Pohjois-Savon ELY-keskus

Pielaveden Löytänän tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä

Jaa
Pohjois-Savossa tällä hetkellä seitsemän YVA-menettelyyn edennyttä tuulivoimahanketta. ABO Wind Oy:n Löytänän tuulivoimahanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely) käynnistyy. Lausunnot ja mielipiteet Pohjois-Savon ELY-keskukselle 16.6. mennessä. Esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 6.6.2023 klo 17.00–19.30.

Pielaveden Löytänän tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä
ABO Wind Oy:n Löytänän tuulivoimahanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely) käynnistyy. Hanketta ja tulevaa ympäristövaikutusten arviointia esittelevä YVA-ohjelma on nähtävillä verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/pielavesiloytanatuulivoimaYVA.

Voimalat sijoittuisivat Pielavedelle, sähkönsiirtolinja mahdollisesti osin myös Iisalmen alueelle

Tuulivoimahanke muodostuu tuulivoimaloista ja niiden ympärilleen tarvitsemasta infrastruktuurista (mm. huoltotiet ja oma sähköasema) sekä hankkeen vaatimasta sähkönsiirtoyhteydestä kantaverkkoon.

Löytänän tuulivoima-alue sijaitsee Pielaveden keskustasta noin 17 km pohjoiseen Iisalmentien (seututie 563) ja Kiuruvedentien (seututie 561) välisellä alueella. Tuulivoima-alueen koko on noin 2400 hehtaaria. Alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 14 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus olisi enintään 320 metriä ja yksikköteho 7–10¬ megawattia (MW). Varsinaisten voimaloiden lisäksi tuulivoima-alueelle rakennetaan tarvittavat huoltotiet, oma sähköasema sekä alueen sisäinen maakaapelointi voimaloiden ja sähköaseman välille.

Löytänän tuulivoima-alueella tuotettu sähkö on alustavan suunnitelman mukaan tarkoitus siirtää valtakunnan verkkoon uudella 110 kilovoltin (kV) ilmajohdolla, jonka pituus olisi noin 8–20 kilometriä valittavasta pääreittivaihtoehdosta riippuen. Toisessa reittivaihtoehdossa (pohjoinen) uusi voimajohto rakennettaisiin tuulivoima-alueelta pohjoiseen ja se kulkisi ABO Wind Oy:n toisen tuulivoimahankealueen (Vuorimäki, Iisalmi) kautta edelleen Rajapuron kytkinlaitokselle. Toisena vaihtoehtona (eteläinen) tarkastellaan voimajohtoreittiä uudella 110 kV:n ilmajohdolla tuulivoima-alueelta noin 20 km etelään sijaitsevalle Pielaveden sähköasemalle.


Lausunnot ja mielipiteet Pohjois-Savon ELY-keskukselle 16.6. mennessä

Kaikki voivat esittää mielipiteensä nyt nähtävillä olevasta arviointiohjelmasta. Mielipiteet tulee toimittaa kirjallisena yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 16.6.2023. Mielipiteen voi toimittaa joko sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.pohjois-savo(at)ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pohjois-Savon ELY-keskus, Kallanranta 11, PL 2000, 70101 Kuopio.


Mielipiteiden esittämiselle varatun ajan päättymisen jälkeen Pohjois-Savon ELY-keskus antaa oman lausuntonsa arviointiohjelmasta. YVA-ohjelma ja ELY-keskuksen siitä antama kokoava yhteysviranomaisen lausunto toimivat pohjana tulevassa ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Löytänän tuulivoimahanketta, YVA-menettelyä sekä YVA:n kanssa samanaikaisesti alkavaa osayleiskaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 6.6.2023 klo 17.00–19.30 Suojalan juhlatalolla (Puistotie 8, Pielavesi). Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.

Pohjois-Savossa tällä hetkellä seitsemän YVA-menettelyyn edennyttä tuulivoimahanketta

YVA-lain mukaisesti tuulivoimahankkeilta edellytetään kaavoituksen ja muiden lupien lisäksi myös YVA-menettelyä aina, jos rakennettavaksi suunniteltujen tuulivoimaloiden lukumäärä on vähintään 10 kappaletta tai voimaloiden yhteenlaskettu kokonaisteho vähintään 45 megawattia. Pohjois-Savon alueella YVA-menettelyyn edenneitä tuulivoimahankkeita on tällä hetkellä kaikkiaan seitsemän kappaletta ja ELY-keskus odottaa määrän kasvavan vielä useilla hankkeilla vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä YVA-menettely on vireillä seuraavissa hankkeissa:

ABO Wind Oy, Vuorimäki, Iisalmi
- ABO Wind Oy, Löytänä, Pielavesi (ja Iisalmi)
- Winda Energy Oy, Lauluräme, Kiuruvesi ja Pyhäjärvi
- Ilmatar Oy, Muntterinkangas, Pielavesi ja Keitele
- ABO Wind Oy, Iso-Petäjämäki, Lapinlahti (ja Iisalmi)
- Eurowind Energy Oy, Tielampi, Lapinlahti ja Iisalmi
- WPD Finland Oy, Kurvilanmäki, Sonkajärvi ja Vieremä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Löytänän hankkeen YVA-menettelystä lisätietoja antaa Juha Perho, juha.perho(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 836.

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kiuruveden Lapinsalon tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä2.6.2023 12:04:23 EEST | Tiedote

Lapinsalon tuulivoimahankealue sijoittuu noin 15 kilometriä Kiuruveden keskustasta pohjoiseen ja on laajuudeltaan noin 8690 hehtaaria. Lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 3.7.2023. Hanketta ja YVA-menettelyä sekä YVA:n kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 14.6.2023 klo 17.00-19.00.

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle Kuntaliiton kunniamaininta ilmastotyön alueellisesta edistämisestä31.5.2023 14:58:08 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja sen koordinoimassa Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä on pidetty kokonaisvaltaisesti esillä ilmastonmuutokseen hillinnän lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista ja autettu kuntia tunnistamaan tärkeimpiä riskejä. Pohjois-Savon ilmastotyön ytimessä on ilmastotiekartta, joka ohjaa maakuntaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme