Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pidennetyt soittoajat linjataan viidellä tapahtuma-alueella Helsingissä uuden mallin mukaisesti

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 2. marraskuuta 2020 tapahtumapaikkojen päättymisaikalinjausten priorisointimallin, jolla pyritään siihen, että tapahtumien pidennettyjä soittoaikoja ei jatkossa anneta pelkästään lupahakemusten jättöjärjestyksen perusteella. Priorisointimallin mukaiset valinnat tekee kaupungin tapahtumien koordinaatioryhmä ja niistä päätetään kaupungin viestintäjohtajan päätöksellä. Meluilmoituksista päättää edelleen ympäristöviranomainen, joka tekee päätökset priorisointimallin mukaisia valintoja hyödyntäen.

Vuoden 2021 linjaukset koskevat kello 22 jälkeen päättyvien ulkoilmakonserttien ja -tapahtumien tapahtumapäivien lukumäärää ja päättymisaikoja Helsingissä viidellä tapahtumapaikalla: Kansalaistori ja Töölönlahden puisto, Suvilahti, Kaisaniemi ja Malmin entinen lentokenttä. Olympiastadionin kohdalla tilannetta tarkistetaan avajaisvuoden jälkeen.

Ensimmäiset priorisointivalinnat tehdään jouluun mennessä ja seuraava hakuaika on heti ensi vuoden alussa. Tarkemmasta ajankohdasta ilmoitetaan mahdollisimman pian.

Uuden mallin mukaisesti edellä mainituilla alueilla myöhäiset tapahtuma-ajat priorisoidaan siten, että ne tukevat kaupungin tapahtumien monimuotoisuutta, edistävät ammattimaisten tapahtumajärjestäjien toimintaedellytyksiä ja kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista. Tässä mallissa tapahtumia tarkastellaan kaupungin voimassa olevan Tapahtumien tiekartan kolmen päätavoitteen kautta:

• tapahtumat tukevat ja toteuttavat parhaalla mahdollisella tavalla kaupunkistrategian tavoitteita kansainvälisestä, elävästä ja kiehtovasta tapahtumien kaupungista
• tapahtumat ovat vastuullisia
• tapahtumat ovat toimivia.

Myöhäiset päättymisajat harkitaan ympäristönsuojelulain nojalla

Vuodesta 2016 lähtien yleisimmille tapahtumapaikoille on Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ympäristöseuranta- ja valvontayksikössä tehty päättymisaikalinjaus ympäristöön leviävän melun rajoittamiseksi.

Aiemmin mainitulla viidellä alueella yksittäisellä tapahtumalla voi olla enintään kaksi kello 22 jälkeen päättyvää tapahtumapäivää. Muilla paikoilla tapahtumien meluilmoitusvelvollinen toiminta käsitellään tapauskohtaisesti meluilmoituksen perustella. Kello 22 jälkeen tapahtuvan ympäristömelun osalta edellytetään pääsääntöisesti Suomen ympäristökeskuksen sertifioiman tai FINAS-akkreditoidun ympäristömelumittaajan tekemä meluselvitys sekä melumittaukset. Tapahtumajärjestäjien tulee jättää tapahtumaa koskeva meluilmoitus kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle viimeistään 30 päivää ennen tapahtumaa. Meluilmoituksista tehdään päätökset ympäristönsuojelulain nojalla ja linjauksiin perustuen.

”Muillakin tapahtumapaikoilla on toki mahdollista järjestää kello 22 jälkeen päättyviä ulkoilmatapahtumia. Myöhäisiä päättymisaikoja voidaan tapauskohtaisesti harkita lisäksi esimerkiksi uudenvuodenaattona, vapunaattona, juhannusaattona ja Taiteiden yönä”, kertoo vs. tiimipäällikkö Elina Salo-Miilumäki Helsingin ympäristöpalveluista.

Päättymisaikalinjauksia päivitetään muun muassa ulkoilmakonserttien vaikutuksia koskevien asukaskyselyiden tulosten perusteella.

Priorisointimalli kuuluu kaupungin Tapahtumien tiekartan toimenpiteisiin

Vuonna 2019 valmistunut Tapahtumien tiekartta ja sen toimenpideosio varmistavat, että kaupunkistrategiassa 2017–2021 mainitut tapahtumiin liittyvät tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella tavalla niin tapahtumajärjestäjien, niihin osallistuvien ihmisten kuin kaupungin organisaationkin kannalta.

Tapahtumallisuus Helsingissä


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Priorisointimalli: projektipäällikkö Päivi Munther, Helsingin kaupunginkanslia, viestintäosasto, puh. 040 334 2045, s-posti: paivi.munther@hel.fi

Meluilmoitukset ja päättymisaikalinjaukset: vs. tiimipäällikkö Elina Salo-Miilumäki, kaupunkiympäristön toimiala, ympäristövalvonta, puh. 040 570 1303, s-posti: kymp.yseposti@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki tähtää tasoloikkaan kansainvälisessä tunnettavuudessa ja kilpailukykyvyssä – uusi yhtiö tuo Helsinki Business Hubin ja Helsinki Marketingin yhteen25.11.2020 11:01:00 EETTiedote

Kansainvälinen kilpailu osaajista, investoinneista ja innovaatioista kiristyy koko ajan myös kaupunkien välillä. Helsinki haluaa tulevaisuudessa pärjätä tässä kilpailussa entistä paremmin. Helsinki Business Hubin, Helsinki Marketingin ja Helsinki Abroadin toiminnot yhdistävän uuden yhtiön tavoitteena on parantaa Helsingin kansainvälistä tunnettuutta ja houkutella entistä enemmän ulkomaisia vierailijoita, yrityksiä, investointeja ja osaamista Helsinkiin.

Pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen – koronakoordinaatioryhmä linjasi uusista rajoituksista ja suosituksista20.11.2020 11:09:20 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen, vaikka kaikki vaiheen kriteerit alueella eivät täyty. Ryhmä linjasi uusista suosituksista ja rajoituksista epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Etupainotteisilla linjauksilla reagoidaan epidemian leviämisen uhkaan. Määräaikaisia suosituksia ja rajoituksia jatketaan tarvittaessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme