Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Pilviset ja sateiset säät pitävät levätilanteen rauhallisena, rehevimmät järvet alkamassa oirehtia

Jaa

Pilvinen, epävakainen ja ajankohtaan nähden viileä sää pitävät sinileväesiintymiä alhaisina Kaakkois-Suomessa. Rannikkoalueen viimeviikkoiset lievät leväesiintymät ovat sekoittuneet sateiden ja tuulisen sään vaikutuksesta. Leväseurannan sisävesien havaintopaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä ja Simpelejärven Kukkaronlahdella on runsaasti levää.

Haapajärvestä laskevassa Rakkolanjoessa näkyy levää veden pinnalla.
Haapajärvestä laskevassa Rakkolanjoessa näkyy levää veden pinnalla.

Itäisellä Suomenlahdella oli vesinäytteenoton asemien, merivartioston havaintojen sekä satelliittikuvien perusteella laajemmallakin alueella lieviä sinileväesiintymiä viime viikolla (20. ja 21.5.2022). Virolahden pohjukan osalta viimeviikon leväesiintymä oli muuta kaakon rannikkoaluetta selvästi voimakkaampi. Kuluvalla viikolla sinileviä on havaittu kaakon rannikkoalueellakin vähän ja leviä ei sääolojen vuoksi ole nähtävissä satelliittikuvista eikä rannikkovartioston tarkastuksissa. Avomerellä sinileväesiintymät ovat olleet koko kesän voimakkaampia Suomenlahden länsi- ja keskiosissa.

Järvialueellamme sinilevätilanne on edelleen maltillinen ja ajankohdan keskiarvoon verrattuna hyvinkin hillitty. Vain rehevimmät järvet oirehtivat ja viikoittain seurattavista paikoista sinilevää on Haapajärven lisäksi Simpelejärven rehevimmillä osilla, erityisesti Kukkaronlahdella. Voimakkaat ja pitkäkestoisimmat järvien levähaitat ilmaantuvat usein loppukesällä kaikkein rehevimpiin järviin.

Järvilämpötilat ovat yleisesti kaakossa 21 - 23 asteen välillä ja rannikkoalueellamme muutama aste vähemmän.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Antti Haapala
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 103

Kuvat

Haapajärvestä laskevassa Rakkolanjoessa näkyy levää veden pinnalla.
Haapajärvestä laskevassa Rakkolanjoessa näkyy levää veden pinnalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kuusen suopursuruosteen esiintymiä muutamilla järvillä, sinilevätilanne rauhallinen4.8.2022 10:26:58 EEST | Tiedote

Pilvinen ja epävakainen sää pitää sinileväesiintymiä alhaisina Kaakkois-Suomessa, mutta sateen ja sopivan lämpötilan vuoksi elokuussa ilmeneviä suopursuruosteen rusehtavia tai punertavia lauttoja on näkynyt paikoin. Kaakon rannikkoalueella sinileväesiintymiä hillitsevät tuulinen sää ja rannikkovesien lämpötila. Leväseurannan sisävesien havaintopaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä on runsaasti ja Simpelejärven Joukionsalmella hieman levää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme