EHYT

Pienpanimot: Alkoholilain uudistus hyödyttäisi eniten ulkomaisia yrityksiä

Jaa

Pienpanimoiden mielestä alkoholilain uudistuksesta hyötyvät eniten kaupan ala, suurteollisuus ja ulkomaiset yritykset. Tämä kävi ilmi Kantar TNS:n pienpanimoille tekemästä kyselystä lokakuussa.

Yhdeksän kymmenestä pienpanimosta uskoo, että alkoholilain uudistus helpottaisi ulkomaisten alkoholialan yritysten pääsemistä markkinoille. Lakiuudistuksessa esitetään, että kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nostetaan 5,5:een. Jotkut vastaajista kokivat, että juuri prosenttirajan nosto tuo esimerkiksi ulkomaisten panimoiden halvat oluet suomalaismarkettien hyllyille.

Suuret panimot saavat suuren hyödyn. Isot ulkomaiset panimot tulevat aggressiivisesti Suomen markkinoille.” sanoi yksi kyselyn vastaajista.

”Euroopassa on paljon suuria, yli 5 prosentin lageroluiden valmistajia, ja kun ne tulevat tarjoamaan tuotteitaan Suomeen, uskon, että jopa kotimaan isot toimijat saattavat ottaa turpaansa, kun suurilta kansainvälisiltä bulkkitaloilta tulee edullista olutta maahan.” totesi yksi vastanneista.

Lakiuudistuksessa esitetään myös, että käymistaparajoite poistuu, mikä toisi nelosoluen lisäksi lonkeron ja ns. limuviinat kauppoihin.

Pienpanimot uskovat, että lonkeroiden ja suurten panimoiden A-oluiden valikoima kasvaa ruokakaupoissa eniten lakiuudistuksen jälkeen. 59 % on sitä meiltä, että lonkeroiden ja muiden tislattujen alkoholisekoitusten tarjonta kasvaa paljon. 54 %:n mielestä suurten panimoiden A-oluiden tarjonta kauppojen hyllyllä kasvaa paljon. Vain 35 % kyselyyn vastanneista uskoo, että pienpanimo-oluet kokevat saman kohtalon.

Yksi kyselyyn vastanneista muotoili asian näin:

”Isot toimijat pystyvät ostamaan markkinointirahalla hyllytilaa kaupasta, ja se on poissa niiltä, jotka eivät pysty ostamaan hyllytilaa - käytännössä pientuottajilta. Tästä syystä muutos on pientuottajille huono asia bisneksen kannalta.”

Pienpanimoiden mukaan alkoholilain uudistuksesta hyötyvät paljon kaupan alan yritykset (49 %), suuret kotimaiset alkoholialan yritykset (62 %) ja ulkomaiset alkoholialan yritykset (54 %). Osa vastaajista pitää alkoholilain uudistusta positiivisena myös pienpanimoille: 35 % vastaajista on sitä mieltä, että pienpanimot hyötyvät paljon uudistuksesta.

”Yhteenvetona kyselyn avovastauksista voi sanoa, että pienpanimot kokevat ulosmyyntioikeuden myönteisenä. Sen sijaan prosenttirajan noston ei koeta olevan yksielitteisesti myönteinen asia, koska se koventaa kilpailua. Pienpanimoiden tilanne on kuitenkin ollut juuri se asia, joka on nostettu esiin prosenttirajasta keskusteltaessa”, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n viestintäpäällikkö Päivi Tiittanen.

Ulosmyyntioikeus tarkoittaisi, että pienpanimot voisivat myydä myös yli 5,5 pro­sen­tin vah­vuis­ia juo­mia suoraan kuluttajille.

Kantar TNS teki kyselyn ajalla 6.-11.10.2017 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toimeksiannosta. Aineisto kerättiin tietokoneohjatuin puhelinhaastatteluin. Haastatteluita tehtiin 37. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat pienpanimoiden toimitusjohtajat tai liiketoimintavastaavat. Pienpanimoita on Suomessa tällä hetkellä noin 80.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Viestintäpäällikkö Päivi Tiittanen, EHYT ry: paivi.tiittanen@ehyt.fi tai p. 050 362 0882

 

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Kasvattajat tarvitsevat enemmän tietoa nuuskasta ja nuuskakulttuurista 15.1.2019 10:00Tiedote

Nuorten nuuskan käyttö on 2010-luvulla tasaisesti lisääntynyt. Kasvattajien pitäisi olla nykyistä tietoisempia nuuskasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä, jotta he voisivat puuttua asiaan, todetaan tuoreessa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä Nuoret ja nuuska -selvityksessä. Se julkistetaan tiistaina 15.1. Helsingissä. Tilaisuudessa esitellään myös Syöpäjärjestöjen selvitystä Nuuska urheilun toimintaympäristössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme