Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalle valmistui tiekartta kohti hiilineutraalia maakuntaa

Jaa

Pirkanmaalle on valmistunut hiilineutraalitiekartta 2030, joka kokoaa strategisen tason katsauksen maakunnan päästövähennysteemoista ja toimenpiteistä. Tiekartta toimii pohjana päästövähennystoimien suunnittelussa. Pirkanmaa on maakuntana sitoutunut ns. Maakunta-Hinkuun, mikä edellyttää päästöjen vähentämistä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Tiekartan laatijoina ovat olleet Pirkanmaan liitto ja Pirkanmaan ELY-keskus. Työn tekemisessä on kuultu kuntia, maakunnassa toimivia organisaatioita ja eri alojen asiantuntijoita.

Työkalupakki ilmastotyöhön

Nyt valmistunut tiekartta on eräänlainen työkalupakki, josta kunnat ja muut maakunnan toimijat voivat poimia ilmastotoimenpiteitä ja soveltaa niitä osaksi omaa ilmastotyötään. Tiekartassa keskitytään ensisijaisesti ilmastomuutosta hillitseviin toimiin.

Kuntalaisia koskevat toimenpiteet on rajattu pois, koska ne käsitellään kuntien omissa hiilineutraalitiekartoissa. Myös sopeutumisen kysymykset on rajattu tästä tarkastelusta pois, mutta näkökulma on ollut vahvasti esillä muussa maakunnallisessa työssä ja tätä voidaan sovittaa yhteen Canemure-hankkeen hillintänäkökulman kanssa jatkossa.

Tiekarttaan on valittu erilaisia teemoja, jonka kautta päästövähennyksiä tarkastellaan. Pääteemat ovat:

  • Liikenne ja liikkuminen
  • Energiantuotanto ja energiatehokkuus
  • Yhdyskuntarakenne ja rakentaminen
  • Elinkeinoelämän vastuulliset ratkaisut
  • Maa- ja metsätalous
  • Hiilinielut ja kompensointi

Katse jo eteenpäin

Tiekartta on valmisteltu talven 2019 - 2020 syksyn aikana osana Canemure-hanketta (Hiilineutraalit kunnat ja maakunnat -hanke) ja se on sovitettu osaksi muuta maakunnassa tehtävää hiilineutraaliustyötä.

Seuraavaksi Canemure-työssä on tavoitteena alkaa konkreettisesti edistää maakunnan hiilineutraaliustoimia. Tämä edellyttää vielä pohdintaa ja keskustelua toimenpiteiden vaikuttavuudesta ja priorisoinnista sekä paneutumista tiekartan toteutumisen edistämiseen käytännössä.

Työ yhteensovitetaan Pirkanmaan ilmastofoorumissa laadittavaan päästövähennyspolkuun. Maakunnallisessa päästövähennyspolkutyössä pyritään löytämään ratkaisuja etenkin todetun päästökuilun täyttämiseksi, eli hahmottelemaan maakunta- ja ylikunnallisella tasolla mahdollisia, vielä käyttöönottamattomia toimia.

Lisätietoja:

  • Hiilineutraali Pirkanmaa 2030 -tiekartta (pirkanmaa.fi)
  • Canemure-hanke (hiilineutraalisuomi.fi)
  • Pirkanmaan liitto: projektipäällikkö Liisa Hyttinen, etunimi.sukunimi@pirkanmaa.fi, p. 040 730 9551
  • Pirkanmaan ELY-keskus: johtava asiantuntija Soili Ingelin, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 036 333.

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Perinnemaisemat kaipaavat huolenpitoa - etsintäkuulutus Pirkanmaan luonnonhoitajista ja perinnemaisemista!18.1.2021 11:54:22 EETTiedote

Perinnemaisemat, kuten niityt, kedot, haat, ranta- ja metsälaitumet kaipaavat hoitoa, jotta ne ja niiden monimuotoinen, mutta uhanalainen lajisto säilyy. Kerro meille yrityksestäsi, yritystoiminnastasi, yhdistyksestäsi tai talkooporukasta, joka voisi toteuttaa perinnemaisemakunnostusta ja -hoitoa Pirkanmaalla etenkin vuosina 2021–2022. Hoito- ja kunnostustöiden toteutuksesta maksetaan palkkiot.

Metsätalouden suojavyöhykkeiden mallintamiseen uusi työkalu7.12.2020 10:58:51 EETTiedote

Metsätalouden suojavyöhykkeiden mitoitukseen ja sijoittamiseen maastoon on valmistunut uusi työkalu. Pirkanmaalle suunnatun mallin on rakentanut Suomen metsäkeskus Pirkanmaan ELY-keskuksen tilauksesta. Työkalua voivat käyttää mm. tahot, jotka suunnittelevat esim. hakkuita tai muita metsänhoitotoimenpiteitä. Mallin avulla myös metsänomistajat voivat tarkastella mailleen sijoittuvia alueita, joissa suojavyöhyke voisi olla tarpeellinen. Kartassa olevat suojavyöhykkeet edellyttävät kuitenkin aina tarkempaa suunnittelua ja maastossa käyntiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme