Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus selvittää vesihuoltolaitosten kykyä toimittaa vettä häiriötilanteissa

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus käynnisti alueen vesihuoltolaitosten varmuusluokitusten päivityksen. Tarkoitus on selvittää laitosten toimintavarmuus, jos vedenotto estyy esimerkiksi teknisen häiriön, kuivuuden tai veden pilaantumisen takia.

Vedenjakelun toimitusvarmuus edellyttää riittävien runkoverkkoyhteyksien ylläpitoa ja säännöllistä saneerausta. Kuva: Heidi Rauhamäki
Vedenjakelun toimitusvarmuus edellyttää riittävien runkoverkkoyhteyksien ylläpitoa ja säännöllistä saneerausta. Kuva: Heidi Rauhamäki

Vesihuoltolaitoksille on lähetetty lähtötietokyselyt huhtikuussa. Kysely koskee laitoksia, joilla on omaa vedentuotantoa tai jotka ovat muuten alueella merkittäviä. Vastausten perusteella tarkastellaan vesihuoltolaitosten vedentoimituskykyä häiriötilanteessa.

Pirkanmaan ELY-keskus määrittää alueensa vesihuoltolaitosten varmuusluokat yhteistyössä laitosten kanssa. Tarkastelu tehdään vedenjakelualueittain tilanteessa, jossa vedenjakelualueen pääasiallista vedenottamoa ei voida käyttää.

Varmuusluokituksessa on eri luokkia

Luokituksessa huomioidaan se varavesiyhteyksien kautta vedenjakelualueelle saatava lisävesimäärä, joka on järjestettävissä 24 tunnin kuluessa. Varmuusluokituksen tulisi kuvastaa laitoksen keskimääräistä kykyä toimittaa vettä häiriötilanteessa kuluttajille ja huoltovarmuuskohteille.

Varmuusluokitus koostuu kolmesta varsinaisesta luokasta I-III sekä niin sanotusta 0-luokasta.

- Luokitus edellyttää, että vesilaitoksilla on suunnitelma häiriötilanteiden varalle. Kyselyllä haluamme myös korostaa vesilaitosten varautumissuunnittelun ajantasaisuusvaatimusta, kertoo vesitalousasiantuntija Heidi Rauhamäki Pirkanmaan ELY-keskuksesta

Ilmastonmuutos aiheuttaa uhkia

Varmuusluokitustarkasteluja on Pirkanmaalla tehty aiemmin vuosina 2006 ja 2011. Edellisestä tarkastelusta toimintaympäristö on kehittynyt monilta osin, ja asiaa on tarpeen jälleen nostaa keskusteluun.

- Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta aiheutuvat ilmastoriskit kuten kuivuus ja tulvat aiheuttavat tulevaisuudessa uhkia veden tuotannolle, Rauhamäki sanoo

Pirkanmaalla vesihuoltolaitosten toimintavarmuutta on parannettu mm. kuntien ja vesihuoltolaitosten välisin yhteistyösopimuksin, joiden perusteella on toteutettu yhdysvesijohtoja ja ylläpidetään tarvittavaa varavesituotantoa.

Luokitus auttaa vesihuollon kehittämisessä

Varmuusluokituksen avulla kunnat ja vesihuoltolaitokset pystyvät arvioimaan kykyään selviytyä vedentuotannon häiriötilanteissa.

Varmuusluokitustieto tukee vesihuoltolaitosta muun muassa vesihuoltolain mukaisen varautumissuunnitelman ja terveydensuojelulain mukaisen häiriötilannesuunnitelman päivittämisessä sekä näihin liittyvässä varavedenjakelun suunnittelussa ja pitkäjänteisessä investointisuunnittelussa.

Myös kunnille hyötyä

Kunta pystyy hyödyntämään alueensa vesihuoltolaitosten varmuusluokitustietoa vesihuoltolain velvoittaman vesihuollon kehittämissuunnittelun sekä valmiussuunnittelun tukena.

- ELY-keskus käyttää varmuusluokitusta vesihuollon alueellisessa kehittämisessä. Toimitamme varmuusluokituksesta yhteenvedon maa- ja metsätalousministeriölle. Luokitusta voidaan myös hyödyntää esimerkiksi valtion tukitoimia kohdennettaessa, Rauhamäki kertoo

Yksittäisen vesihuoltolaitoksen varmuusluokitustiedot eivät ole julkisia (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 621/1999 24 § mom. 8). ELY-keskus voi halutessaan julkaista alueellisia yhteenvetoja, joista yksittäisen laitoksen tiedot eivät kuitenkaan erotu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Heidi Rauhamäki, puh. 029 503 6120

Johtava vesitalousasiantuntija Riitta Syvälä, puh. 029 503 6389

Vesitaloussuunnittelija Pepe Lindqvist, puh. 0295 036 152

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Vedenjakelun toimitusvarmuus edellyttää riittävien runkoverkkoyhteyksien ylläpitoa ja säännöllistä saneerausta. Kuva: Heidi Rauhamäki
Vedenjakelun toimitusvarmuus edellyttää riittävien runkoverkkoyhteyksien ylläpitoa ja säännöllistä saneerausta. Kuva: Heidi Rauhamäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Iso-Längelmävedellä ja Iso-Tarjannevedellä vedenkorkeudet lähes huipussaan - säännöstellyistä järvistä Näsijärven, Pyhäjärven ja Vanajaveden vedenpinnat nousevat vielä kesäkuussa29.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan suurilla luonnontilaisilla järvillä vedenkorkeudet ovat jo lähes huipussaan ja lähtevät viimeistään toukokuun puolessa välissä laskuun. Pienemmillä järvillä huippu on pääasiassa ohitettu ja vedenpinnat ovat jo siirtyneet kesäiseen laskusuuntaansa. Säännöstellyissä järvissä vedenkorkeuden nousu jatkuu toukokuun ajan. Kauvatsanreitillä vettä juoksutetaan poikkeusluvan turvin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme