SDP EDUSKUNTA

Piirainen vappupuheessaan: Jos sopiminen ei onnistu – on työmarkkinoiden toiminta turvattava poikkeusoloissa lainsäädännöllä

Jaa

SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen puhui jo vapunaattona virtuaalisen vappupuheensa, tällä kertaa ilman palelua hyisessä ja kylmässä kevätsäässä.

Kansanedustaja Raimo Piirainen vaatii poikkeusolojen lainsäädännöllä turvattavan työmarkkinoiden toimivuus, jotta keskitetty tulopolitiikka on mahdollista hädän hetkellä. (Kuva: Jukka-Pekka)Flander
Kansanedustaja Raimo Piirainen vaatii poikkeusolojen lainsäädännöllä turvattavan työmarkkinoiden toimivuus, jotta keskitetty tulopolitiikka on mahdollista hädän hetkellä. (Kuva: Jukka-Pekka)Flander

-Valmiutemme ottaa vastaan koronaepidemia ovat tähän asti kestäneet. Siitä on syytä kiittää pääministeri Sanna Marinin päämäärätietoista hallitusta. Näyttää siltä, että massiivisilta tappiolta on onnistuttu välttymään ensi aallossa. Tosin inhimillinen kärsimys, kuolema, sairauden rajuus ja pitkä toipuminen ovat kohdanneet monia henkilöitä ja heidän lähiomaisiaan, osoitti Piirainen kiitoksensa hallitukselle ja sanansa koronaviruksen uhreille.

-Poikkeusoloissa ei myöskään voi olla liikaa korostamatta yhdessä sopimisen kulttuuria Suomen työmarkkinoilla. Työmarkkinakeskusjärjestöjen rooli on ollut vastuullinen, kun isänmaan etu sitä on vaatinut. Kun työnantajajärjestö EK on sääntömuutoksensa jälkeen ollut estynyt solmimaan tulopoliittisia kokonaisratkaisuja – niin koronan jälkeen on syytä varmistaa lainsäädännöllä, että tarpeeksi suuret hartiat riittävät neuvottelupöytään myös silloin kun hätä ja tarve ovat suuria. Siksi on tärkeää vaalia Tammikuun kihlauksen perintöä, muistutti Piirainen puheessaan.

-Työmarkkinoiden toiminta ja neuvottelujärjestys eivät voi poikkeusoloissa perustua vapaaehtoisuuteen vaan niihin on säädettävä sitova ja velvoittava lainsäädäntö, vaati Piirainen yhtenä oppina epidemian seurausvaikutuksista.

- Kunta-alan työehtosopimusneuvotteluihin, joissa keskiössä ovat hoitajienpalkat, toivotan voimia ja sitkeyttä sekä luovuttaa. Sopimus vaatii aina kaksi osapuolta, joskus ehkä kolmannenkin. Koronaepidemia näyttää ja osoittaa karulla tavalla sairaanhoitomme selkärangan. Se on syytä pitää visusti mielessä, kannusti Kainuulainen Piirainen osapuolia ratkaisun etsimiseen neuvottelupöydässä.

Kansanedustaja Raimo Piiraisen vappupuhe julkaistaan 30.4.2020 klo 16.00 verkossa mm. www.raimopiirainen.fi ja Facebook-sivuilla. (Muutokset mahdollisia puhuttaessa)

Hyvät virtuaalivapun viettäjät!

Aika on kova ja yllätti koko maailman. Luonto näyttää voimaansa jälleen ja kouluttaa kovalla kädellä uusia sukupolvia kunnioittamaan sitä.

Kovia on koettu ennenkin.

Tasan sata vuotta sitten jylläsi Suomen Lapissa espanjan taudin jälkiaalto. Inarin kunnassa jäi orvoiksi 120 lasta ja kymmenesosa asukkaista kuoli. Yhteensä epidemian arvioitiin tappaneen yli 30 000 suomalaista.

Tasan 80 vuotta sitten, oli Talvisodan suurpommitusten jäljiltä Kajaanin keskustassa pystyssä vain kaksi rakennusta: kirkko ja Raatihuone. Siviiliuhreja pommitukset vaativat hämmästyttävän vähän.

Hyvät ystävät ja toverit!

Nyt elämme jälleen kansakunnan koettelun aikaa.

Valmiutemme ottaa vastaan koronaepidemia ovat tähän asti kestäneet. Siitä on syytä kiittää pääministeri Sanna Marinin päämäärätietoista hallitusta. Näyttää siltä, että massiivisilta tappiolta on onnistuttu välttymään ensi aallossa. Tosin inhimillinen kärsimys, kuolema, sairauden rajuus ja pitkä toipuminen ovat kohdanneet monia henkilöitä ja heidän lähiomaisiaan.

Jo nyt on selvää, ettei valmiuslakimme ole ollut riittävästi viritetty nopeasti leviävän ja ärhäkkäästi tarttuvan epidemian varalle. Se vaati tarkkaa kampaamista, jotta tulevaisuudessa valmiutemme on ketterämpi.

Hyvä koronan riivaaman vapun viettäjät!

Koska vappu on työväen, työn ja opiskelijoiden keväinen juhla – on syytä muistaa ja kiittää niitä sairaanhoidon ammattilaisia, jotka tälläkin hetkellä taistelevat pirullista koronavirusta vastaan.

Poikkeusoloissa ei myöskään voi olla liikaa korostamatta yhdessä sopimisen kulttuuria Suomen työmarkkinoilla. Työmarkkinakeskusjärjestöjen rooli on ollut vastuullinen, kun isänmaan etu sitä on vaatinut. Kun työnantajajärjestö EK on sääntömuutoksensa jälkeen ollut estynyt solmimaan tulopoliittisia kokonaisratkaisuja – niin koronan jälkeen on syytä varmistaa lainsäädännöllä, että tarpeeksi suuret hartiat riittävät neuvottelupöytään myös silloin kun hätä ja tarve ovat suuria. Siksi on tärkeää vaalia Tammikuun kihlauksen perintöä.

Työmarkkinoiden toiminta ja neuvottelujärjestys eivät voi poikkeusoloissa perustua vapaaehtoisuuteen vaan niihin on säädettävä sitova ja velvoittava lainsäädäntö.

Hyvät ammattiyhdistysaktiivit!

Kunta-alan työehtosopimusneuvotteluihin, joissa keskiössä ovat hoitajien palkat, toivotan voimia ja sitkeyttä sekä luovuttaa. Sopimus vaatii aina kaksi osapuolta, joskus ehkä kolmannenkin. Koronaepidemia näyttää ja osoittaa karulla tavalla sairaanhoitomme selkärangan. Se on syytä pitää visusti mielessä.

Koronaepidemian aiheuttamat lomautukset ovat saanet monet miettimään vapaaehtoista työttömyysvakuutusjärjestelmäämme – lyhyesti sanottuna työttömyyskassan ja samalla ammattiliiton jäsenyyttä. On outo muotivirtaus, etteivät ihmiset halua valmistautua odottamattomaan. Siinä suhteessa koronaa voi pitää kuitenkin liian rajulla kädellä opettamisena – mutta ehkä se kuitenkin muuttaa yhteiskunnan rakennuspalikoiden arvojärjestystä ja nostaa jo unohtuneiden arvojen, kuten yhteisvastuun ja solidaarisuuden merkitystä.

Pidetään kaikki mukana!

Hyvää vappua!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansanedustaja Raimo Piirainen vaatii poikkeusolojen lainsäädännöllä turvattavan työmarkkinoiden toimivuus, jotta keskitetty tulopolitiikka on mahdollista hädän hetkellä. (Kuva: Jukka-Pekka)Flander
Kansanedustaja Raimo Piirainen vaatii poikkeusolojen lainsäädännöllä turvattavan työmarkkinoiden toimivuus, jotta keskitetty tulopolitiikka on mahdollista hädän hetkellä. (Kuva: Jukka-Pekka)Flander
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Werning: Sote-uudistus starttasi käyntiin, linjaukset valmiiksi5.6.2020 13:45:06 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) iloitsee sote-uudistuksen linjausten valmistumisesta. - Olen erittäin tyytyväinen, että pitkään ja hartaasti odotettu sote-uudistus etenee. Hallitus on koronakriisinkin keskellä työskennellyt määrätietoisesti ja tehokkaasti ja saanut valmiiksi sote-uudistuksen linjaukset. Lausuntakierroksen jälkeen uudistus on valmis varsinaiseen käsittelyyn, Werning sanoo. Sote-rakenneuudistus käsittää jatkossa maakuntien tarjoamat sote-palvelut ja pelastustoimen, 5 yhteistoiminta-aluetta ja 21 sote-maakuntaa. Helsinki tulee olemaan oma alueensa johtuen suuresta väestömäärästä. Werningin mukaan tällä hetkellä ihmiset eivät saa yhdenvertaisesti sote-palveluja. - Väestöryhmien väliset ja alueelliset hyvinvointi- ja terveyserot ovat lisääntyneet yhä enemmän. Vanhusväestön kasvu ja syntyvyyden vähentyminen ovat vaikeuttaneet palveluiden rahoittamista ja järjestämistä. Tämä sote-uudistus vastaa näihin haasteisiin. - Lisäksi palveluketjut perus- ja erikoissairaanhoidon väli

SDP:n Anneli Kiljunen: Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen keskiössä on ihminen5.6.2020 13:44:41 EESTTiedote

Hallitus on saanut valmiiksi sote-uudistuksen linjaukset, jotka lähtevät lausuntokierrokselle kesän ajaksi. - Olen erityisen tyytyväinen siihen, että sote-uudistuksen keskiössä on ihminen ja hänen kokonaisvaltainen palveluntarpeensa, SDP:n kansanedustaja ja Eksoten hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen iloitsee. Tulevaisuuden sote-keskuksiin kootaan sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä osa erikoissairaanhoidon palveluista. Tämä mahdollistaa sen, että palvelut ovat saatavilla entistä oikea-aikaisemmin, kokonaisvaltaisemmin, laadukkaammin ja vaikuttavammin. - On erittäin tärkeää, että etulinjan eli perustason palveluita vahvistetaan nykyisestä. Näin lääkärin, hoitajan tai sosiaalialan ammattilaisen vastaanotolle pääse entistä paremmin, Kiljunen toteaa. Myönteistä on myös se, että palveluiden järjestämisen ja tuottamisen vastuut selkiytyvät. Julkisen sektorin vastuu palvelun tuottajana vahvistuu ja tätä yksityiset palveluntuottajat sekä järjestöt täydentävät. Samoin viime kaudella

Kansanedustaja Mäkinen: Suomalaisten palvelut ja yhdenvertaisuus sote-uudistuksen kärkinä5.6.2020 12:39:55 EESTTiedote

Hallitus on saanut tavoiteaikataulussa valmiiksi tulevan sote-uudistuksen linjaukset. Tavoitteena on varmistaa kansalaisille yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut, nopeuttaa hoitoonpääsyä sekä vahvistaa perustason palveluja. Järjestämisvastuu integroidaan yhdelle järjestäjälle niin perus- kuin erikoissairaanhoidon että sosiaali- kuin terveydenhuollon osalta. Kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) pitää hallituksen linjauksia lupaavina: - Erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut muodostavat kokonaisuuden, jonka keskiössä on ihminen ja hänen tarpeensa. Kun hoito- ja palveluketjut ovat mahdollisimman sujuvia, ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon oikea-aikaisesti ilman pompottelua ja kohtuutonta odottelua, Mäkinen tiivistää. Mäkinen pitää tärkeänä, että perustason palveluja vahvistetaan ja sote-palveluja kirjaimellisesti tarjotaan rinta rinnan. - Meillä on paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat sekä terveydenhuollon ja sosiaalipuolen palveluja. Moniammatillisesta yhteistyöstä o

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro ajankohtaiskeskustelussa EU:n elpymisrahastosta4.6.2020 17:10:01 EESTTiedote

Ajankohtaiskeskustelu EU:n elpymisrahastosta Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro 4.6.2020 Kansanedustaja Kimmo Kiljunen Muutokset puhuttaessa mahdollisia Arvoisa puhemies, Suomea ja koko Eurooppaa on kohdannut salakavala vihollinen – Covid-19-pandemia. Sen uhka ja tuhovaikutukset ovat yhteinen iso haaste. Nyt jos koskaan kysytään EU:n jäsenmaiden yhteisvastuuta ja kykyä torjua yhdessä pandemia ja sen vaikutukset. Tämä kriisi myös antaa näkemystä ja kokemusta, kuinka ehkä vieläkin pahemmissa kriiseissä unionin tulisi yhteisvastuullisesti toimia. Euroopan komissio on viime viikolla julkaissut ehdotuksen mittavasta elpymiskokonaisuudesta. Tähän kokonaisuuteen kuuluu 750 miljardin euron elpymisrahasto, josta varat kanavoitaisiin jäsenmaille EU:n budjetin ohjelmien kautta. Elpymisrahasto kytkeytyisi osaksi unionin seuraavaa seitsenvuotista rahoituskehyskautta 2021-2027. Euroopan komission ehdotuksessa on kyse poikkeuksellisen isosta ja laajavaikutteisesta kokonaisuudesta,

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: Hallitukselta tulossa mittava tukipaketti kunnille ja sairaanhoitopiireille4.6.2020 16:58:44 EESTTiedote

Hallitus tukee kuntien taloutta mittavalla tukipaketilla osana vuoden 2020 neljättä lisätalousarvioesitystä. Tukipaketilla pyritään turvaamaan peruspalvelujen järjestämisen edellytykset kunnissa ja helpottaa kuntien taloudellisia haasteita. Kunnat saavat tänä vuonna tavallista suuremman osan yhteisöveron tuotoista. Kuntien osuus olisi poikkeuksellisesti 42,13 prosenttia tuotoista, kun se on normaalisti 32,13 prosenttia. Kuntien ja sairaanhoitopiirien tukemisen kokonaisuus lisätalousarvioesityksessä on yhteensä noin 1,4 miljardia. Peruspalvelujen järjestämiseen tulee yhteensä yli 770 miljoonan lisäys. Tuesta 112 miljoonaa kohdistetaan lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. 60 miljoonaa vanhuspalveluiden toimivuuden varmistamiseen. 50 miljoonaa harkinnanvaraisten valtionosuuksien korotukseen, ja yhteensä 550 miljoonaa kaikille kunnille jaettavaksi osin asukaskohtaisesti tasasuuruisesti ja osin vuoden 2020 kunnallisveron jako-osuuksien suhteessa. - Kuntien taloudellisten tilanteiden ero

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme