Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pielisen juoksutuksia lisätään tilapäisesti kevättulvan alentamiseksi

Jaa

Pielisen juoksutusmääriä Kaltimon ja Kuurnan voimalaitosten kautta lisätään kevään aikana. Toimenpiteellä alennetaan kevään tulvaa. Vesistömalliennusteiden perusteella tulvan ennakoidaan nousevan tavanomaista korkeammaksi.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Pielisjoessa olevien Kaltimon ja Kuurnan voimalaitosten omistajille määräykset poiketa väliaikaisesti Pielisen padotusta ja juoksutusta koskevista lupamääräyksistä.

Päätös annettiin Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hakemuksesta. Tulvakeskuksen vesistömallilla huhtikuun alussa tehtyjen ennusteiden perusteella Pielisen vedenkorkeus nousee 50 prosentin todennäköisyydellä NN-korkeusjärjestelmällä mitattuna välille +94,40–94,83 m, ja tulvahuippu osuu kesäkuun alkupuolelle. Tulvahuipun keskiennuste on tasolla NN +94,62 m. Merkittävien tulvavahinkojen rajana pidetään vedenkorkeutta NN +94,55–94,60 m.

Toimenpiteellä voidaan alentaa Pielisen alkukesän tulvahuippua vesitilanteesta riippuen 10–30 cm siten, että tulvavedenkorkeus jäisi suurella todennäköisyydellä tason NN +94,50–94,60 m alapuolelle.

Lisäjuoksutusten määrä on suurimmillaan huhtikuun aikana, ja ne päättyvät toukokuun loppuun mennessä. Tarkemmat ohjeet vesivoimayhtiöille lisäjuoksutusten määrästä antaa Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ajantasaisten tulvaennusteiden perusteella.

Tulvan mentyä ohi veden juoksutus palautetaan takaisin luonnontilaiseksi vähentämällä kesän juoksutusta nyt tehtävää lisäjuoksutusta vastaavalla vesimäärällä.

Aluehallintoviraston päätös 14.4.2022 nro 27/2022 on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (diaarinumero ISAVI/3291/2022). Päätökset löytyvät tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa asian diaarinumeron.

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja:

ympäristöneuvos Martti Häikiö, p. 0295 017 040
ympäristöneuvos Riitta Ikäheimo, p. 0295 016 828
etunimi.sukunimi@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto

Teppo Linjama, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, p. 0295026199, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Riskiarvio on pohja alueelliselle valmiussuunnittelulle, todettiin Pohjois-Suomen valmiustoimikunnassa24.5.2022 13:04:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Pohjois-Suomen alueella. Kokouksessa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen esitti ajankohtaiskatsauksen puolustusvoimista.

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme