Naantalin kaupunkiNaantalin kaupunki

Pieni teko, parempi Naantali -kampanja tavoitti kaupunkilaisia ja innosti tekemään pieniä tekoja toisten hyväksi

Jaa

Naantalissa tehtiin 14.11.–14.12. välisellä ajalla pieniä tekoja toisten hyväksi Naantalin kaupungin Pieni teko, parempi Naantali -kampanjan innoittamana.

Kuva: Jenni Kankaro
Kuva: Jenni Kankaro

Naantalissa marras-joulukuussa käynnissä ollut Pieni teko, parempi Naantali -kampanja tuli päätökseen lauantaina 14.12. Kampanjassa olivat mukana Naantalin varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen lapset, ja myös kaikki kaupunkilaiset paikallisia yhdistyksiä, seuroja ja yrityksiä myöten oli haastettu mukaan.

Kampanjan tavoitteena oli kiusaamisen ehkäisy sekä yhteisöllisyyden luominen Naantalissa.

– Kiusaamisen ehkäisyssä tarvitaan ennen kaikkea aikuisten lapsille antamia hyviä ja positiivisia malleja siitä, miten me ihmiset toimimme suhteessa toinen toisiimme, toteaa kampanjaa luotsannut Naantalin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Kaisa Rantala.

– Toivomme, että kampanja on vahvistanut ennen kaikkea aikuisten ymmärrystä ylipäätään positiivisen keskustelun merkityksestä.

Rantala itse on työssään seurannut huolestuneena sitä, mihin suuntaan aikuisten välinen vuorovaikutus on valumassa. Liian vähän aikuisten arjessa toteutuu halu ymmärtää toisten ihmisten näkemyksiä. Kenties arjen kiireessä unohdamme huolella kuunnella, mitä toisella ihmisellä todella on sanottavanaan.

– Kun keskittyy siihen mitä itse sanoo, jää keskustelussa todellinen empaattisuus ja kuuleminen vähemmälle. Aito keskustelu on sitä, että kunnioittaa toisen intressejä ja erilaisia ajatuksia, Rantala sanoo.

Avun tarjoamista, aikaa ja pieniä muistamisia

Pieni teko, parempi Naantali -kampanjan tiimoilta Naantalin varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa oppilaille on kerrottu kampanjan aiheista, ja lapset ja nuoret ovat konkreettisesti auttaneet arjessa toinen toisiaan, mutta myös aikuisia. Lapset ovat muun muassa auttaneet kaveriaan pukemisessa, lohduttaneet kaveria, auttaneet siivoamisessa ja ottaneet mukaan leikkiin.

Esimerkiksi Velkualla Kummelin päiväkotiryhmä ilahdutti kampanjan innoittamana Kummelin ryhmäkodin asukkaita joululauluilla ja suklaakonvehdeilla. Kreivinniityn päiväkodin lapset taas toivat lämmintä mieltä Aurinkosäätiön asukkaille sekä leipoivat heille piparkakkuja.

Lukiolaiset osallistuivat kampanjaan sydänpäivässä, jossa tehtiin lupauksia pienistä teoista. Tällaisia olivat esimerkiksi lupaukset perheen kanssa vietetystä ajasta.

Kuntalaisille kampanja on näkynyt sosiaalisessa mediassa sankarivideoina, jotka ovat keränneet Facebookissa ja Instagramissa lähes 14 500 näyttökertaa. Naantalilaiset ovat kertoneet omista ja toisten tekemistä pienistä teoista kampanjan verkkosivujen kautta. Tekojen joukossa oli muun muassa oman ajan ja avun tarjoamista, kirjojen lainaamista, kauppaostoksissa auttamista ja pienten lahjojen antamista.

Kampanjan innoittamana eräs perhe halusi kutsua Naantalin sosiaalitoimen kautta toisen lapsiperheen viettämään joulua luokseen.

– Oman kodin avaaminen ventovieraalle on todella sydämen pieni teko, Rantala iloitsee.

Yritysten pienistä teoista mainittakoon matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kankaan pieni teko: Yrittäjä lahjoittaa niille lapsille lahjakortteja, jotka omalla toiminnallaan edistävät kiusaamisen ehkäisyä. Myös työpaikkakiusaamisen ehkäisy pienenä ja tärkeänä tekona tuli kampanjasivujen kautta jätetyissä vastauksissa esiin.

Vaikka kampanja nyt päättyykin, kampanjatiimi toivoo, etteivät sen teemat unohdu. Joulu on hyvää aikaa jatkaa pienien tekojen tekemistä.

– Pieni muistaminen joululahjana voi olla muutakin kuin aineellista, esimerkiksi soitto tai kutsu kylään ystävälle tai sukulaiselle. Se voi olla lahjoista parhain, Rantala sanoo.

Kampanjasivuilta osoitteesta www.naantali.fi/pieniteko voit käydä lukemassa, millaisia pieniä tekoja naantalilaiset ovat tehneet toisilleen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Rantala
varhaiskasvatusjohtaja
Naantalin kaupunki
040 669 3926
kaisa.rantala@naantali.fi

Kuvat

Kuva: Jenni Kankaro
Kuva: Jenni Kankaro
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu hyvällä tasolla26.6.2020 09:07:04 EESTTiedote

Naantalin uimapaikoilla on ollut tänä kesänä hyvä pulikoida, sillä uimaveden laatu on hyvällä tasolla. Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet on otettu viimeisen parin viikon aikana kaikilta Naantalin 14 uimapaikalta. Naantalin uimavesiä valvoo Raision ympäristöterveys. Naantalin ainoan yleisen uimarannan, Nunnalahden uimarannan vedenlaatu on luokaltaan erinomaista. Luokitus tehdään viimeisen neljän vuoden näytetulosten perusteella yleisillä EU-uimarannoilla. Pienempien uimapaikkojen vedenlaatua ei luokitella virallisesti, mutta Raision kaupungin terveystarkastaja Johanna Hämölä kuvailee Naantalin kaikkien uimapaikkojen vedenlaatua hyväksi. – Uimaveden laadun puolesta on ollut normaali kesä, Hämölä toteaa. Helteiden ansiosta uimareiden ei myöskään tarvitse palella: meriveden lämpötila on kohonnut uimapaikoilla jo lähes 20 asteen paikkeille. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että uimapaikat ovatkin olleet kesäkuussa aktiivisessa käytössä aamusta iltaan.

Kuparivuoren skeittiparkin laajennustyö on saatu valmiiksi: ”Varsinais-Suomen paras”16.6.2020 10:01:39 EESTTiedote

Kuparivuoren skeittiparkin vuoden 2020 laajennustyö on tullut valmiiksi. Työt aloitettiin huhtikuun viimeisellä viikolla, ja nyt skeittiparkkiin odotetaan vielä uusia kaiteita väliaikaisten tilalle. Laajennusosa on kuitenkin jo valmis ja kokonaisuudessaan kaikkien käytettävissä. Skeittiparkkia on työn aikana monipuolistettu ja laajennettu. Ramppien laajennusten myötä skeittiparkkiin on saatu hienoja uusia kaarteita ja vauhdikkaita mäkiä. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että vanhat vaneriset rampit poistettiin, ja ne korvattiin uusilla betonisilla rampeilla. – Vanerilevyt vaativat huoltoa kahden vuoden välein, etteivät ne lähde repsottamaan. Uudet rampit mahdollistavat scootilla ja skeittilaudalla esteettömän menon. Skeittiparkki on nyt myös huoltovapaampi, Holmberg kertoo. Skeittiparkin pääsuunnitelman on tehnyt Aleksi Fräki. Mukana suunnittelussa on ollut myös naantalilainen monivuotinen harrastaja Juho Nummelin. – Skeittiparkki on ehkä jopa Vars

Naantali avaa uudet ruokamatkailuun keskittyvät verkkosivut – The Delicious Side Of Naantali alkaa ruokakummien haulla2.6.2020 13:54:46 EESTTiedote

Naantali haluaa olla Suomen ruokamatkailun ykköskohde. Ruokamatkailu on ollut viimeiset viisi vuotta monien kansainvälisten kaupunkien kärkituotteena. Jotta ruokamatkailu Suomessa on uskottavaa, vaatii se elämyksellisiä ja monimuotoisia kokemuksia matkailijoille. Naantali on ainutlaatuinen yhdistelmä karua saaristoa sekä dynaamista rantakaupunkia, ja se luo erinomaiset edellytykset ykkösluokan ruokaelämyksien toteuttamiselle. Yksi esimerkki tästä ovat island hopping -kierrokset, jossa osallistujat pääsevät kokemaan päiväretken aikana useita lähiruokaelämyksiä eri kohteissa. Naantali avaa uuden lähiruokaan, paikallisiin ravintoloihin ja kahviloihin, ruokatapahtumiin sekä paikallisten tuottajien herkkuihin keskittyvän ruokasivuston. The Delicious Side Of Naantali -niminen sivusto avataan juhannusviikolla, ja siellä esitellään kattavasti kaupungin ruoka- ja tapahtumatarjontaa niin kaupunkilaisten, yrittäjien, lähituottajien kuin turistienkin näkökulmasta. – Lähdimme toteuttamaan sivustoa,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme