaltoliikkeen etenemisen. Liikkuva pinta vie katsojan lainehtivien vesien tai huojuvien viljapeltojen ääreen. 

“Työskentelyni lähtökohta on ihmiskehon liike ja ulottuvuudet. Olen kiinnostunut siitä, kuinka havainnoimme ympäristöämme. Luonnon ja fysiikan ilmiöt ja vaihtelevat mittakaavat inspiroivat minua, samoin esimerkiksi historialliset teatterin lavastukset ja elokuvaa edeltäneet visuaaliset efektit ja mekaaniset laitteet. Kokeilen uteliaasti eri tekniikoita ja materiaaleja. Keskeistä työskentelyprosessissani on usein ajan kulun tallentaminen. Kehollinen yhteys katsojan ja teosteni välillä on minulle tärkeää. Pyrin rakentamaan tilanteita, joihin katsoja voi uppoutua ja astua sisään.” 

Jaana Kaipiaisen valokuvasarja tuo 470-vuotiaan meri-Helsingin tähän päivään. Rakenteilla olevat kaupunginosat kohtaavat suomalaiset muotoiluklassikot. Kaipiaisen työprosessi yhdistää kaupunkikuvauksen perinteet älypuhelimen mahdollisuuksiin luoda aivan uudenlaista valokuvataidetta. 

”Kuvaaminen on kulkenut elämässäni mukana nuoruudesta lähtien. Visuaalisuus, yksityiskohdat ja tunnelmat ovat minulle tärkeitä. Älypuhelimen tekniikka on mahdollistanut tavan luoda uudenlaista valokuvataidetta. Teen kuvat puhelimen 5.8 tuuman näytöllä, alusta loppuun.” 

Tietoa tekijöistä:

Pia Männikkö on kuusamolaissyntyinen, Helsingissä asuva taiteilija. Hän valmistui vuonna 2010 taiteen kandidaatiksi The Glasgow School of Artin kuvanveiston ja ympäristötaiteen osastolta, ja vuonna 2014 taiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta. Männikön materiaalit ja välineet ovat monimuotoisia arkipäiväisistä esineistä, tekstiilistä ja savesta valokuvaan ja videoon.

Männikön veistoksia, installaatioita, valokuvia ja videoita on ollut vuodesta 2004 lähtien näyttelyissä ja taidetapahtumissa Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Kiasmassa, EMMAssa, Mäntän kuvataideviikoilla, Örebron OpenART -biennaalissa Ruotsissa, Rovaniemen ja Lahden taidemuseoissa, Armory Galleryssä Sydneyssä Australiassa ja Huuto Galleriassa Helsingissä. Männikön ensimmäinen pysyvä julkinen teos valmistui 2018 Göteborgiin Ruotsiin. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman ja Suomen valtion kokoelmissa.

Jaana Kaipiaisen valokuvia ja installaatioita on ollut esillä Kirjasto 10:ssä, Korpimaan kyynel -ryhmänäyttelyssä, Kukkakauppa La Reinessä, Kulttuurikeskus Caisan kahdessa ryhmänäyttelyssä, Kuja Bar Bistrossa sekä Rosebudin kirjakaupassa. Tekeillä on mm. taidevalokuvakirja Mieli-Spirit, joka sisältää 18 triptyykkiä ja aforismeja. Kirjan kokonaisvaltaista elämystä siivittämään on musiikin valinnut Dj Bunuel.

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn Aalloilla – On the Waves avajaisiin Caisan galleriaan torstaina 6.8.2020 klo 17.

Aalloilla – On the Waves
Caisan galleria
7.–29.8.2020

Kulttuurikeskus Caisa
Kaikukatu 4 B

www.caisa.fi

Lisätietoa tekijöiltä:

Pia Männikkö, piamannikko@hotmail.com, 040 5222 543 

Jaana Kaipiainen, kampaamo.maa@elisanet.fi, 040 500 8394 

Yhteyshenkilöt

Viestintäsuunnittelija Jenna Jokela
040 6278 531, jenna.jokela@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Jaana Kaipiaisen valokuvia meri-Helsingistä on esillä Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Jaana Kaipiaisen valokuvia meri-Helsingistä on esillä Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Lataa
Pia Männikön teos Kaskadi Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Pia Männikön teos Kaskadi Caisan gallerian Aalloilla – On the Waves -näyttelyssä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes app Obotti använder artificiell intelligens för att hjälpa sina kunder att hitta något att läsa16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I Helsingfors centrumbibliotek Ode har man tagit i bruk en bokrekommendationsrobot, som hjälper en att hitta intressanta saker att läsa. Obotti rekommenderar litteratur ur Odes hyllor som motsvarar användarens egna unika smak. Obotti är ett exempel på försöken med artificiell intelligens som Helsingfors stad utför, genom vilka man vill förbättra servicen.

Lotta Kemppinen vuoden helsinkiläisurheilija12.6.2021 17:35:00 EEST | Tiedote

Juoksija Lotta Kemppinen on valittu vuoden helsinkiläisurheilijaksi. Kemppinen saavutti EM-hallikilpailuissa Puolan Torunissa hopeaa naisten 60 metrillä 7. maaliskuuta 2021. Kemppinen paransi talven aikana 60 metrin Suomen ennätystä kahdesti, ja matkan SE kirjataan tällä hetkellä lukemiin 7,16, jonka Kemppinen juoksi 20. helmikuuta 2021. Kauden tulosten perusteella Kemppinen sai myös kisapaikan Tokion olympialaisiin. Hänen edustamansa seura on helsinkiläinen HIFK-Friidrott rf.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme