Kiinteistöliitto

Pihan siistimisen pelisäännöt syytä päivittää ennen kevättalkoita

Jaa

Taloyhtiöiden pihatalkookausi lähestyy, mutta ennen kuin käynnistää moottorisahan tai kiirehtii puutarhasaksien kanssa puiden ja pensaiden kimppuun, on hyvä kerrata pihan siistimiseen liittyvät pelisäännöt. Näin vältetään puiden ja pensaiden käsittelyyn liittyvät erimielisyydet taloyhtiön sisällä ja naapuritaloyhtiöiden kesken.

”Naapuruussuhdelaki sallii, että naapurin alueelta tunkeutuvat juuret saadaan poistaa, jos niistä aiheutuu haittaa. Sama koskee naapurin alueelta haittaa aiheuttaviin oksiin,” sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Pynnönen korostaa, että oikeus juurien ja oksien poistamiseen edellyttää kuitenkin konkreettista haittaa. Haittana voisi oksien osalta tulla kysymykseen esimerkiksi merkittävä kiinteistön likaantuminen ja rakennuksen tai rakennelman vaurioituminen. Yli tontinrajan ulottuvista oksista haitaksi voidaan lukea varjostumisen aiheuttama kiinteistön kasvillisuuden kasvuolosuhteiden olennainen huonontuminen tai muu konkreettinen haitta.

Tällaisissakin tapauksissa Pynnönen neuvoo ensin keskustelemaan asiasta naapurin kanssa.

”Lainkin perusteella oksien poistamisoikeus syntyy vasta sitten, jos omistaja ei kohtuullisessa ajassa kehotuksen jälkeen poista haittaa aiheuttavia oksia,” hän sanoo.

Ennen kun ryhtyy poistamaan naapurin puolelta kurkottavia oksia tai juuria, on hyvä varmistaa, että pystyy tarvittaessa osoittamaan niistä aiheutuneen konkreettisen haitan.

Puunkaato voi vaatia myös viranomaisluvan

Toisinaan taloyhtiössä voi tulla näkemyseroja myös omalla pihalla sijaitsevien puiden ja pensaiden kohtalosta.

”Näissä asioissa toimivalta on pääsääntöisesti hallituksella. Puut voivat kuitenkin vaikuttaa merkittävästi pihan ilmeeseen, ja kokemuksesta tiedän, että niiden kaataminen usein jakaa mielipiteitä. Jos hallitus haluaa pelata varman päälle, pihapuihin liittyvät päätökset voi viedä yhtiökokouksen tehtäväksi”, Pynnönen suosittelee.

Puunkaatoon voi tarvita myös viranomaisen luvan, ja sitä on varmuuden vuoksi hyvä tiedustella etukäteen kunnasta.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu yli 27 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Varmista, että äänesi kuuluu taloyhtiön yhtiökokouksessa!28.1.2019 08:23:00Tiedote

Taloyhtiöissä valmistaudutaan parhaillaan kevään yhtiökokouksiin, joihin jokaisen asumisestaan ja omaisuudestaan välittävän osakkaan on tärkeää osallistua. Asioiden vieminen yhtiökokouksen käsiteltäväksi ja päätettäväksi ei kuitenkaan onnistu noin vain, sillä päätöksenteko edellyttää, että taloyhtiön hallitus on ehtinyt ennakkoon käsitellä osakkaiden ehdottamat yhtiökokousasiat ja sisällyttää ne osakkaille toimitettuun yhtiökokouskutsuun.

Taloyhtiöt isossa roolissa liikenteen murroksessa11.12.2018 08:20:00Tiedote

Autopaikkojen riittävyys ja hinnoittelu ovat kuumia keskustelunaiheita suomalaisissa taloyhtiöissä, eikä lainsäädännöstä ole johdettavissa yksiselitteisiä ratkaisuja kaikkiin kysymyksiin. Kiinteistöliitto kartoitti autopaikkoja, polkupyörien säilytystä ja muita taloyhtiöitä koskevia liikennekysymyksiä Liikennepalvelut taloyhtiössä -hankkeessa, jonka keskeiset havainnot ovat luettavissa nyt julkaistavasta raportista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme