SDP EDUSKUNTA

Piirainen puhui Kajaanissa etänä: Palkansaajien kurjistaminen ja työehtojen halpuuttaminen ei ole SDP:lle vaihtoehto!

Jaa

Hyvää työväen juhlapäivää hyvät kuulijat! Valtakunnan politiikassa on vietetty mielenkiintoisia aikoja. Kehysneuvotteluissa on ollut draamaa kerrakseen. Mikä on johtunut hallituksen sisäisestä väännöstä tulevien vuosien talouden osalta.

SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen puhui vappuaattona Kajaanissa etänä. - Työehtoja ei voi halpuuttaa niin, että palkalla ei tule toimeen! (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen puhui vappuaattona Kajaanissa etänä. - Työehtoja ei voi halpuuttaa niin, että palkalla ei tule toimeen! (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Hallitus sai sovittua tulevan loppukauden talousraameista ja voi jatkaa toimintaansa edelleen. Hallitus nauttii vaaleilla valitun eduskunnan luottamusta. Pääministeri Sanna Marinin hallitus osoitti vastuullisuutta ja lujuutta sopiessaan puoliväliriihessä talouden kehyksistä. Poiketen siitä, mitä se hallitusohjelmassa oli aikaisemmin sopinut.

On tärkeää, että punamullan liimaa löytyi jatkamaan hallituksen hyvän hallitusohjelman toteuttamista. Vaikka koronan iskut maan talouteen ovat olleet kovia.

Koronan aiheuttamat iskut eivät jakaudu kansaan tasaisesti. Siksi on tärkeää, että meillä on maassa enemmistöhallitus, jonka arvopohjasta löytyy sosiaalisesti ja inhimillisesti kestävän politiikan arvot. Työttömyys on iskenyt monille aloille ja työntekijöille sekä yrittäjille lamauttaen talouden. Toisilla aloilla tahkotaan vastaavasti huipputuloksia.

Siksi on ollut tärkeää, että näitä epätasaisuuksia on voitu pehmentää tulonsiirroilla ja yritysten kustannusten tukemisella. Olisi ollut ollut suuri vääryys, jos nyt olisi päädytty leikkaamaan suurpääomien hamuamasta työttömyysturvasta. Ja taivuttu vaatimukseen työehtojen vapaasta pudotuksesta – paikallisen sopimisen mantraa hokeville työnantajalinnakkeiden iltarukoukselle.

Selväksi on käynyt, että työnantajissa on voimia, joilla päämääränä on työn teon ehtojen halpuuttaminen. Suomalaisen sopimisen kulttuurin lyhyt näköinen raunioittaminen. Peli on avattu, ja panokset on isketty pöytään käsittämättömällä vimmalla ja ajoituksella. Kun kansakunta on koronakaaoksessa, isketään härskisti suomalaisen palkansaajan turvaksi ja mielivaltaisen kohtelun estämiseksi rakennuttuun työehtojärjestelmään ja jopa työntekijän minimisuojaksi rakennettuun työlainsäädäntöön.

Hyvät kuulijat!

Syksystä tulee arvaamaton, kun työmarkkinakierrokset alkavat. Sitä se on pelkästään jo koronanakin takia. Kun vuosi vaihtuu, voidaan maassa olla tilanteessa, jossa työehtosopimusten yleissitovuudella on pyyhitty pöytää ja työrauhavelvoite on muisto ajasta, jolloin Suomi rakennettiin sopimalla ja työmarkkinaosapuolten keskinäisellä kunnioituksella.

Nyt näyttää siltä, että Suomessa ollaan siirtymässä jälkitrumpilaiseen kauteen, vaikka USA:n vaaleissakin jo valta vaihtui. On pyrkimyksiä kurjistaa palkansaajat, halpuuttaa työehdot ja ajaa yhä useampi suomalainen tilanteeseen, että työstä saadulla palkalla ei tule toimeen. Sitä me sosialidemokraatit emme voi hyväksyä.

Siksi on tärkeää valita viisaasti myös kesäkuun kuntavaaleissa. Kuntien taloutta ei voi ajaa halpuuttamisen tielle yli kevyellä verotuksella, kuntapalvelujen yksityistämisellä sekä hankintojen epärealistisilla kilpailutuksilla. Rehellisellä työllä on aina hintansa eikä vippaskonsteilla tätä voi muuksi muuttaa. Se, että työn tekijöitä ei ole riittävästi tai työn laatu ei vastaa asetettuja tavoitteita – ei voi olla vaihtoehto.

Hyvää työväen juhlapäivää hyvät kuulijat!

(Video tai sen osat ovat vapaasti toimitusten käytössä alla olevasta linkistä.)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen puhui vappuaattona Kajaanissa etänä. - Työehtoja ei voi halpuuttaa niin, että palkalla ei tule toimeen! (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen puhui vappuaattona Kajaanissa etänä. - Työehtoja ei voi halpuuttaa niin, että palkalla ei tule toimeen! (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: SDP pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta6.5.2021 16:24:52 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran syytöksiä siitä, että SDP pyrkisi romuttamaan työvoiman saatavuusharkinnan. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että työvoiman saatavuusharkintaa sujuvoitetaan yhtenäistämällä alueellisia linjauksia. Lisäksi niihin luodaan yhtenäinen, digitalisaatiota hyödyntävä malli, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaus on täysin hallitusohjelman mukainen eikä tarkoita saatavuusharkinnasta luopumista.

SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin6.5.2021 14:20:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  5.5.2021 15:05:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

SDP:n Eloranta: Suomi elää osaamisesta5.5.2021 14:17:40 EEST | Tiedote

Sanna Marinin hallituksen koulutuspoliittisessa selonteossa esitetään 2040-luvulle ulottuva koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila sekä toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samasuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lisätalousarvio rakentaa vahvaa siltaa kulttuurille4.5.2021 14:01:56 EEST | Tiedote

– Kulttuuritoimijoita tarvitaan yhteiskunnan uudelleen rakentamisessa koronapandemian jälkeen, sanoo kansanedustaja ja valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunta keskusteli tänään tiistaina hallituksen esityksestä vuoden toiseksi lisätalousarvioksi, joka pitää sisällään laajan tukipaketin kulttuurille, taiteelle ja liikunnalle. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tieteen ja taiteen yhdessä tekemisestä tulevaisuuden ennakoinnissa. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla on ammatinkin edellyttämää luovuuspotentiaalia ja juuri tätä nyt tarvitaan koronan jälkeisen yhteiskunnan rakentamisessa. – Toivonkin, että nyt kulttuurialalla lähdetään tietoisesti miettimään alan tulevaisuutta myös täysin uusista näkökulmista ja toisaalta, että taiteen ja kulttuurin kumppanuudet nähdään mahdollisuutena yhteiskunnassa myös muilla aloilla, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Nyt on tärkeää myös edistää kulttuurihyvinvoinnin toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa, sillä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme