Pikakaistan valmistelu etenee – erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien muutto Suomeen nopeutumassa
Erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien maahantulo on helpottumassa ensi vuonna. Valmisteilla oleva pikakaista nopeuttaa osaajien töiden aloittamista Suomessa. Asiakas pystyy myös entistä paremmin ennakoimaan hakemuksensa käsittelyä.
Maahanmuuttovirasto käsittelee pikakaistan kautta Suomeen muuttavan oleskeluluvan enintään kahdessa viikossa. Koska muutto Suomeen koskee usein myös perhettä, nopeutettu menettely on tarkoitettu myös erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien perheenjäsenille.
Valmistelu kytkeytyy uuteen lupatyyppiin, kansalliseen D-viisumiin, joka on eduskunnan käsittelyssä. Tavoite on, että D-viisumi ja erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien pikakaista olisivat käytössä kesäkuussa 2022.
– Maahanmuuttovirasto on ollut osaajien pikakaistan ja D-viisumin valmistelussa aktiivisesti mukana ja valmistaudumme neuvomaan asiakkaita uudesta, nopeutetusta lupamenettelystä, kertoo johtaja Pauliina Helminen.
Suomeen voi jatkossa muuttaa aiempaa nopeammin
Suomeen muuttaminen pikakaistan kautta edellyttää asiakkaalta sitä, että hän jättää ja maksaa hakemuksen verkossa. Kun hakemuksessa on kaikki edellytetty tieto ja liitteet, hakemuksen vireillepano onnistuu automaattisesti, eli hakemuksen käsittely alkaa välittömästi ja on nopeaa.
– Asiakasneuvonta on tärkeää, koska pikakaistan kahden viikon palvelulupauksessa pysyminen vaatii myös asiakkaalta ripeitä toimia. Asiakasta ohjataan muun muassa tiheästi lähetettävillä automaattiviesteillä ja kuvaamalla koko asiakkaan polku selkeästi, kertoo Helminen.
Erityisasiantuntijoiden hakemuskäsittelyssä on käytössä osa-automaatio ja kehitystyö jatkuu. Automaation lisääminen on ollut tärkein keino nopeuttaa lupakäsittelyä.
Kansallinen D-viisumi mahdollistaa puolestaan sen, että Suomeen voi matkustaa heti, kun oleskelulupa on myönnetty. Ennen Suomeen tuloa hakija tunnistautuu ulkomailla, eli hänen henkilöllisyytensä varmennetaan ja hän antaa sormenjäljet oleskelulupakorttia varten. Oleskelulupakortin asiakas saa Suomessa, kun vielä nykyisin korttia pitää odottaa ulkomailla päätöksen saamisen jälkeen.
Sisäministeriö on käynnistänyt lakihankkeen, jossa selvitetään D-viisumin laajentamista myös opiskelijoihin ja tutkijoihin. Maahanmuuttovirasto osallistuu aktiivisesti valmisteluun.
Erityisasiantuntija saa tällä hetkellä lupapäätöksen parissa viikossa
Erityisasiantuntija on tänä vuonna saanut oleskelulupapäätöksen 16 päivässä (keskiarvo). Erityisasiantuntijoita ovat esimerkiksi IT-alan erityisosaajat ja korkeakoulututkinnon suorittaneet työntekijät, jotka tulevat Suomeen erityistä ammattitaitoa vaativaan tehtävään. Startup-yrittäjien luvissa käsittelyaika on ollut tammi-marraskuussa 24 päivää (keskiarvo).
Maahanmuuttoviraston tavoite on, että vuonna 2021 erityisasiantuntija, startup-yrittäjä ja heidän perheenjäsenensä saavat oleskeluluvan 14 vuorokaudessa. Muissa työ- ja opiskeluperusteisissa luvissa tavoite on enintään kuukauden käsittelyaika vuonna 2023.
– Tavoitteiden saavuttaminen kestävästi edellyttää voimakasta ICT-kehitystä, kuten osa-automaation laajentamista eri prosesseissa ja järjestelmäintegraatioita, työskentelytapojen muutoksia sekä useita jo käynnissä olevia lakimuutoksia, joilla lupien myöntämistä kokonaisuutena nopeutetaan, kertoo Helminen.
Lue lisää
- Mediatiedote: Työntekijä saa oleskeluluvan selvästi viime vuotta nopeammin (15.10.2021)
- Sisäministeriö: Sisäministeriö valmistelee pitkäaikaista D-viisumia tutkijoille ja opiskelijoille (15.12.2021)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen, p. 0295 433 059, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Over 35,000 have applied for temporary protection in Finland – more customers within reception system than ever before8.8.2022 09:03:21 EEST | Press release
More than 37,000 persons are currently registered in the reception system, which is more than ever before. Before this, the highest number of customers within the reception system was recorded in 2015, when over 32,000 asylum seekers arrived in Finland.
Över 35 000 personer har ansökt om tillfälligt skydd i Finland – antalet klienter har aldrig varit större i mottagningssystemet8.8.2022 09:02:46 EEST | Tiedote
Mottagningssystemet har nu mer klienter än någonsin tidigare, över 37 000 personer. Det tidigare rekordantalet i mottagningssystemet var år 2015, då det kom över 32 000 asylsökande till Finland.
Yli 35 000 hakenut tilapäistä suojelua Suomesta – vastaanottojärjestelmän piirissä enemmän asiakkaita kuin koskaan8.8.2022 09:01:59 EEST | Tiedote
Vastaanottojärjestelmässä on tällä hetkellä enemmän asiakkaita kuin koskaan aikaisemmin, yli 37 000 henkilöä. Ennen tätä vastaanottojärjestelmässä on ollut eniten asiakkaita vuonna 2015, jolloin Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa.
Growing number of victims of exploitation referred to the assistance system for victims of human trafficking – Forced labour the most common form of human trafficking in Finland27.7.2022 08:45:47 EEST | Press release
This year, a record number of victims of exploitation have been referred to the assistance system for victims of human trafficking. Many of them are considered to have fallen victim to human trafficking for forced labour or to other forms of labour exploitation in Finland.
Allt fler offer för utnyttjande hänvisas till hjälpsystemet för offer för människohandel – tvångsarbete den mest förekommande formen av människohandel i Finland27.7.2022 08:45:29 EEST | Tiedote
Ett rekordstort antal offer för utnyttjande hänvisades till hjälpsystemet för offer för människohandel. Många bedöms ha fallit offer för människohandel för tvångsarbete eller annat utnyttjande av arbetskraft i Finland.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme