Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pienen kahvilamaisen tarjoilupisteen voi nyt perustaa ilman rakennusvalvonnan lupaa

Jaa

Helsingin rakennusvalvonta ei jatkossa luvita pieniä kahvilamaisia tarjoilupisteitä. Lupaa ei tarvita, mikäli kohteessa ei kypsennetä ruokaa, tarjoilualue on kooltaan korkeintaan 20 m2 ja siinä on enintään kuusi asiakaspaikkaa. Tällaisen tarjoilupisteen voi perustaa sisätiloihin katutasolla sijaitsevaan liiketilaan tai esimerkiksi kioskin yhteyteen.

Kuvaaja: Marjatta Uusitalo, Helsingin kaupunki
Kuvaaja: Marjatta Uusitalo, Helsingin kaupunki

Varsinaisen ravintolan tai kahvilan perustamiseen liittyy useita liiketiloja koskevia vaatimuksia. Etenkin jos kahvilan tai ravintolan perustaminen vaatii liiketilan käyttötarkoituksen muutosta tai uuden tilan rakentamista, kannattaa rakennusasioihin paneutua jo hankkeen varhaisessa vaiheessa.

Varsinkin vanhojen rakennusten käyttötarkoitusten muuttamisissa on tullut vastaan yllätyksiä. Välillä muutokseen ei ole ollut järkevää kustannussyistä ryhtyä, esimerkiksi kun tilassa on aikaisemmin sijainnut varasto tai asunto.

Käyttötarkoituksen muuttaminen  vaatii aina rakennusluvan. Ravintolaa tai kahvilaa perustaessa kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä rakennusvalvontaan.

Lisää tietoa löytyy rakennusvalvonnan ohjeesta Ravintolan ja kahvilan perustaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helena Koski
lupa-arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
rakennusvalvontapalvelut
puh. 09 310 26401
helena.koski@hel.fi

Kuvat

Kuvaaja: Marjatta Uusitalo, Helsingin kaupunki
Kuvaaja: Marjatta Uusitalo, Helsingin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta ei puolla suunnitteluvarausta moskeijalle ja monitoimikeskukselle12.12.2017 19:24Tiedote

Kaupunkiympäristölautakunta päätti tämän päivän kokouksessaan esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus ei varaa hakijoille aluetta moskeija- ja monitoimikeskus-hankkeen jatkoselvittämistä varten. Päätös hyväksyttiin yksimielisesti puheenjohtaja Anni Sinnemäen (vihr.) tekemän ja varapuheenjohtaja Risto Rautavan (kok.) kannattaman vastaehdotuksen mukaisesti.Lautakunta toteaa päätöksensä perustelussa, että se pitää tärkeänä, että Helsingin muslimiyhteisöjen toiminnan edellytyksistä huolehditaan osana suomalaista yhteiskuntaa sekä osana pääkaupungin roolia mm. asianmukaisten tilojen osalta. Nyt käsittelyssä olevan hankkeen laajuus ja yhä avoimena olevat kysymykset ja epävarmuustekijät, ennen kaikkea rahoituksen alkuperä sekä mahdolliset rahoituslähteiden vaikutukset eivät kuitenkaan ole lautakunnan mukaan kestävä pohja tälle toteuttamisratkaisulle.  Siksi lautakunta katsoo, että tämän hankkeen osalta ei ole etenemismahdollisuuksia. Suunnitteluvarausasiasta päättää lopullisest

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 8.12.20178.12.2017 16:24Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2017/Kymp_2017-12-08_Ylja_10_Pt/index.html Kokouksen pöytäkirja korvaa ilmestyttyään päätöstiedotteen. Pöytäkirjat löytyvät sivulta https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparistolautakunnan-ymparisto-ja-lupajaosto-poytakirjat Jaoston seuraava kokous on 15.12. klo 15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Östersundomkommittén behandlar de inkomna utlåtandena om det nya generalplaneförslaget den 15 december8.12.2017 13:44Tiedote

Helsingfors, Vanda och Sibbo samt NTM-centralen i Nyland har gett sina utlåtanden om det nya förslaget till generalplan för Östersundom. Därutöver har man fått NTM-centralens, Forststyrelsens och markägarnas utlåtanden om Naturabedömningen i generalplaneförslaget. Östersundomkommittén behandlar utlåtandena och fattar beslut om framläggandet av planförslaget den 15 december.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme