If Vakuutus

Pienillä lapsilla kopsahtaa pää, isommilla kädet ja jalat – millaisia sairauksia ja tapaturmia lapsille sattuu ulkomailla?

Jaa

Tämän vuoden kesästä ennakoidaan ulkomaan matkailussa paluuta koronaa edeltävään aikaan. Ifin matkavakuutuksiin kuuluvat mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset ja lapsenlapset. Ifin vahinkotilastojen mukaan lapsia vaivaavat samat lastentaudit ulkomailla kuin Suomessakin, mutta tapaturmiin näyttää vaikuttavan paljon lapsen ikä.

Vanhempi laittaa lapselle aurinkorasvaa uimarannalla.
Vanhempi laittaa lapselle aurinkorasvaa uimarannalla.

Ifin vuoden 2019-2022 matkasairaus- ja tapaturmatilastoissa näkyy hyvin koronan vaikutus suomalaisten matkustamiseen. Parin viimeisen vuoden aikana suuri osa matkavahingoista on tapahtunut kotimaassa, mutta tämän vuoden alussa ovat matkat taas yhä useammin suuntautuneet ulkomaille.

Lapset sairastavat hyvin samanlaisia tauteja ulkomailla kuin kotona. Pienet lapset (0-11 v) saavat ulkomailla lähinnä tuttuja lastentauteja. Eniten sairastutaan korvatulehdukseen, jota seuraavat kuume, hengitystieinfektio, silmätulehdus ja suolistosairaus. Vanhemmilla (12-17 v) lapsilla on vaivana usein myös ihoreaktiot.

Lasten (0-17 v) sairastumisia tapahtuu eniten suomalaisten suosimissa matkakohteissa eli Espanjassa, Thaimaassa, Kreikassa ja Turkissa.

Vatsatauti ja ripuli ovat lasten kiusana Ifin tilastojen mukaan useimmiten Espanjassa ja Thaimaassa.

- Jos kotimaanmatkat otetaan mukaan, on suolistosairaustilastoissa Espanjan jälkeen seuraavana Suomi, joten ihan pelkkien turistivatsataudin piikkiin ei mene, vaikka usein suolistosairaus yllättääkin kuumissa maissa, kommentoi Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto.

Tapaturmia sattuu lähellä kotia

Lasten matkatapaturmia sattuu useimmiten Espanjan jälkeen naapurimaissamme Ruotsissa ja Virossa.

- Mahdollisesti tähän on syynä se, että naapurimaihin tehdään paljon lyhyitä matkoja ja sairastumisia tulee sitten enemmän pidemmillä matkoilla, Koivisto arvioi.

Pienimpien lasten (0-5 v) tapaturmista ylivoimaisesti yleisin on haava, sitten tulevat muun muassa auringonpolttamat. Murtumat ovat pienille lapsille harvinaisia matkatapaturmia. Pikkulasten tapaturma sattuu useimmiten kompastuessa tai pyörtyessä esimerkiksi nestehukan takia. He loukkaavat herkimmin pään ja kasvot.

Alakouluikäisille (6-11 v) lapsille tyypillisin matkatapaturma sattuu myös kompastellessa, mutta pään sijaan kovimmalle joutuvat käsivarret ja kädet. Tässä ikäryhmässä on yleisin tapaturma haava, mutta myös murtumat ovat selvästi yleisempiä kuin alle kouluikäisillä.

Vanhemmilla lapsilla (12-17 v) selvästi yleisin matkatapaturma on murtuma. Lisäksi venähdykset ja revähdykset korostuvat sekä sijoiltaanmenot. Tässä ikäryhmässä useimmiten vahinko tapahtuu jaloille ja kaatumisen seurauksena.

Kesälomasesongista odotetaan paluuta vanhaan

Alkuvuonna 2022 lasten matkasairauksia on sattunut Ifin tilastojen mukaan Suomea enemmän Espanjassa ja Meksikossa. Talvilomien jäljiltä matkatapaturmia on edelleen sattunut eniten Suomessa.

- Ulkomaanmatkojen sesongista odotetaan vilkasta ja se näkyy jo matkavakuutusten myynnissäkin, kommentoi Ifin matkavakuutusten tuotepäällikkö Jukka Heinämäki.

Lue vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen

Tutustu Ifin matkavakuutukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vanhempi laittaa lapselle aurinkorasvaa uimarannalla.
Vanhempi laittaa lapselle aurinkorasvaa uimarannalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Millainen on hyvä kotilatauspiste ja uskaltaako kesämökillä ladata? Näin lataat sähköautosi turvallisesti12.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Sähköautojen yleistyessä myös latauspisteiden tarve kasvaa. Yhä useamman taloyhtiön ja omakotitalon pihassa komeilee oma latauspiste. Reissussa lataaminen hoituu yleisillä latauspaikoilla, mutta myös kaverin mökillä tilapäinen lataaminen voi onnistua, kunhan sähköverkko ja pistokkeet ovat hyvässä kunnossa. Tärkeimmät turvallisen lataamisen säännöt pätevät latasit sähköautoasi missä tahansa.

If tutki: Heinäkuinen lauantai on matkapuhelimelle kohtalokas – pidä huolta puhelimesta kesäfestareilla4.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Heinäkuussa matkapuhelimia särkyy ja varastetaan selvästi muita kuukausia enemmän. Parin viime vuoden aikana varkausvahinkoja on tapahtunut alle puolet aiempiin vuosiin verrattuna, mutta alkuvuonna varkaudet ovat jälleen lisääntyneet. Isojen festivaalien ja muiden yleisötapahtumien palatessa rytinällä kesäkalentereihin on syytä olla puhelimen kanssa tarkkana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme