Taideyliopisto

Pia Siirala tarjoaa levyllään Koillis-Siperian alkuperäiskansojen perinnelauluista inspiroitunutta viulumusiikkia

Jaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian levymerkki SibaRecords julkaisee 20. syyskuuta 2022 viulisti Pia Siiralan levyn "Henkilölaulua etsimässä". Levyn taustalla ovat Siiralan tekemät kenttämatkat koilliseen Siperiaan, jossa henkilölaulun arkaainen musiikkiperinne vielä elää muun muassa korjakkien ja tšuktšien parissa.

Viulisti Pia Siirala tutkii musiikissaan arktisten alkuperäiskansojen katoavaa henkilölaulun perinnettä, jossa laulamisella ilmennetään jotakuta henkilöä ja ”kutsutaan” hänen henkensä läsnä olevaksi.

”Henkilölaulut ovat olemukseltaan erilaisia kuin oman kulttuurimme laulut, joilla on yleensä selkeästi määritelty musiikillinen sisältö ja rakenne. Henkilölaulu ei noudata mitään tiettyä muotoa, vaan se perustuu laulajan käsitykseen ja tuntemukseen laulun kohteena olevasta henkilöstä”, Siirala kertoo.

Henkilölaulukulttuurissa lapset saavat syntyessään nimen ohella lahjaksi henkilölaulun. Myöhemmällä iällä lauluja alkaa syntyä omassa päässä spontaanisti, kun ihminen on yksin ajatustensa ja lauluäänensä kanssa. Henkilölaulut ovat jatkuvassa muutoksen tilassa, mistä johtuen toisinnot samasta laulusta usein kuulostavat hyvin erilaisilta. Muuttuvasta luonteestaan huolimatta laulut säilyttävät ytimessään jotain olennaista, jonka kulttuurin edustajat tunnistavat.

Kenttämatkoillaan Koillis-Siperiassa Siirala kohtasi perinnelaulajat korjakki Mulingautin ja tšuktši Vukvungan, jotka ovat kumpikin antaneet hänelle lahjaksi henkilölaulun. Niiden pohjalta Siirala pyrkii levyllään löytämään ja luomaan oman laulunsa. Hän eläytyy tundrakansojen rosoiseen lauluun, kuuntelee sen aiheuttamia tuntemuksia ja antaa viulullaan niille musiikillisen hahmon.

Levytys on osa Siiralan taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänen taiteellinen tutkimuksensa ”Kuulokulmia” keskittyy koillisen Siperian alkuperäiskansojen, erityisesti tšuktšien musiikkiin. Äänite Henkilölaulua etsimässä julkaistaan sekä CD:nä että digitaalisessa muodossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pia Siirala
pia.siirala@uniarts.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

SibaRecords on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma levymerkki, jonka toiminta on aloitettu vuonna 2009. Ensimmäiset tuotannot julkaistiin vuonna 2010. Tavoitteenamme on tuottaa korkeatasoisia levyjä, auttaa Sibelius-Akatemian muusikkoja laajentamaan taiteellista toimintaansa ja levittää Sibelius-Akatemiassa syntynyttä musiikkia tallennemuodossa. SibaRecordsin julkaisuja on toteutettu perinteisinä CD-levyinä, vinyylinä sekä monikanavaisina Super Audio CD -tallenteina. Lisäksi kaikki levymme on julkaistu myös digitaalisesti ja niitä jaellaan maailmanlaajuisesti sekä fyysisinä levyinä että ladattavina ja streamattavina versioina.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme