Pienillä lapsilla kopsahtaa pää, isommilla kädet ja jalat – millaisia sairauksia ja tapaturmia lapsille sattuu ulkomailla?
Tämän vuoden kesästä ennakoidaan ulkomaan matkailussa paluuta koronaa edeltävään aikaan. Ifin matkavakuutuksiin kuuluvat mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset ja lapsenlapset. Ifin vahinkotilastojen mukaan lapsia vaivaavat samat lastentaudit ulkomailla kuin Suomessakin, mutta tapaturmiin näyttää vaikuttavan paljon lapsen ikä.
Ifin vuoden 2019-2022 matkasairaus- ja tapaturmatilastoissa näkyy hyvin koronan vaikutus suomalaisten matkustamiseen. Parin viimeisen vuoden aikana suuri osa matkavahingoista on tapahtunut kotimaassa, mutta tämän vuoden alussa ovat matkat taas yhä useammin suuntautuneet ulkomaille.
Lapset sairastavat hyvin samanlaisia tauteja ulkomailla kuin kotona. Pienet lapset (0-11 v) saavat ulkomailla lähinnä tuttuja lastentauteja. Eniten sairastutaan korvatulehdukseen, jota seuraavat kuume, hengitystieinfektio, silmätulehdus ja suolistosairaus. Vanhemmilla (12-17 v) lapsilla on vaivana usein myös ihoreaktiot.
Lasten (0-17 v) sairastumisia tapahtuu eniten suomalaisten suosimissa matkakohteissa eli Espanjassa, Thaimaassa, Kreikassa ja Turkissa.
Vatsatauti ja ripuli ovat lasten kiusana Ifin tilastojen mukaan useimmiten Espanjassa ja Thaimaassa.
- Jos kotimaanmatkat otetaan mukaan, on suolistosairaustilastoissa Espanjan jälkeen seuraavana Suomi, joten ihan pelkkien turistivatsataudin piikkiin ei mene, vaikka usein suolistosairaus yllättääkin kuumissa maissa, kommentoi Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto.
Tapaturmia sattuu lähellä kotia
Lasten matkatapaturmia sattuu useimmiten Espanjan jälkeen naapurimaissamme Ruotsissa ja Virossa.
- Mahdollisesti tähän on syynä se, että naapurimaihin tehdään paljon lyhyitä matkoja ja sairastumisia tulee sitten enemmän pidemmillä matkoilla, Koivisto arvioi.
Pienimpien lasten (0-5 v) tapaturmista ylivoimaisesti yleisin on haava, sitten tulevat muun muassa auringonpolttamat. Murtumat ovat pienille lapsille harvinaisia matkatapaturmia. Pikkulasten tapaturma sattuu useimmiten kompastuessa tai pyörtyessä esimerkiksi nestehukan takia. He loukkaavat herkimmin pään ja kasvot.
Alakouluikäisille (6-11 v) lapsille tyypillisin matkatapaturma sattuu myös kompastellessa, mutta pään sijaan kovimmalle joutuvat käsivarret ja kädet. Tässä ikäryhmässä on yleisin tapaturma haava, mutta myös murtumat ovat selvästi yleisempiä kuin alle kouluikäisillä.
Vanhemmilla lapsilla (12-17 v) selvästi yleisin matkatapaturma on murtuma. Lisäksi venähdykset ja revähdykset korostuvat sekä sijoiltaanmenot. Tässä ikäryhmässä useimmiten vahinko tapahtuu jaloille ja kaatumisen seurauksena.
Kesälomasesongista odotetaan paluuta vanhaan
Alkuvuonna 2022 lasten matkasairauksia on sattunut Ifin tilastojen mukaan Suomea enemmän Espanjassa ja Meksikossa. Talvilomien jäljiltä matkatapaturmia on edelleen sattunut eniten Suomessa.
- Ulkomaanmatkojen sesongista odotetaan vilkasta ja se näkyy jo matkavakuutusten myynnissäkin, kommentoi Ifin matkavakuutusten tuotepäällikkö Jukka Heinämäki.
Lue vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen.
Tutustu Ifin matkavakuutukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna Nikkariviestinnän asiantuntija
Puh:010 514 1245henna.nikkari@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
If tutki: Palovaroitin reagoi hitaasti ulkona syttyvään paloon – If testasi terassipaloja28.6.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Terassilta ja parvekkeilta alkaneet palot aiheuttavat keskimäärin suurempia palovahinkoja kuin muut kodissa tapahtuvat palot, selviää Ifin vahinkotilastoista. Keskimääräinen korvaus terassipalosta on yli 20 000 euroa. Katso myös video Ifin palotesteistä.
If tutki: Sauna on toiseksi yleisin syy palovammoihin – sauno turvallisesti juhannuksena20.6.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Juhannussauna kuuluu monen suomalaisen keskikesän juhlintaan ja on mökkilomien keskiössä koko kesän. Saunominen on meille rakas harrastus, mutta on hyvä muistaa, että kuumissa olosuhteissa voi myös satuttaa itsensä. Sauna on nimittäin toiseksi yleisin palovammojen aiheuttaja, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Kesätyötekijä tarvitsee ohjausta – tapaturmien määrä kasvussa koronan jälkeen2.6.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Nyt kesän alussa moni nuori aloittaa työuransa ensimmäisessä kesätyöpaikassaan. Nuorten työtapaturmista monet ovat sellaisia, jotka voidaan ehkäistä kunnon perehdytyksellä ja opastuksella.
Inflaatio ja sota Ukrainassa kasvattavat yritysten alivakuutuksen riskiä25.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Raaka-aineiden hintojen nousu sekä puute materiaaleista ja komponenteista ovat johtaneet siihen, että suurvahinkojen korjaamiskustannukset on merkittävästi korkeammat kuin vuosi sitten. Pohjoismaiden suurimpana vakuutusyhtiönä If on jo havainnut, kuinka inflaatio on vaikuttanut yritysasiakkaiden alivakuutukseen.
Jo yli kolmannes sähköautoilijoista valitsee Ifin – autovakuutus uudistui sähköautoilijoiden tarpeisiin sopivaksi24.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Pohjoismaisena vakuutusyhtiönä Ifillä on kokemusta sekä sähköautoilun vakuuttamisesta että riskeistä jo 15 vuoden ajalta. If uudisti autovakuutustaan ja kysyi asiakkailta, millaisia huolenaiheita heillä on sähköautoiluun liittyen. Asiakkailta saadun palautteen ja yhtiön laajan kokemuksen avulla autovakuutus on nyt viritetty sähköautoilijoiden tarpeisiin sopivaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme