Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan

Jaa
Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Ilmatar Lylyharju Oy:lle tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hanke sijoittuu Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Arvioitavat vaikutukset ulottuvat myös Satakuntaan. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia YVA-ohjelmaan muun muassa luonnon monimuotoisuuteen liittyen.
Lylyharjun alustava hankealue. Kartta: FCG
Lylyharjun alustava hankealue. Kartta: FCG

Ilmatar Lylyharju Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Lylyharjun alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 16 uuden tuulivoimalan rakentamista. Hanke sijoittuu Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalle Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille.

Lylyharjun tuulivoimahanke sijaitsee Kihniön kuntakeskustasta 10 km luoteeseen, Parkanon kaupungin keskustasta 24 km pohjoiseen ja Kurikan kaupungissa Jalasjärven kirkonkylästä 22 kilometriä kaakkoon Pohjanmaan junaradan itäpuolella. Alueelle suunniteltujen 16 tuulivoimalan kokonaiskorkeus on enimmillään 290 metriä ja hankealueen koko on noin 2500 hehtaaria.

Tuulivoimahanke sijoittuu pääosin yksityisten maanomistajien maille. Tuulivoimahanke muodostuu hankealueesta ja tarkasteltavasta sähkönsiirrosta. Voimalasijoittelu ja huoltotielinjaukset tarkentuvat hankesuunnittelun ja ympäristövaikutusten arvioinnin edetessä.

YVA-ohjelmassa arvioitavat vaihtoehdot:

Vaihtoehto 0 Tuulivoimalat: Tuulivoimalaitoksia ei toteuteta, vastaava sähkömäärä tuotetaan muilla keinoilla.

Vaihtoehto 1 Tuulivoimalat: Lylyharjun alueelle rakennetaan 16 tuulivoimalaa

Vaihtoehto 2 Tuulivoimalat: Lylyharjun alueelle rakennetaan 14 tuulivoimalaa

Vaihtoehto A Sähkönsiirto: Tuulivoimahankkeen sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla. Hankkeen käyttöön rakennetaan uusi 110 kV sähköasema. Sähköasema liitetään hankealueen länsipuolelle sijoittuvaan Fingrid Oy:n 110 kV:n voimajohtoon. Voimajohdon liityntäpiste on Rännärin sähköasema.

Vaihtoehto B Sähkönsiirto: Tuulivoimahankkeen sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla. Hankkeen sähkönsiirtoa varten rakennetaan 20 kilometriä uutta 110 kV voimajohtolinja nykyisen Fingrid Oy:n Seinäjoki-Rännäri 110 kV voimajohtokäytävän viereen. Voimajohdon liityntäpiste on Rännärin sähköasemaan.

Yhteysviranomainen esittää arviointiohjelmaan lisättäväksi vaihtoehdon, jossa tuulivoimaloita ei sijoiteta Etelä-Pohjanmaan alueelle.

Vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle

Suunniteltava Lylyharjun hankealue sijoittuu luonnon monimuotoisuuden kannalta valtakunnallisesti arvokkaalle, maakuntarajat ylittävälle Suomenselän vihreälle vyöhykkeelle.

Hankkeen suunnittelussa Ilmatar Lylyharju Oy:n tulee arvioida hankkeen suorat ja välilliset vaikutukset sekä yhteisvaikutukset koko tälle laajalle, luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeiden alueiden muodostamalle ketjulle, joka toimii eri osa-alueita yhdistävänä ekologisena vyöhykkeenä. Vaikutusten arvioinnin tulee tuottaa tiedot mahdollisista merkittävistä haitallisista vaikutuksista ja yhteisvaikutuksista luonnon pirstoutumiseen ja toimivaan viherverkostoon. Erityistä huomiota on kiinnitettävä linnustovaikutusten arviointiin.

Lisäksi arviointiin sisältyy kolme luonnonsuojelulain mukaista tarveharkintaa, ja niiden perusteella mahdolliset Natura-arvioinnit. Mahdolliset Natura-arvioinnit tulee liittää arviointiselostukseen.

Ilmastonmuutos tulee arvioida laajemmin

Ilmatar Lylyharju Oy:n tulee arvioida arviointiohjelmassa esitettyä laajemmin suunniteltavan hankkeen vaikutukset ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Arvioinnissa tulisi kiinnittää huomiota rakentamis-, toiminta- ja purkuvaiheen haitallisiin ja myönteisiin, suoriin ja välillisiin sekä kertyviin ja yhteisvaikutuksiin.

Ympäristövaikutusten merkittävyysarvioissa tulee ottaa huomioon erityisesti arvioitavien vaikutusten keskinäinen vuorovaikutussuhde. Tässä tulee huomioida ilmastonmuutoksen aiheuttamat haitalliset muutokset ja erityisesti Suomenselän vihreän vyöhykkeen merkitys luonnon monimuotoisuudelle ilmastomuutokseen sopeutumisessa.

Arviointien tulee tuottaa tietoa myös tuulivoimahankkeen materiaalitehokkuudesta ja luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Yhteysviranomainen korostaa lisäksi, että YVA-menettelyn arvioinneilla tulee tuottaa laadukasta ja riittävää tietoa ympäristövaikutuksista eri vaihtoehdoista suhteessa maakuntakaavoihin, niiden keskeisiin ratkaisuihin ja periaatteisiin.

Ympäristövaikutuksiin tarvitaan tarkennuksia

Ilmatar Lylyharju Oy:n tulee esittää arviointiselostuksessa, miten hankkeen suunnitellussa estetään arvioituja todennäköisiä haitallisia ympäristövaikutuksia ja yhteisvaikutuksia muiden tuulivoimahankkeiden kanssa. Yhteysviranomainen tulee kiinnittämään erityisesti huomiota, että hankkeen aiheuttamia todennäköisiä haitallisia ympäristövaikutuksia ja niiden välttämistä, ehkäisyä, rajoittamista ja poistamista on arvioitu ympäristönsuojelun kestävän kehityksen painotusten, luonnon monimuotoisuuden, ilmastonmuutoksen ja siihen sopeutumisen kannalta YVA-menettelyn aikana.

Viranomaislausuntojen ja mielipiteiden mukaan hankkeen suunnittelussa on kiinnitettävä erityistä huomiota ihmisiin kohdistuviin vaikutuksiin sekä alueen merkitykseen virkistyskäytölle.

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta verkossa

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta on nähtävillä hankkeen verkkosivuilla (Ilmatar Lylyharju Oy:n Lylyharjun tuulivoimahanke, Kihniö, Kurikka, Parkano, ymparisto.fi). Lisäksi sivulla on luettavissa arviointiohjelma. Verkkosivulle lisätään asiakirjoja YVA-menettelyn edetessä.

YVA-menettely jatkuu arviointiselostuksen laadinnalla. Hankkeesta vastaavan laatima arviointiselostus tulee kertomaan, millaisia ovat hankkeen ympäristövaikutukset vaihtoehdoittain. Alustavan YVA-menettelyn aikataulun mukaan hankkeen YVA-selostus tulisi nähtäville vuoden 2022 alkupuolella.

Lisätietoja:

Avainsanat

Kuvat

Lylyharjun alustava hankealue. Kartta: FCG
Lylyharjun alustava hankealue. Kartta: FCG
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Tieliikenteen erikoiskuljetukset haltuun uudella työkalulla27.3.2024 14:05:22 EET | Tiedote

Muita hitaammin liikkuva vilkkuauto saattue perässään kertoo tavallisesti erikoiskuljetuksesta. Siellä kuljetetaan tuulivoimalan osaa, talopakettia tai tehtaanpiippuelementtiä kohteeseen. Erikoiskuljetukset ovat vaativa tavaraliikenteen laji, jonka suunnittelu sekä toteutus vaativat korkeaa erityisosaamista. SKAL on kehittänyt kaikille avoimen ratkaisun helpottamaan erikoiskuljetusten vaatimusten selvittämistä.

Ennusteen mukaan Pirkanmaalle on luvassa tavanomainen kevät kelirikon suhteen25.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Syksyn sateitten takia maaperään jäi runsaasti vettä, eivätkä tierungot ehtineet kuivua ennen pakkaskauden alkua. Vettä voi olla runsaitakin määriä sitoutuneena tierakenteeseen. Lisäksi talven pitkien pakkasjaksojen myötä tiestö on routaantunut syvälle. Aikaisin alkanut talvi ja lumisateet lisäävät sulaessaan tien rakenteiden vesikuormaa, joka taas heikentää sen kantavuutta. Näistä olosuhteista huolimatta Pirkanmaalle on odotettavissa tavanomainen kelirikkokevät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye