Oulun yliopisto

Pienhiukkaspäästöille altistuminen yhteydessä sijoittajien päätöksentekoon

Jaa

Ilmansaasteille altistuminen voi aiheuttaa monentyyppisiä psykologisia, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Tästä on saatu viitteitä myös Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Siinä tutkijat osoittivat, että ilman pienhiukkaspitoisuudet ovat yhteydessä osakemarkkinoiden tuottoon ja markkinoiden epävakauteen eli volatiliteettiin. Löytö on merkittävä, vaikka ilmiön syy-seuraussuhteista tiedetäänkin vasta vähän.

Tutkimuksessa oli mukana 47 kaupunkia ympäri maailmaa, mikä tekee siitä kattavimman aiheesta tehdyn tutkimuksen tähän mennessä. Tutkijat havaitsivat, että päivittäisten pienhiukkaspitoisuuksien 10 μg/m3 nousu pienensi päivittäistä osaketuottoa keskimäärin 1,2 % ja lisäsi volatiliteettiä hieman.

”Tässä monitieteellisessä tutkimuksessa käytimme sekä ekonometrian että ympäristöepidemiologian menetelmiä mallintaaksemme kaupunkikohtaiset ja maailmanlaajuiset arviot pienhiukkaspäästöjen vaikutuksista”, kertoo tutkimusta johtanut professori Jouni Jaakkola Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta (CERH).

Tutkimusaihe on saanut kasvavaa huomiota viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta aiempien tutkimusten tulokset ovat olleet puutteellisia ja jossain määrin ristiriitaisia. Aiemmissa tutkimuksissa on keskitytty vain suppeisiin maantieteellisiin alueisiin ja lyhyisiin ajanjaksoihin. Nyt julkaistu tutkimus perustuu huomattavan laajaan aineistoon ja aiempaa tarkempiin paikallisiin ja ajallisiin analyyseihin.

"Tutkimuksemme on ensimmäinen maailmanlaajuisen aineiston avulla esitetty todiste siitä, että ilmansaasteet voivat vaikuttaa päätöksentekoon osakemarkkinoilla", sanoo professori Marko Korhonen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Ilmiön syy-seuraussuhteista tiedetään kuitenkin vasta vähän. On olemassa näyttöä siitä, että ilmansaasteille altistuminen voi aiheuttaa monentyyppistä psykologista, sosiaalista ja taloudellista haittaa. On esitetty kaksi toisistaan riippumatonta teoriaa, jotka voivat selittää miksi ilmansaasteilla voi olla vaikutusta osakemarkkinoihin. Ensimmäinen teoria otaksuu, että pienhiukkasille altistuminen vaikuttaa ihmisten mielialaan sitä alentavasti, mikä voi saada sijoittajat arvioimaan tulevaisuuden markkinakehitystä pessimistisemmin. Toinen teoria otaksuu, että pienhiukkasten hengittäminen laskee ihmisten kognitiivisia kykyjä, mikä puolestaan johtaa heikompaan päätöksentekoon sekä pienempään riskinottohalukkuuteen.

"Löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia kansanterveyteen, jos oletamme, että altistuminen ilmansaasteille vaikuttaa mielialaan tai kognitiivisiin kykyihin koko väestössä, ei vain sijoittajien keskuudessa", sanoo väitöstutkija Simo-Pekka Kiihamäki Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta.

Kaupunkikohtaiset tulokset olivat erittäin vaihtelevia, mikä korostaa tutkimuksen tärkeyttä useissa paikoissa ja eri aikoina. Tutkimuksen toinen osio keskittyi vaihtelevuuden syiden tarkasteluun. Tutkimuksessa havaittiin, että vaikutus osakemarkkinoiden tuottoihin oli suurempi niillä alueilla, joilla ilman pienhiukkaspäästöjen määrät olivat matalampia, päivittäinen osakemarkkinoiden tuotto oli keskimäärin korkeampi ja osakemarkkinoiden markkina-arvo pienempi. Vaikutus päivittäiseen volatiliteettiin oli sen sijaan pienempi alueilla, joilla päivittäinen keskimääräinen tuotto oli korkea.

Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Oulun yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkimusyhteistyötä. Tutkimuksen tulokset julkaistiin vastikään arvostetussa Scientific Reports -tiedejulkaisussa.

Tutkimusjulkaisu:

Kiihamäki SP, Korhonen M, Jaakkola JJK. Ambient particulate air pollution and daily stock market returns and volatility in 47 cities worldwide. Scientific reports 2021;11(8628). https://doi.org/10.1038/s41598-021-88041-w

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Jouni J. K. Jaakkola
Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus (CERH)
Lääketieteellinen tiedekunta, Oulun yliopisto
Sähköposti: jouni.jaakkola(at)oulu.fi, puh. +358 40 6720 927
www.oulu.fi/cerh

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Mikä liikuttaa työvoimaa?29.4.2021 08:30:54 EEST | Tiedote

Työn ja työvoiman kohtaanto-ongelma sekä korkeasti koulutetun työvoiman puute ovat Suomen talouden tunnettuja pullonkauloja. Yhtäältä myös talouden paikalliset shokit, kuten laajan teollisen toiminnan alasajo Kemin paperitehtaan tapaan, aiheuttavat häiriötilanteita työmarkkinoilla sekä alueellisia ja inhimillisiä ongelmia. Mistä osaavaa työvoimaa? Mitkä tekijät vaikuttavat työvoiman liikkuvuuteen, eri aloilla ja alueiden välillä. Mikä vetää ulkomaisia osaajia? Tutkijan mukaan itse työ ei ole ratkaisevin tekijä. Koulutetut liikkuvat työn perässä yllättävän vähän. Shokeista toiset alueet selviävät paremmin kuin toiset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme