SDP EDUSKUNTA

Piirainen huutaa hallitusta apuun – Osmankajärvellä kriisi

Jaa

Kajaanilainen SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen huutaa hallitusta apuun: Kainuun Osamankajärvestä on vesi karkaamassa. Vedenpinta laski viime viikonloppuna 45 cm ja laskee edelleen.

Raimo Piirainen, SDP:n kansnaedustaja Kajaanista toivoo kirjallisella kysymyksellä hallituksella pikaisia toimia Osmankajärven pinnan romahdusksen estämiseksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Raimo Piirainen, SDP:n kansnaedustaja Kajaanista toivoo kirjallisella kysymyksellä hallituksella pikaisia toimia Osmankajärven pinnan romahdusksen estämiseksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

-Kainuun ELY-keskus on tilanteen todennut, mutta pikaiset toimet odotuttavat. Nyt tarvitaan pikaisia toimia, ettei järvi kuivu. Ilmeisesti Kongasjoen niska on kulunut ja murtuu nyt yhä nopeammin. Ongelma suuri asukkaille ja vapaa-ajanasukkaille, sanoo Piirainen.

-Ongelma ei ole tullut yllätyksenä. Se on tiedetty. Ennallistamiseen on jopa myönnetty hankerahoitusta, mutta AVI:n ympäristölupamaksu tuli hakijoille puskasta ja etenkin sen suuruus yllätti. Selvää on, ettei ilman poikkeustoimia Osamankajärvi säästy ilman luontoarvojen pilaantumista, tietää Piirainen.

-Tässä on esimerkki uittoajoilta, pikku jutusta, mutta hoitamattomana eskaloituu. Siksi olisi syytä olla rahasto, josta näitä tuhoja voitaisiin torjua. Sillä tämä ei varmaan jää viimeiseksi lajissaan. Palosuojelurahastosta voisi ottaa mallia, että akuutteihin tilanteisiin löytyisi nopea ratkaisu, hahmottelee Piirainen kirjallisessa kysymyksessään.

Kirjallinen kysymys

välittömistä toimista Kainuun Osmankajärven vedenpinnan äkillisestä laskusta johtuvien haittojen torjunnasta ja Kongasjoen niskan ennallistamisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Uittosäännön purkamisen yhteydessä v.1981 Pohjois-Suomen vesioikeus hylkäsi vaatimuksen Kainuun Osmankajärvestä laskevan Kongasjokisuun entisöinnistä uittoa edeltävään tilaan. Vuosien kuluessa, erityisesti tulvakausina, jokisuun virtaus on kuluttanut alueelle kaksi voimakkaasti virtaavaa uomaa. Joen niskan, kynnyksen mekaaninen kuluminen on nyt aiheuttanut vedenpinnan hallitsemattoman, äkillisen laskun verrattuna vakiintuneeseen, vesioikeuden päätöksellään määräämään tilaan.

Virtaus jatkuu edelleen voimakkaana ja vesipinnan alaraja etääntyy rannoista uhaten vakavasti järven hyöty- ja virkistyskäyttöä sekä järven luontaista ekologista tilaa.

Nyt tilanne on heikentynyt katastrofaalisesti. Osmankajärven vesipinta laski 45 cm perjantain 19.6. ja maanantain 22.6.2020 välisenä aikana ja lasku jatkuu edelleen. Asiasta on ilmoitettu Kainuun ELY-keskukselle. Maanantaina 22.6.2020 ELY-keskuksen edustaja on käynyt paikalla toteamassa tilanteen.

Asukkaat, vapaa-ajanasukkaat ja Osamankajärven ts. Väyrylä-Kongaksen osakaskunta odottavat viranomaisilta nopeita toimenpiteitä tilanteen hallitsemiseksi ja järven tuhoutumisen välttämiseksi.

Väyrylä-Kongaksen osakaskunnan yksityisesti käynnistämä kunnostushanke ehtinee vaikuttaa asiaa vasta aikaisintaan vuonna 2022, mikäli toimille saadaan rahoitus ja AVI:n lupapäätös. Vedenpinnan nostolla eli pitämisellä vakiintuneessa korossa, turvattaisiin luonnonvaraisen kalannousu ylempiin jokiin, mihin suunnitellaan hanketta luonnonvaraisen kalannousulle.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin välittömiin toimiin hallitus ryhtyy tämän paikallisen järvivesi- ja vesistökriisin ratkaisemiseksi,

millä välittömillä toimilla voidaan estää Kongasjoen niskan täydellinen murtuminen ja Osmankajärven käyttöarvon tuhoutumisen ja luonnon pilaantumisen sekä kalakannan häviämisen,

mihin lainsäädännöllisiin hankkeisiin hallitus ryhtyy, että vastuu, entisöintivelvoite ja taloudelliset kulut osoittautuvat vesiteiden rakentamisista hyödyn keränneille,

ryhtyykö hallitus toimiin vesistöjen ennallistamiseen kohdennetun luonnonsuojelurahaston luomiseksi ja

harkitseeko hallitus ennallistamisesta syntyvien ympäristölupamaksujen kohtuullistamista, kun kyseessä on elinkeinotoiminnasta syntyneiden haittojen torjunta?

 

Helsingissä 25.kesäkuuta 2020

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________

Raimo Piirainen /sd

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Raimo Piirainen, SDP:n kansnaedustaja Kajaanista toivoo kirjallisella kysymyksellä hallituksella pikaisia toimia Osmankajärven pinnan romahdusksen estämiseksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Raimo Piirainen, SDP:n kansnaedustaja Kajaanista toivoo kirjallisella kysymyksellä hallituksella pikaisia toimia Osmankajärven pinnan romahdusksen estämiseksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Asiakasmaksulain myötä terveydenhoidon maksut vähenevät ja samalla saavutettavuus paranee22.9.2020 16:19:49 EESTTiedote

Tänään eduskunnan lähetekeskustelussa oleva asiakasmaksulaki on pitkään odotettu sote-palvelujen saavutettavuutta parantava uudistus. Lain päätarkoitus on poistaa ja vähentää sote-palveluiden asiakasmaksuja. Lain myötä hoitajavastaanotot muutettaisiin maksuttomiksi perusterveydenhuollossa, alaikäisten poliklinikalla saama hoito muutetaan maksuttomaksi, mielenterveyspalveluiden maksuttomuutta perusterveydenhuollossa selkiytetään, sekä tartuntatauteihin liittyvän hoidon, tutkimuksen ja lääkkeiden maksuttomuutta laajennetaan osin. Pitkäaikaishoidon asiakasmaksut määräytyvät jatkossakin asiakkaan maksukyvyn mukaan. Maksukattoa laajennetaan niin, että siihen luetaan mukaan suun terveydenhuolto, terapia, tilapäinen kotisairaanhoito, sekä tietyt etäpalvelut. Laajennus koskee myös asiakasmaksuja, joihin on myönnetty toimeentulotukea. - Uusi asiakasmaksulaki tukee ja poistaa taloudellista rasitetta perusterveydenhuollon asiakkailta. Suomalainen terveydenhoito on yksi maailman parhaista ja se on

Kansanedustaja Mäkisalo-Ropponen: Kognitiiviset mukautukset vahvistaisivat monen muistisairaan ja vammaisen työllistymistä22.9.2020 14:14:29 EESTTiedote

- Kognitiivisten mukautusten avulla voidaan pidentää monen muistisairaan työssä oloa, mutta toisaalta ne mahdollistaisivat työssä käymisen myös monelle vammaiselle, sanoo kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän sekä eduskunnan muistikerhon puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). - Tästä syystä olen yhdessä vammaisasian yhteistyöryhmän ja muistikerhon kanssa jättänyt lakialoitteen kognitiivisten mukautusten kirjaamiseksi lakiin, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Kognitiivisilla mukautuksilla tarkoitetaan esimerkiksi työnantajan järjestämää työn sekä työvälineiden, -ympäristöjen ja -tapojen yhteensovittamista ihmisen tiedonkäsittelykykyjen ja -rajoitusten kanssa. Tällaisilla järjestelyillä voidaan helpottaa suoriutumista työssä ja näin mahdollistaa kognitiivisen toimintakyvyn rajoituksista kärsivän jatkamista työelämässä. Nykylainsäädännön puitteissa mukauttaminen ymmärretään usein vain liikuntavaikeuksien sekä näkö- tai kuulovammaa kompensoivien apuvälineiden hankintana,

SDP:n Mika Kari Lahden Jokimaan bussikoritehtaan alasajosta: Valtion nopeiden tukitoimien lisäksi tarvitaan havahtumista Päijät-Hämeen alueella käynnissä olevaan rakennemuutokseen22.9.2020 07:00:00 EESTTiedote

Kansanedustaja, Lahden kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Mika Kari pitää murheellisena Scanian tytäryhtiön ratkaisua lopettaa bussikorien tuotanto Lahden Jokimaalla. Eilen julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan SOE Busproduction Finland Oy:n toiminnan alasajo johtaisi ainakin 260 työntekijän irtisanomiseen.

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme