Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan perinnebiotooppi-inventoinnit ovat valmistuneet

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskuksen tämän kesän inventoinneissa perinnemaisema-arvon sai 50 hehtaaria niittyjä, ketoja ja hakamaita. Lisäksi kesän aikana kunnostettiin 40 hehtaaria perinnemaisemia. Kyse on HELMI-elinympäristöohjelmasta.

Ruovedellä sijaitsevalla Ruokkeenharjulla on kaunis perinnebiotooppiniitty. KUVA: Suvi Järvenpää
Ruovedellä sijaitsevalla Ruokkeenharjulla on kaunis perinnebiotooppiniitty. KUVA: Suvi Järvenpää

Pirkanmaan ELY-keskus kävi tarkastelemassa tänä kesänä yli 30 perinnemaisemakohdetta. Perinnemaisema-arvon sai noin 50 hehtaaria kohteiden maisemista. Kaikki kohteet eivät yltäneet perinnemaisema-arvon saamiseen.

Perinnemaisemat eli niityt, kedot ja hakamaat ovat eliölajistoltaan rikkaimpia luontotyyppejämme. Nämä luontotyypit ovat vaarassa hävitä Suomesta, sillä ne ovat joko erittäin tai äärimmäisen uhanalaisia.

Uutta kartoitustietoa koottu

Tänä vuonna kartoitettiin paljon ennen kartoittamattomia kohteita. Osa kohteista oli sellaisia, jotka kaipaavat kiireellisesti hoitoa, jotta perinnemaisema-arvot säilyvät. Kohteet löytyivät esimerkiksi ympäristösopimusten ja yhteydenottojen kautta.

- Tänä vuonna inventoitiin myös muutamia uusympäristökohteita. Kohteilla kasvaa runsaasti erilaisia huomionarvoisia kasveja, kuten pohjanmasmaloa ja tunturikurjenhernettä. Nämä kohteet ovat esimerkiksi erilaisia tienpientareita, kertoo projektisuunnittelija Veera Mäkitalo Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Perinnemaisemien kunnostus alkoi

Tänä vuonna aloitettiin myös perinnemaisemien kunnostus HELMI-tuella. Kunnostuksia tehtiin tuen avulla seitsemällä kohteella eri puolilla Pirkanmaata, yhteensä noin 40 hehtaarilla.

- Tukea myönnettiin laidunten aitaamiseen ja kohteiden peruskunnostukseen kuten raivauksiin ja niittoon, kertoo projektisuunnittelija Suvi Järvenpää.

Kunnostuskohteet valittiin luontoarvojen ja hoitomahdollisuuksien perusteella, ja kohteet sijaitsivat suurilta osin maakunnallisesti arvokkailla perinnebiotoopeilla.

Työ jatkuu ensi vuonna, jolloin kunnostuskohteita lisätään ja jo kunnostettujen kohteiden hoitoa jatketaan. Kunnostustoimien edellytyksenä onkin jatkohoidon mahdollisuus, sillä perinnebiotooppilajisto vaatii säilyäkseen usein vuosittaista hoitoa, kuten niittoa tai laidunnusta. Kaikkiaan Pirkanmaan ELY-keskus on inventoinut vuodesta 2017 lähtien yli 200 kohdetta, mikä tarkoittaa 1000 hehtaaria perinnemaisemia. Vuodesta 2019 lähtien inventoinnit on toteutettu HELMI-elinympäristöohjelman rahoituksella.

Lue lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektisuunnittelija Veera Mäkitalo, puh. 0295 036 217

Projektisuunnittelija Suvi Järvenpää, puh. 0295 036 379

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Ruovedellä sijaitsevalla Ruokkeenharjulla on kaunis perinnebiotooppiniitty. KUVA: Suvi Järvenpää
Ruovedellä sijaitsevalla Ruokkeenharjulla on kaunis perinnebiotooppiniitty. KUVA: Suvi Järvenpää
Lataa
Kangasajuruoholla viihtyvä ajuruohosulkanen hyötyy paahteisesta uusympäristöstä. Kuva: Jere Nieminen
Kangasajuruoholla viihtyvä ajuruohosulkanen hyötyy paahteisesta uusympäristöstä. Kuva: Jere Nieminen
Lataa
Varppeen kievarin kedon kunnostuksissa raivattiin pois paljon pusikkoa, jolloin saatiin esiin maisemaa ja enemmän elinympäristöä niittykasveille. 
Kuva ennen: Suvi Järvenpää, kuva jälkeen: Janne Högbacka
Varppeen kievarin kedon kunnostuksissa raivattiin pois paljon pusikkoa, jolloin saatiin esiin maisemaa ja enemmän elinympäristöä niittykasveille. Kuva ennen: Suvi Järvenpää, kuva jälkeen: Janne Högbacka
Lataa
Ruovedellä sijaitsevalla Ruokkeenharjulla on kaunis perinnebiotooppiniitty. Kuva: Veera Mäkitalo
Ruovedellä sijaitsevalla Ruokkeenharjulla on kaunis perinnebiotooppiniitty. Kuva: Veera Mäkitalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Liikenteenharjoittaja vaihtuu bussilinjalla Huittinen-Sastamala-Nokia-Tampere, lisää tarjontaa Huittinen-Eura-Rauma-välille29.11.2021 13:08:45 EET | Tiedote

Bussilinjan Huittinen-Sastamala-Nokia-Tampere liikenteenharjoittaja vaihtuu vuoden 2022 alussa. Satakunnan Liikenne Oy voitti liikennettä koskevan ELY-keskusten kilpailutuksen ja aloittaa liikennöinnin 1.1.2022. Samassa kilpailutuksessa hankittiin vuoroja välille Huittinen-Eura-Rauma. Liikennettä ajetaan jatkossa Onnibus Flex -ilmeen autoilla ja tunnuksella F22. Molempien yhteysvälien lipputuotteisiin tulee myös muutoksia. Kummankin yhteysvälin yhtäaikaisella hankkimisella taataan matkustajille koronatilanteesta riippumaton ja vakaa joukkoliikennetarjonta sekä sujuvat matkaketjut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme