Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaalla ei voida vielä luopua maskeista

Jaa

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on Pirkanmaalla kasvussa. Taysissa on toistakymmentä potilasta hoidossa koronan takia. Viimeksi kuluneiden neljän viikon aikana sairaalahoitoa tarvinneista potilaista 70 prosenttia on ollut täysin rokottamattomia.

Kahden rokotteen jälkeen sairaalaan joutuneilla on iän lisäksi yleistilaa heikentäviä sairauksia mutta heidän taudinkuvansa on selvästi lievempi kuin rokottamattomilla nuoremmilla potilailla. He kuuluvat ryhmään, jolle annetaan kolmas koronarokotus.

- Koronan hoitoon tarvittavat voimavarat ovat pois muusta sairaanhoidosta. Enempää henkilöstöä emme voi siirtää koronapotilaiden hoitoon ilman, että kiireetöntä hoitoa muilta potilailta vähennetään, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand Taysista.

Rokottamattomuus altistaa selvästi sairaalahoitoa vaativalle koronataudille. Rokotukset vaikuttavat jo 20-29 -vuotiaiden sairaalahoidon tarpeeseen.

Pirkanmaalla on nyt rokotettu yli 12-vuotiaista 85 prosenttia kertaalleen ja 73 prosenttia kaksi kertaa. Vasta 10 prosenttia 12-15 -vuotiaista on voinut Pirkanmaalla saada toisen koronarokotteen. Ensimmäisen rokotteen saaneita on lähes 70 prosenttia.

Maskisuositus jatkuu Pirkanmaalla nykyisellään ja sairaanhoitopiirin alueella käytetään maskeja edelleen myös kouluissa. Yli 12-vuotiaiden koululaisten rokotuskattavuus on vielä liian matala, jotta kuudesluokkalaisia ja sitä vanhempia sekä opettajia koskevasta maskisuosituksesta voitaisiin vielä luopua. Koulujen maskisuositusta arvioidaan seuraavan kerran syysloman jälkeisellä viikolla.

Tartunnat lisääntyneet lähes kaikissa ikäryhmissä

Koronan osuus Tampereen Viinikanlahden jätevesinäytteissä on kasvamassa. Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on 128 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeksi kuluneiden kahden viikon ajalta. Positiivisten prosenttiosuus on 7,7 Fimlabissa testatusta. Testausta on kohdennettu erityisesti rokottamattomiin ja altistuneisiin.

Pirkanmaalla todettiin viime viikolla 378 koronatartuntaa. Suurin osa tartunnoista saadaan Pirkanmaalta. Tartunnat ovat lisääntyneet lähes kaikissa ikäryhmissä. Puolet tartunnoista on edelleen perheiden sisäisiä tartuntoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtajaylilääkäri Juhani Sand
Puh. 044 7195959

Ylilääkäri Jaana Syrjänen
Puh. 050 410 7760

Tays, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Rokottamattomien koronatartunnan riski on edelleen merkittävä5.10.2021 12:55:52 EEST | Tiedote

Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt Taysissa viikon ajan ennallaan. Hoidossa on keskimäärin toistakymmentä potilasta koronataudin takia. Sairaalahoidossa olevista potilaista suurin osa on ollut rokottamattomia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokottamattomilla on Suomessa 17-kertainen riski sairastua vakavaan koronainfektioon täysin rokotettuihin verrattuna. Tämä on sopusoinnussa aiemmissa tutkimuksissa arvioidun rokotteiden suojatehon kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme