Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pikkulapsiperheet muuttavat ahkerasti ja muokkaavat koulualueiden oppilaspohjaa

Jaa

Lapsiperheiden muuttoliike muovaa koulujen oppilaaksiottoalueiden väestörakennetta Helsingissä. Koulujen oppilaspohjan eriytymisen kannalta merkittävin muuttajaryhmä eivät kuitenkaan ole koululaiset, vaan ne lapsiperheet, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. Tämä selviää Helsingin kaupunginkanslian julkaiseman Kvartti-lehden tuoreesta numerosta.

Lapsia päiväkoti Linnunlaulussa. Kuva: Kimmo Brandt, Helsingin kaupunki
Lapsia päiväkoti Linnunlaulussa. Kuva: Kimmo Brandt, Helsingin kaupunki

Se, millaisilla alueilla koululaisten vanhemmat haluavat asua, on yksi koulujen välisten osaamiserojen taustalla olevista tekijöistä. Kun lapsiperheiden muuttoliikettä tarkastellaan, siinä voidaan havaita selkeästi toisia alueita torjuvia ja toisia suosivia piirteitä.

Vauvojen ja päiväkoti-ikäisten perheet muuttavat muita lapsiperheitä ahkerammin. Kvartti-lehden artikkelin kirjoittajien Katja Vilkaman ja Venla Berneliuksen mukaan lasten alueellinen eriytyminen on syvempää kuin aikuisväestön, ja tähän on kaupungissa kiinnitettävä yhä enemmän huomiota.

Erilaistuvan kaupungin tarkempaa tarkastelua

Kvartti on Helsingin kaupungin julkaisema lehti, jossa esitellään neljästi vuodessa Helsinkiä koskevaa uutta kaupunkitutkimusta eri tutkimusaloilta. Nyt ilmestyneen numeron 3/2019 aiheina ovat muun muassa muuttoliikkeen vaikutus Helsingin seudun väestörakenteeseen ja seudun kuntien eriytymiseen sekä kouluttautumiserot maahanmuuttajalasten ja kantaväestöön kuuluvien lasten välillä.

Lehdessä käsitellään myös Helsingin väestön ennätysalhaista hedelmällisyyttä sekä mahdollisia syitä, miksi hedelmällisyys on alentunut. Lisäksi luodaan tarkempi katsaus Myllypuron väestön koulutus- ja tulotason nousuun 2000-luvun aikana, ja pohditaan, voiko tällä kehityksellä olla yhteyksiä kaupunginosassa tehtyihin kaupunkikehittämishankkeisiin.

Julkaisu:

Kvartti 3/2019 (pdf)

Lisätiedot:

suunnittelija Teemu Vass, puh. 09 310 64806, e-mail: etunimi.sukunimi(at)hel.fi

tutkimuspäällikkö Katja Vilkama, puh. 09 310 78396, e-mail: etunimi.sukunimi(at)hel.fi

Tiedotteen lähetti:

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Lapsia päiväkoti Linnunlaulussa. Kuva: Kimmo Brandt, Helsingin kaupunki
Lapsia päiväkoti Linnunlaulussa. Kuva: Kimmo Brandt, Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki mukaan Bloombergin Partnership for Healthy Cities -verkostoon – tavoitteena lisätä koululaisten turvallista ja aktiivista liikkumista13.12.2019 08:55:23 EETTiedote

Helsinki on liittynyt kansainväliseen Partnership for Healthy Cities -verkostoon, joka on sitoutunut ehkäisemään tarttumattomia sairauksia, kuten syöpää ja diabetesta, vaikuttamalla elintapoihin ja -ympäristöihin. Verkoston jäsenkaupungit valitsevat ensi vuoden ajaksi oman kehittämiskohteensa. Helsinki haluaa omassa hankkeessaan edistää lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia parantamalla koulumatkaturvallisuutta, jotta yhä useampi lapsi ja nuori valitsee kävelyn tai pyöräilyn päivittäiseksi liikkumistavaksi kouluun.

Pormestari Vapaavuori osallistuu Nordic Safe Cities Summitiin – pohjoismaisille pääkaupungeille linjataan yhteiset tavoitteet ja toimintamallit turvallisuuden lisäämiseksi11.12.2019 10:06:57 EETTiedote

Tukholmassa torstaina 12. joulukuuta järjestettävässä Nordic Safe Cities Summitissa allekirjoitetaan Capital Codes of Action -linjaus, joilla asetetaan pohjoismaisille pääkaupungeille yhteiset tavoitteet ja toimintamallit turvallisuuden lisäämiseksi. Nordic Safe Cities -verkosto käsittää laajan joukon pohjoismaisia kaupunkeja, ja nyt järjestettävä pormestaritason kokous linjaa yhteistyötä turvallisuuden eteen entistä vahvemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme