Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pieniä suuria häiriöitä esillä Palefacen kuratoimassa Disruptio-kesänäyttelyssä Stoan galleriassa

Jaa

Karri Paleface Miettisen kuratoima Disruptio-kesänäyttely koostuu viiden valovoimaisen taiteilijan teoksista. Näyttely on esillä Stoan galleriassa 8. elokuuta saakka.

Jani Tolin: KASE2 Tribute, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.
Jani Tolin: KASE2 Tribute, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.

”Disruptio merkitsee häiriötä ja häiriön aiheuttaminen on muutoksen edellytys”, Karri Paleface Miettinen sanoo. Hän on kuratoinut Stoan galleriaan Disruptio-kesänäyttelyn, jossa on esillä teoksia viideltä valovoimaiselta taiteilijalta.  

”Graffiti tuo häiriöitä kaupunkikuvaan. Ympäristöliike Elokapina käyttää disruptio-sanaa liikenteenpysäytysaktioistaan, mutta termi tunnetaan myös kauppatieteissä. Siellä disruptio merkitsee uutta innovaatiota, joka aiheuttaa markkinoilla hajaannusta ja sekasortoa. Korona on häiriö taiteen ja yhteiskunnan kentällä. Disruption aiheuttaminen on myös yksi taiteen tehtävistä: keskustelun herättäminen ja pysähtyneisyyden häiritseminen”, Miettinen kuvailee ajankohtaisen termin monia ulottuvuuksia.

Sarjakuvantekijä, opettaja ja kuvittaja Warda Ahmedin teoksissa näyttäytyy muun muassa kaupungin kuningattaria. Ahmed osallistuu julkiseen keskusteluun yhteiskunnan eriarvoistavista rakenteista ja kantaa ottavat työt liikkuvat sarjakuvan ja julistetaiteen rajapinnassa.

Matti Aikio on saamelainen, poronhoitajataustainen kuvataiteilija, jonka videoteos Dohkkáhehkke vol. II. on syntynyt yhteistyössä uumajansaamelaisen säveltäjä-vokalisti Katarina Barrukin kanssa, joka loihti äänellään oman ulottuvuutensa teoksen maisemaan. Dohkkáhehkke on pohjoissaamea ja tarkoittaa nukkehäkkiä. Aikion taiteellisena päämääränä on tarjota usein marginaaliin jääville ilmiöille uudenlaista tarkastelunäkökulmaa taiteensa avulla.

Don Poro eli Oskari Tuohimaa on 27-vuotias oululainen kuvataiteilija. Töiden teemat pyörivät urbaanin kulttuurin ympärillä, tekniikat vaihtuvat hetkessä esimerkiksi puuväreistä akryylimaaliin tai silkkipainoon. Ura alkoi 2014 Snoop Doggin yhteydenotosta ja työtilaisuudesta, jonka jälkeen Poro on tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten yritysten ja artistien kanssa, ja levittänyt töitään lähes 700 eri kotiin.

Anniina Lius on Helsingin Vallilassa asuva graafinen suunnittelija ja kuvittaja.
”Teosteni hahmoista voi nähdä oman rakkauteni supersankarielokuviin ja sarjakuviin, mutta valkoisen maskuliinisen cis-miehen sijasta, hahmot ovat monimuotoisempia sankareita. Juuri sellaisia supersankareita, joita olisin pienenä kaivannut ja joita haluaisin nähdä enemmän näin aikuisenakin”.

Kotimaisen graffititaiteen edelläkävijä Jani Tolin on kehittänyt rajoja rikkovaa tekniikoiden yhdistelmäänsä jo 1990-luvun alusta. Hänen töissään taiturimainen viivan ja pinnan hallinta yhdistyy monitasoisiin aiheisiin. Tolin teki postgraffitia jo ennen postgraffitia. Hän on tutkinut myös ihmismielen ulottuvuuksia ja filosofiaa. Tolinin töissä perinteisten kulttuurien teemat kohtaavat urbaanin kaupunkimaiseman.

Disruptio
Stoan galleria
11.6.−8.8.2021

Stoa, Turunlinnantie 1, Helsinki
www.stoa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja
Sanna Nuutinen
050 4125739, sanna.nuutinen@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Kulttuurikeskus Stoa

Viestintäsuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Jani Tolin: KASE2 Tribute, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.
Jani Tolin: KASE2 Tribute, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.
Lataa
Matti Aikio: Dohkkáhehkke vol. II., 2021. (still-kuva videoteoksesta)
Matti Aikio: Dohkkáhehkke vol. II., 2021. (still-kuva videoteoksesta)
Lataa
Anniina Lius: Sweetie, 2021.
Anniina Lius: Sweetie, 2021.
Lataa
Anniina Lius: Darling, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.
Anniina Lius: Darling, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.
Lataa
Don Poro: Putka 17, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.
Don Poro: Putka 17, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.
Lataa
Warda Ahmed: Kaupungin kuningattaret, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.
Warda Ahmed: Kaupungin kuningattaret, 2021. Kuva: Sanna Nuutinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmistossa on tanssia, sirkusta, teatteria, konsertteja, eri alojen festivaaleja, taidekasvatusta, näyttelyjä sekä monimuotoisia ja monikulttuurisia esityksiä ja tapahtumia.

Stoan verkkosivut
Stoa Facebookissa
Stoa Instagramissa
Stoa Twitterissä

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Cultural Centre Caisa celebrates its 25th anniversary by donating art to Helsinki residents27.7.2021 09:00:00 EEST | Press release

Cultural Centre Caisa is turning 25! To celebrate the anniversary, Caisa will donate art to Helsinki residents as a birthday gift. The gift package includes art workshops for children, teens, and adults of all ages; samba and a concert with modern Sami music; previews of community dance sculpture Bacteria by artist group Compañía Kaari & Roni Martin; and online performances. The art gifts will be shared with the public in August–November 2021.

Kulturcentret Caisa firar sitt 25-årsjubileum med en konstgåva till helsingforsarna27.7.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Kulturcentret Caisa fyller 25 år! Jubileumsåret till ära skänker Caisa konst till helsingforsarna som födelsedagsgåva. Till gåvan hör konstverkstäder för barn, unga, vuxna och seniorer, samba och en konsert med modern samisk musik, förhandsföreställningar av konstgruppen Compañía Kaari & Roni Martins gemenskapliga dansskulptur Bakterien samt föreställningar på webben. Konstgåvorna äger rum under augusti–november 2021.

Kulttuurikeskus Caisa juhlii 25-vuotisjuhlavuottaan lahjoittamalla taidetta helsinkiläisille27.7.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Kulttuurikeskus Caisa täyttää 25 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi Caisa lahjoittaa helsinkiläisille taidetta synttärilahjaksi. Lahjapakettiin kuuluu taidetyöpajoja lapsille, nuorille, aikuisille ja seniorille, sambaa ja modernin saamelaisen musiikin konsertti, ennakkoesityksiä taiteilijaryhmä Compañía Kaari & Roni Martin yhteisöllisestä tanssiveistoksesta Bakteeri sekä esityksiä verkossa. Taidelahjat toteutetaan elo-marraskuussa 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme